Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


neurodermitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasna

27.10.2004. 10:10

Poštovani,

imam sinčića od 5 i pol mjeseci. Negdje sa navršena 3 mjeseca pojavio se i dijagnosticiran mu je neurodermitis. Mazali smo 5-6 dama s Beloderm-Belobaza 40% i stanje se popravilo. Međutim za nekih 10-ak dana ponovno se pogoršalo. U međuvremenu mazali smo s Linolla fett, Avene Trixera,Bepanthen... Dojila sam nekih mjesec-mjesec i pol, a od tada sin pije Aptamil 1, odnosno sada Aptamil 2. Nismo jos poceli s nadohranom. Kad se stanje pogoršanamažemo ga 2 dana s Belodermom, pa onda opet neutralnim kremama. Sad nam je dermatolog, a i pedijatar preporučio da pređemo na Pregomin i to 5 puta dnevno da mu damo 180 ml kako je otprilike i pio Aptamil. Međutim kad sam jucer pročitala upute na Pregominu nije mi bilo jasno kad tamo navode da se uzimaju 3 mjerice. Možete li mi sad reci sta da radim, na koji način da ga hranim, koliko mjerica Pregomina može dnevno popiti i da li da pocnem s nadohranom. Zbunjena sam. Sven ima 5 i pol mjeseci i 8 i pol kila.

Unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

27.10.2004. 13:04

Ne znam otkada se terapija daje prije dijagnostike. Pregomin je specifična terapija konkretne alergije na proteine kravljeg mlijeka. Vašem sinu treba najprije uraditi elementarnu alergološku obradu, a potom odlučiti da li uopće ima smilsa hipoalergena formula. Nije mi jasno što vas bune mjerice i mililitri. Obrok Pregomina je jedno, a kako se taj obrok spravlja od praha iz kutije, pročitajte u uputi: 3 mjerice, 1 mjerica, na toliko i toliko vode, ... otkuda da ja to ovako znam?

jasna

07.11.2004. 18:48

Poštovani,

imala bi jos jedno pitanje. Zanima me koliko cesto odnosno u kojim razmacima koristiti Beloderm Belobaza 40%. Znam da se kortikosteroidi ne smiju često koristiti. Mi sina mažemo 2- 3 dana, potom mu stanje bude dobro nekih tjedan dana i onda se opet pogorša, pa nas zanima koliko moramo cekati da ga opet mažemo. Uvijek nam kažu ne prečesto, ali nismo sigurni koliko bi to konkretno vremena značilo.
unaprijed hvala

Dr. Darko Richter

07.11.2004. 22:05

Nikada ne savjetujem mazanje s kremicama koje neke tete slažu u svojim ordinacijama i apotekama, od gotovih krema. Neka slažu nešto što nije tvornički pakirano. Ne znam kako si to netko umišlja da je pametniji od cijele industrije, neka radije izmislinešto sam i zaduži čovječanstvo. Pogledajte nedavni post "koža" od Ane, tamo sam nešto slično pisao.
Kortikosteroide ne treba često mazati, to je jedini savjet. Ovako, kako pričate o svojem sinu, čini mi se da mažete samo kortikosteroide, 2-3 dana, pa onda ništa. I baš je u tome greška, ako je to istina, jer ekcematičnu kožu treba stalno njegovati i štititi od vanjskih utjecaja i prejakog isparavanja, pa će se i potreba za kortikosteroidnim mazilima smanjiti.

jasna

08.11.2004. 08:48

Poštovani,

mi konstatno mažemo sina kremama, trenutno s Avene Trixera i to par puta dnevno. Mazali smo i s Linola Fett, Bepanthen..., ali ne vidim poboljšanja. Samo mu kortikosteroidi djeluju.

Dr. Darko Richter

08.11.2004. 18:55

Da li mu je učinjena alergološka obrada?

jasna

09.11.2004. 19:27

Nije mu učinjena alergološka obrada. Danas smo bili kod dermatologa i preporučio nam je da mažemo Parfanacom, a ako ne bude poboljšanja Protopicom. Rekao nam je da sin pije Pregomin jos nekih tjedan-dva, pa ako ne bude poboljšanja ( a nema ga, sad pije vec 2 tjedna) da se vratimo na Aptamil. Sto vi kažete na takvu terapiju?
hvala

Dr. Darko Richter

10.11.2004. 17:54

Zašto mu ne naprave alergološku obradu, ako mu daju hipoalergenu hranu? Što drugo da kažem?

smokvic@

28.06.2011. 17:35

Dan.
Dijete ima 4 godine. Od 3. mj. života kratko ima osip po tijelu što je trajalo svega pet dana. Kroz godine se pojavljuje laringitis koji prolazi sam bez lijekova. U trećoj godini života ponovo se pojavi osip po licu na obrazima. Na upit pedijatra dobivamo kortikosteroidnu kremicu bez uputa i bez dijagnoze. Ponovno se vraćamo jer ne prolazi i tada nam pedijatrica kaže da se radi o atopijskom dermatitisu i kaže da mu nedamo kupovnu hranu...Prelazimo u drugi vrtić gdje puni 4. godinu i od premještaja od 9. mjeseca 2010 do dana današnjeg konstantno mu se pogoršava, otvaraju se rane po licu i na preponama, peruta se koža i suši te puca. Alergotest smo napravili pokazalo je alergiju na dlake i kućnu prašinu, na hranu ništa. Rist i rast pokazuje alergiju na protein kravljeg mlijeka i na pelud trave, izbjegavamo jaje, citruse, orašasto, crvno, voće, te čokoladu u vrtiću se isto pridržavaju posebne prehrane. Bili smo u dnevnoj bolnici pet dana gdje smo ga kupali hipermanganom, te mazali Geokortonom. Opet kratkotrajno. Čim krene u vrtić isto se ponavlja polako crvene obrazi, vrat, prepone na rukama, između nogu, te iza koljena. Crveni se pa se s danima pogoršava, peruta se koža, puca i stvaraju se rane..Kasnije smo dobili novu terapiju Geokorton za lice i vrat, Beloderm Belobaza 20% za tijelo. Mazali smo ga 10 dana i sve se lijepo povuklo. Krenuo u vrtić nakon 5 dana lice mu je užasno tamno crveno, perutavo s ranama, a počinje se vraćati i na tijelu....Prošlo je tek 6 dana od kad smo ga mazali.
Dobili smo uputnicu za Zagreb kod dr. Murat-Sušić. Što u međuvremenu, mazati ga Belodermom ili ne? Nitko nas nije uputio na štetnost kortikosteroida iako sam čula da treba paziti s mazanjem, a pedijatrica tvrdi da se može mazati i do tri tjedna Geokortonom i Belodermom B. 20%. Jel me možete savjetovati ovih 15 dana dok ne odemu u Zagreb?

Darko Richter, dr. med.

29.06.2011. 00:40

Najprije vam savjetujem da fotografirate kožu djeteta da to možete predočiti na pregledu.
Zatim, da se ne bavite eliminacijom hrane na koju dijete nije alergično, već samo one na koju je alergično i to u vidljivom i nevidljivom obliku, a to je kravlje mlijeko, i, opčito sve u čemu ga ima. Čemu to već standardno ludovanje s orasima, citrusim i ne znam sve s čime još? (jagodama, rajčicama, itd.).
Nadalje, Da li ćete i što mazati, ovisi o izgledu kože, ja nemam pojma odavde.
Nikada ne bih stavljao Geokortin, već Triderm ako bih se odlučivao za kombiniranu antimokrobno-kortikosteroidnu mast, i to samo onoliko dana, koliko je potrebno da se koža očisti, obično 2.3 dana, a dalje neutralna njega.
Nikakve mješavine Beloderma u belobazi za mene nisu rješenje. Koži treba liječiti, kada se liječi, i njegovati kada se njeguje, a miješanje jednog i drugog ne odobravam, unatoč tome što mi je poznata ta navika koja se sve više kod nas ukorjenjuje. Tako da sam, kao i obično, u Hrvatskoj u debeloj manjini, a na svjetskoj sam razini u debeloj većini. Zato moram biti oprezan, jer, svijet mi neće pohrliti u pomoć, ako ovdje netko odluči da mu smetam, jer mislim, jer jesam.