Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Ne znam gdje da pitam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

!

05.08.2017. 13:25

Poštovanje... Zanima me, dali beba mora uvijek podrignuti nakon dojenja / boce?? I zbog čega? Što znači ako ne podrigne?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.08.2017. 12:20

Dobro je da dijete izbaci progutani zrak kako on ne bi otišao dalje u crijevo i izazivao izraženije grčeve - kolike. To brijedi za prva tri mjeseca života, kasnije nije toliko bitno. Neka djeca izrazito teško podrignu, treba ih postavljati da leže s povišenim gornjim dijelom tijela nakon hranjenja (30-45 minuta).

!

14.08.2017. 09:40

Hvala puno na odgovoru!!!

Flegmica18

15.01.2018. 22:45

Postovani, molim vas za savjet. Beba ima 3 mjeseca. Iskljucivo dojena mjesec dana..pocela odbijati sisati pa.prelazimo.na hipp bio combiotik. Javljaju se grcevi po cijele dane. Koristili smo bio gaiu i sab simplex pa je bilo.malo.lakse. medjutim u zadnje vrijeme.se stanje pogorsalo. Grcevi su ave jaci. Promijenili smo hranu.na Novalac AC...al nema.nikakve razlike. Beba place cim.povuce iz boce...krene se grciti po.pola sata...kada se izmori pojede do.kraja. uz to beba kaka zeleno i jednom dnevno.. jedan dan jako.malo i tvrdo dok drugi dosta obilno i mekano. Nas pedijatar je rekao da je to sve normalno a da beba kaka zeleno jer se cisti od.mekonija. zar je to normalno za bebu od 3 mjeseca?!
Da li.je.moguca intolerancija ili alergija na mlijeko? Ne razumijem.iz kog razloga se grcevi pogorsali....
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.01.2018. 10:30

Mekonij sigurno nije uzrok zelenoe stolice u dobi od 3 mjeseca. Boja i nije bitna. Moguće jest da postoji alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka. Može se napraviti analiza stolice na krv a bez obzira na nalaz treba pokušati s formulom koja je namijenjena za djecu s alergijom na kravlje mlijeko. Prpeoručio bih pregled urina. Posavjetujte se ponovno sa pedijatrom.

Flegmica18

16.01.2018. 15:15

Da li bi ako je alergija beba reagirala tako na svako hranjenje? Jer tokom noci nemamo s tim problema...

Flegmica18

16.01.2018. 20:30

Zaboravila sam.napomenuti da malena uredno.napreduje na tezini...

Flegmica18

19.01.2018. 21:50

Postovani,
Posavjetovali smo se s pedijatrom i rekao nam je da nije moguce da je alergija jer je beba zasticena s necim majcinim (nisam zapamtila tocno cime) do 7.mjeseca zivota.

Gwenyx

31.01.2018. 21:10

Postovani,
Trebala bih Vas savjet. Djecak star 11 i pol mjeseci hranjen je AD mlijekom (Aptamil). S navrsenih 10 mjeseci zivota presli smo na Aptamil 3. Sasvim lijepo je prihvatio krute obroke kao i vecinu uvedenih namirnica. Raspored obroka je bio prilicno uredan i vise-manje ujednacen. 3 kruta obroka i 2 mlijecna (ujutro i uvecer) te jedno nocno. Unazad mjesec i pol dana poceo je odbijati krute obroke. Pretpostavili smo kako ima veze s laganom virozom koju je tad imao i izbijanjem zubica. Prihvaca samo jogurt,kruh i AD mlijeko. Dodatno,poceo se ucestalo buditi nocu i piti i do ukupno 500 ml AD u vise navrata kroz noc.
Problem je sto ta faza i dalje traje. Isprobali smo zaista sve u svim mogucim varijantama (juhe,fingerfood...).
Pitanje glasi-je li moguce da dijete nocnim hranjenjima dobije dovoljnu kolicinu nutrijenata i preko dana naprosto ne osjeca glad?
Dodatno,je li moguce da i prelazak na Aptamil 3 tome doprinosi s obzirom da je kolicina UH i masti visa?
S obzirom da ce uskoro navrsiti godinu,bi li imalo smisla prijeci na prijelazno mlijeko za 12+?
Isprike na predugom postu,zeljela sam Vam predociti situaciju cim vjernije. Zahvaljujem na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2018. 10:00

Flegmica18: medicinski ova tvrdnja ne stoji... Barem napravite pregled urina.

Gwenyx: kalorijski najvjerojatnije dobija koliko treba - to se lako može provjeriti vaganjem. Ne treba se previše frustrirati oko toga, što je veća frustracija to će biti jači otpor. Naprosto bih počeo ukidati noćna hranjenja i uspostavljati dnevne obroke (doručak, ručak, većera, 2 međuobroka. Bez pijenja mlijeka između navedenih obroka - ponudite samo vodu ako traži. Nakon godine dana možete davati konzumno punomasno mlijeko, peporučam mlijeko iz organske (eko) proizvodnje.

Lili89

20.02.2018. 10:50

Djevojcici od dvije godine cesto se desi da se strese,kao da joj je hladno,ukoci ramena i zadrhti. Nekada se desi i par puta u danu a ima dana kada se to uopste ne desava. Ne znam sta bi moglo biti,pa vas molim za savjet.

Unaprijed zahvalna

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.03.2018. 09:20

Ovako nije moguće reći nešto konkretno. Potrebno je obaviti preglede - EEG, neuropedijatar, psiholog.

Flegmica18

26.11.2018. 14:50

Postovani,
Dijete 13 mjeseci...ne pokazuje bas nikakav interes za podizanje uz namjestaj i hodanje. Posjeda se sam, propuzao dosta kasno. Pedijatar preporucio hodalicu da bi se dijete naviklo na hodanje? Da li je to u redu ili bi bolji bio posjet fizijatru?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.12.2018. 11:20

Hodalica nikako nije rješenje, svakako treba obaviti pregled neuropedijatra i fizijatra.