Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nespusteni testis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bfbranka

25.03.2013. 13:40

Postovani,imam sina od 7 godina.na pregledu sa 4 godine pedijatrica nas je poslala kirurgu zbog nespustenog testisa.sve je bilo ok,rekao je sa je na malo visem polozaju al da je u redu.na kontroli sa 7 godina lijevi testis se povukao vise gore i znatno je manji,te je zakazana operacija.moje pitanje je je li moguce da bude sterilan i kakve su sanse za to,buduci da citam da se to lijeci do 2.godine?hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.03.2013. 20:05

Iz vašeg pisanja nije jasno da li je u pitanju samo jedan testis ili se naknadno i drugi povukao. Nije dobar znak što je testis manji i može biti upitna njegova sposobnost stvaranja spermija. Nažalost, iz nepoznatih razloga se zna dogoditi da i drugi testis (koji je oduvijek bio spušten) ne stvara spermije. To se događa rijetko, no ne mogu biti precizniji kada je riječ o postocima. No treba gledati pozitivno - nije neuobičajeno da je jedan testis manji (odnosno veći) te je dobro da je testis bio ipak na ulazu u skrotum (mošnje) te da nije bio visoko gore u kanalu (u trbuhu) gdje je temperatura viša što ne pogoduje njegovom razvoju.

bfbranka

30.03.2013. 22:40

Postovani,hvala na odgovoru.dakle,desni testis je spusten od rodenja i nije se nikada pomicao.lijevi testis je oduvijek problematican,iako su nam lijecnici govirili da je na malo visem polozaju jer djecak ima prirodno skraceni nesto sa f,ne znam tocan naziv.i uvijek se mogao napipati,nikada nije bio u trbusnoj supljini.sada je negdje 5 cm vise nego sto bi trebao biti.doktor je rekao da je prilicno manji od desnog,sto i mi mozemo napipati.strah me da u necemu nismo zakasnili,da je ranije trebala biti napravljena operacija.i ima li ona uopce sad smisla?je li opasna?koliki je oporavak?oprostite na puno pitanja i hvala unaprijed!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 21:50

Operacija je višestruko manje teška u usporedbi sa operacijom slijepog crijeva i oporavak je brz. O stanju testisa (potencijalu za stvaranje spolnih stanica) se može zaključiti samo biopsijom ili citološkom punkcijom. To bi bilo moguće učiniti za vrijeme zahvata - no to su postupci o kojima treba porazgovarati s kirurgom.

a124

19.10.2016. 16:25

Poštovani!
sin je sa 1g. i 6mj. imao operaciju spuštanja testisa.Testis i nakon operacije nije spušten u skrotum jer kako su rekli da je prekratka petiljka na kojoj je jaje te su ga fiksirali ispod ingvinalnog prstena.Jaje je inače nađeno atrofično i smješteno vrlo visoko u kilnoj vreći. Mene zanima da li se takvo jaje odma izvadi kad se nađe atrofično ili kad se ne može spustiti u skrotum,jer nam je sad nakon 2god. od operacije rečeno da se nikad ni neće spustiti te da ga treba pomno pratiti putem UZV jedanput godišnje jer su šanse za tumor tog testisa 50%!!
Na pitanje da li je potrebna još jedna operacije da se jaje izvadi je negativan odgovor jer je rizik od operacije trenutno veći od rizika nekih komplikacija sa jajetom.
NIje mi jasno što će mu to jaje za koje je upitno da li će rasti, proizvoditi spolne stanice i koje nije i neće nikad biti u skrotumu?!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2016. 11:40

Nemojte žuriti s odstranjenjem testisa. Osim proizvodnje spolnih stanica on proizvodi i hormone. Tek ako se vremenom vidi da on ostaje potpuno nerazvijen te da ultrazvučni pregledom ukazuje da je fibroziran (ožiljkasto promijenjen) tada treba razmišljati o odstranjenju. Odluku o tome treba donijeti iskusni dječji kirurg.

MarijaTT

24.06.2023. 19:05

Poštovani doktore,

Sin (2018) je oko prvog rodjendana operisao oba nespuštena testisa. Operacija je bila uspjesna, medjutim kod jednog testisa je kratka petlja i on je ostao visoko. Testisi su se u medjuvremenu ravnomjerno razvijali. Nedavno smo bili na ultrazvučnoj kontroli, testisi su i dalje skoro iste veličine, dobro se razvijaju medjutim na nalazu piše da je taj testis sa kratkom petljom nisko u ingvinalom kanalu, u samom ulazu u skrotum.
Da li to predstavlja problem? Je li se testis opet vratio u kanal jer do sad na kontrola je bio samo visoko ali ne i u kanalu?
Na kontroli je bilo malo hladno, pomislila da se zbog toga digao medjutim nisam sigurna ni u ovim toplim danima da ga mogu napipati.

Hvala. Pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

27.06.2023. 12:25

Bio bi bolje da se može spustiti skroz u vrećicu, no katkada zbog kratkoće svih struktura (krvožilni sustav, sjemenovod) to nije moguće. Procjena kirurga o mogućnosti korekcije je presudna.