Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


napredovanje nedostašćeta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nitea

07.06.2011. 01:11

Poštovani doktore,
imam djevojčicu staru 8mjeseci i 25 dana. U 20 . tjednu trudnoće opaženo je simetrično manje dijete, a u 24 je diagnosticiran IUGR. Dijete je rođeno u 38. tj trudnoće s 38 cm i 1600g. Apgar 7/10. U početku je postojala sumlja na hondrodistrofiju zbog kratkih nadlaktica i nadkoljenica. Od početka je loše napredovala, nakon 48 dana neonatologije došla je kući s 2580g. Hranjena je isključivo majčinim izdojenim mlijekom. Od tada loše jede i loše napreduje. Prva četiri mjeseca je već i nekako napredovala, došla je do 4 kg, ali nakon toga sada ima 5 kg. Hranjenje je u opočetku bilo jako ružno, jela je male količine i vrištala pri svakom obroku. Bila je na pregledu kod neuropedijatra, fiziatra koji su je uputili na vježbe te gastroenterologa koji mi je radi grčeva, proljeva i povremenog povračanja preporučio da izbacim kravlje mlijeko iz prehrane te da dijete pije infantrini od 5 mj života. Od kad sam izbacila kravlje mlijeko grčevi su prestali, ali ne znam da li je to razvojno sazrijevanje crijeva ili je problem bio u mlijeku ( u KBC Split nema reagensa za test alergije na kravlje mlijeko).Njezine dimenzije danas s 8mj i 25 dana su 60cm, 5kg i 44opseg glave. Prije dva mjeseca genetičarka je postavila sumlju na Russel silverov sindrom prema kliničkoj slici djeteta. Sada jede 2puta po 100ml samog izdojenog mlijeka, 2 puta po 100mlijeka s 1 žđlicom instant žitarica, 1 infantrini te jedan obrok povrća i jedan obrok voća po otprilike 120 ml. Jede li ona dovoljno?
Ono što mene zanima je trebam li se zabrinjavati zbog lošeg napredovanja, čestog odbijanja hrane te kojem stručnjaku i gdje da se javim radi eventualne obrade ukoliko je potrebna?

Darko Richter, dr. med.

07.06.2011. 11:15

Papir sve podnese, pa tako i vašu priču da pojede preko 700 ml, i nema nikakvih tegoba, osim što,očito, ne napreduje na težini, i sada je to izraženije nego, npr. u dobi od 4 mj. (sada joj do minumuma fali oko 800 g, a tada oko 400).
Možda jest, a možda i nije Silver-Russelov sindrom. Za to treba jedan dobar pregled, i, po potrebi, nalaz hormona rasta.

nitea

08.06.2011. 13:20

poštovani doktore, hvala na odgovoru, ali bih Vas ipak molila bih da mi kažete je li ta količina hrane dovoljna ili bi nešto trebalo promijeniti. isto tako mi recite koja je to količina hrane koju bi svojoj curici trebala davati obzirom na njenu dob i težinu / visinu? trebam li već sada uvoditi još neke nove namirnice? trebam li joj davati jesti svako dva-tri sata ili kad primijetim da ogladni i sl. Pitam Vas za pomoć jer više ni sama ne znam što učiniti ni kome se obratiti. uz to gastroenterologi mi je prije dva mjeseca rekao da loše napreduje radi sindroma. ja se svejedno brinem jer se stalno bojim da nešto krivo radim.
što se tiče genetičara dogovorili smo pregled za drugo mišljenje, a hormon rasta se i tako ne daje prije 2-4 godine(ovisno o zemlji u kojoj si), stoga nam se nije žurilo, ali naručeni smo kod endokrinologa za koji mjesec.

Darko Richter, dr. med.

08.06.2011. 16:20

Okvirno bijoj pripadalo dnevno oko 600 kcal u 5 obroka. To znači oko 120 kcal po obroku. Ako se radi o Infantrinima, to je oko 120 ml po obroku, a ako se radi o standardnom obroku od oko 70 kcal/100 ml, onda je to oko 180 ml. Možete joj dati sve što joj prija. Ne razumijem ta pitanja, smijem-ne smijem? Tko vam brani? Ime i prezime!