Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nedoumice mladih roditelja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zagorecForEver

16.04.2009. 09:35

Pozdrav,
molim za savjet tj. razrješenje jedne nedoumice koje Vas su sigurno već 1000000 puta pitali u životu... ali kaj moremo... "mi smo novi na tom području, a Vi ste već "stari laf" i sve imate "u malom prstu"....
Ja i mama imamo bebača starog 7 tjedana koji je rođen u 36 tjednu trudnoće s 2970g. Na prvom sistematskom (34. dana po porodu) vaga je pokazala 3900g. Nažalost, od prvog dana je na flašici. Ispočetnka na PreNanu, ali zbog grčeva koji su se pojavili u drugom tjednu, pedijatrica predlaže prelazak na Novalac, ujedno mu određuje terapiju aktiferin (3x10 kapi) kapima jer je nalaz krvi pokazao "blizinu donje granice manjkavosti željeza" (nemam nalaz sad kod sebe da bi točno napisao). Isto tako mu treba davati D3 vitamin.
Bebač jede po 8 obroka na 24 sata i to količinski od 90-130ml, najčešće 120ml. Zbog grčeva koje ima za vrijeme hranjenja, samo hranjenje traje po 40 i više minuta. Nastojimo da usisa što manje zraka, podrigujemo ga bilo na ramenu ili da leži potrbuške.
Nedoumica koja nas muči je slijedeća:

Da li bebu te dobi obavezno treba buditi na hranjenje jer se zadnjih dana ne budi ni nakon 4 sata spavanja u komadu? A početna preporuka je bil da jede svaka 2, max 3 sata. Pretpostavljamo da sad želi dulje spavati jer teško zaspi zbog grčeva. Po danu ponekad "ne sklopi oka" od ujutro 6h pa do 15h. Navek se nekaj meškolji, "zabavlja", grči, ali ne plače.

i još jedno... te aktiferin kapi smo jedva nabavili jer ih tu pri nama h Zagorju nemaju u ljekarnama, pa nas to čudi... ili je to tako rijedak lijek ili.... daa.. i to kaj smo nabavili je kupljenu u Zgbu i nema ni slovca na 'rvatskom neg sve na njemačkom, tak da si nemremo ni pročitati nikaj o tom lijeku.. osim naravno na netu... Kaj bi vi preporučili za terapiju gore opisanom bebaču happy za popravljanje železa h krvi?

Falim Vam na odgovu, savjetu, preporuci...
ZagorecForEver

Darko Richter, dr. med.

16.04.2009. 09:55

Dijete se ne hrani svakih 2 h, već svakih 3-4 h. Ako hoće spavati, pogotovo noću, što je tu nenormalno? Zašto ga buditi?
O Aktiferinu ću vam reći samo ovo: ili naučite njemači, ili slušajte doktoricu. Ja ne znam niti njegov nalaz željeza.
Što se tiče apoteka, koje nemaju Aktiferin, da va kažem: čini mi se da taj Aktiferin nije uopće registriran u Hrvatskoj, pa ga zato niti nemaju. A ako nije registriran kao lijek, onda ne znam niti što je to.

zagorecForEver

17.04.2009. 00:00

Poštovanje,
Evo mene opet.. sad imam nalaz kraj sebe pa ću Vam ga prepisati te Vas molim za Vaše mišljenje vezano uz slabokrvnost.
Ovako prema nalazu laboratorija stanje:
1. Leukociti: 11,00
2. Eritrociti: 3,37
3. Hemoglobin: 113,00
4. Hemtokrit: 0,319
5. MCV: 94,70
6. MCH: 33,50
7. RDW: 44,50
8. Trombociti: 309
9.MPV: 10,1
10.PDW: 11,2
11. Eozinofili: 7,7
12. Bazofili: 0,1
13. Limfociti: 63,9
14.Mnociti: 9,2
15.Limfociti (aps): 7,05

Glede ovih FAMOZNIH kapi koje nam je pedijatrica propisala: Točan naziv je:Aktiferrin-Tropfen i stvarno ne znam kaj sad s njima.... ako nisu registrirane u RH - kak onda ih doktorica daje da se koriste?

Vezano uz spavanje.... na otpusnom pismu koji smo dobili kad su bebač i mama išli doma lijepo piše hraniti svaka 2-3 sata sa 50-120ml PreNana.... _Bebač se u pravilu sam budi u tom periodu, ali da se ne ponavljam došlo je do nekih promjena zadnjih par dana i on bi spaval tko zna kak dugo jer smo ga nakon 4-4,5 sata budili i davali mu jelo. Pri tome je bi jaaakooo nervozan i hlapljivo jeo...
Brine nas i to da li je za bebu staru 7tjedana previše piti po 120ml u 8 obroka... ponekad u 24 sata popije i skoro litru?
Stvarno ne znamo sad
Eto...Falim na odgovoru
ZagorecForEver

Darko Richter, dr. med.

17.04.2009. 09:25

Jest anemičan, no iz krvne se slike baš i ne vidi da je to od manjak žaljeza, a željezo i nije određivano.
Treba neki preparat željeza, pa, ako je to taj koji vam je dala doktorica, onda nju slušajte.
Ostala su pitanja koja nikada ne svršavaju. Morate si sami odgovoriti, da li dijete odgajate i odhranjujete svakih 2-3 h, svakih 3-4 h, s 1 litrom ili više ili manje na dan. Nemam pojma koja je svrha tih pitanja.
Da budem jasan: moje je pitanje - je li dijete bolesno?

zagorecForEver

22.04.2009. 22:20

Poštovavani,
kasnim s javljanjem jer je ovih dana bilo razno-raznih uzbuđenja pa sam (smo) opet u nekim totalno nepoznatim vodama. Naime, naš bebač je bio na UZV mozga i nalaz i mišljenje su slijedeći:

Mozgovina je uredne ehogenosti, izuzev trokutastog hiperventrikularne okcipitalne hiperehognosti više desno. Falks smješen medijalno, bez pomaka moždanih struktura. Interhemisferična pukotina uska. Lateralne klijetke su simetričnog smještaja, uske. Unutar pleksusa ugrušci gotovo kolikvilari. Protok likvora uredan. Dg. stanje nakon peri-intraventrikularnog krvarenja st.1. periventirkularna hiperehogenost.

Ovako mi izgleda da našoj bebi nije samo anemija problem.... Kako je doktorica bila dosta škrta na objašnjenju, ali je djelovala vrlo ozbiljno - poprilično smo se uplašili i pokušavamo pronaći na webu pojašnjenje tih kompliciranih riječi koje se spominju u nalazu, ali izgleda da opet moramo Vas moliti za Vaše mišljenje oko ovog nalaza. Koliko taj nalaz djeluje "opasno" po našu bebu, tj. da skratim: što zapravo taj nalaz "želi reći"? Nama je doktrica samo rekla da moramo opet doći na kontrolu za mjesec dana da se mora pratiti da li će "to nešto nestati", ali na pitanje za što ako neće - nismo dobili odgovor.

Zahvaljujem Vam i pozdrav iz Zagorja u noćnim satima....
ZagorecForEver

Darko Richter, dr. med.

22.04.2009. 23:45

Nalaz UZ mozga je uredan.
No, moje je pitanje vama, sveudilj: je li dijete bolesno?

Dragana79

22.04.2009. 23:45

Pogledala sam na netu te kapi.Pise da su posebno dobre za male bebe kojima hvali zeljezo (koji su anemicni). Lijek je ok happy

Dragana79

23.04.2009. 15:50

Da dodam, lijek je "valjda" dobar za vas cim ga je dr dala,samo mi nije jasno zasto nije dala neku zamjenu koju mozete kupiti u HR,posto ovaj lijek nije nikakvo cudo i vjerovatno ima zamjena da bih vam bilo lakse procitati sta tacno dajete djetetu.

zagorecForEver

23.04.2009. 15:50

Falim Vam doktore na tumačenju nalaza i odgovaram na pitanje oko bolesti djeteta: Nama ne izgleda da je bolesno, ako se izuzmu grčevi o kojima na sve strane piše da je to "normalan" pojava. Nama (meni i mojoj ženici) "laicima roditeljstva" izgleda SVRŠENO, ali nas navek neka dijagnoza splaši, npr. poput šuma na srcu radi anemije (uz naglasak doktorice da to ne mora biti samo od šuma), pa onda UZV pokaže "neke fleke" na mozgu koji vjerojatno buju (ovo vjerojatno je originalna riječ koju je doktorica upotrijebile, a nama vjerojatnost ne uljeva neku preveliku sigurnost) sami po sebi otišli, pa onda ... tko zna kaj bu sljedeće.... Vi vjerojatno imate neiscrpnu volju i živce da čitate sve ove naše (NE SAMO MOJE!!!) jadikovke i sumlje u zdravlje naših beba - ponekad utemeljene, a večinom ne). Vjerojatno Vam nikak nejde h glavu kak roditelji navek sumljaju da je z bebom sve ok, ali kaj ja znam .. vjerojatno mi (nam) je taj osjećaj uletio u trenutku kad smo ugledali tog malog čovjeka kako nemoćno lamaće rukicama, žmirka okecima i kad ste odjednom full odgovorni da taj mali čovjek jednom postane veliki čovjek.. bilo fizički bilo mentalno bilo povjesno happy (opaska: zagorci su navek postajali povjesne ličnosti, Gaj, Gubec, Maršal, Precednik... tko zna tko je sljedeći) I u toj cijeloj priči bojimo se i vlastite sjene da nešto ne zaribamo.... Etho... to je moje razmišljanje o tome zakaj tražimo bolest, tam gdje je, fala Bogu, nema!!!
Bili Vi meni (zapravo nama koji tražimo utjehu i razrješenje nedoumica na ovom forumu) doktore živi i zdravi i nikdar ne nucali aktiferin kapi happy
ZagorecForEver

p.s. iako ova moja poruka zvuči kao neka oproštajna, a ne neeee.... bumo se ja i mama još koji put hjavili ak bu "zaškirapalo" u povezivanju činjenica,.....

zagorecForEver

23.04.2009. 15:50

Dragana79,
Txnks na odgovoru... tražili smo i o tim kapima, ali čudno nam je bilo zakaj svi spominju neki sirup koji na špricu daju bebama, a mi smo dobili te "nepoznate kapljice"... Vjerojatno su ok, bumo videli za koji mjesec jer vele da za popravak krvne slike treba cajta...

Poz
ZagorecforEver

Darko Richter, dr. med.

23.04.2009. 19:10

Ovi koje ste nabrojali (Gaj, Gubec, Maršal, Precednik... tko zna tko je sljedeći), su iz obitelji u kojima su, sve zajedno, bili četvreo od 30-ak djece. I nisu im roditelji imali vremena da idu pedijatru, ili da brinu o lamatanju rukcijama. Zafačlali su ih, svaki dan jednom, ili svaki drugi dan, promijenili pelenu, i dojili. Neki s ispali dobro, a neki je ispao među najvećim zločincima 20. stoljeća. To vam ne ovisi puno o glupostima o kojima ste se napričali kao o roditeljskim problemima oko djece.