Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Neurorizično dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MartinaMCM

20.05.2009. 19:35

Poštovani,

molim Vas da mi objasnite što znači kada je dijete neurorizično i koji su simptomi. Naime, zanima me zbog toga, jer je to doktorica napisala kao dijagnozu mojoj curici staroj godinu dana. A sada ću Vam reći priču od početka pa Vas molim da mi odgovorite da li to ima kakve veze, jer njezini doktori to ne žele reći.

Curica je rođena 08.04.2008.
Sa dva mjeseca cjepljena je Pediacel cjepivom na koje je reagirala samo "neutješnim plačom" nikakvi drugi simptomi. Bile smo 4 dana u bolnici na promatranju, a ona je već podveče prestala plakati. Poslali su nas kod Vas, Vi ste preporučili Infanrix-IPV+Hib s kojim je sve bilo u redu i nikakvih nuspojava, te je još kasnije cijepljena s tim istim samo 4u1.
Doktorica nas za vrijeme dok smo bile na promatranju šalje na UZV mozga (starost 2.mj) zbog oblika glave (opseg=39cm normalan za tu dob, nalaz uredan) i tražila da ide na vježbe. S 9mj opet UZV mozga (opet joj ne odgovara oblik glave, nalaz uredan opseg=44,6 cm
Nedavno smo bile kod psihologa rekao je da je i prenapredna za svoju dob, nikakvih problema sa zdravljem nema, trudnoća je bila savršena-meni za poželjeti i ona sasvim u redu. Apgar 10/10-sve 5-normalno zdravo dijete
Sada kad je navršila godinu dana doktorica traži EEG s uputnom dijagnozom: Neurorizično dijete.

Zanima me da li je potrebno 2 puta u 6 mjeseci raditi UZV mozga i zbog čega je EEG potreban, te zašto je ona neurorizično dijete, tj. zbog čega sumnja na to? Oprostite što Vas gnjavim, ali oni mi na to neće odgovoriti pa molim Vas!

Puno hvala i svako dobro!

Mama Martina

Darko Richter, dr. med.

20.05.2009. 22:15

Na sva vaša pitanja, odgovor je - ne znam. Zašto netko misli da je neurorizična, zašto šalje na UZ, zašto šalje na EEG, i što je to neurorizičnost - ja ne znam. Pošteno priznajem.
To morate razbistriti s onim koji na tome inzistira.
Mogu samo pretpostaviti ovo: netko je cijepio dijete, pa je imalo nuspojavu "neutješnog plača". Onda sam dijete ja dobio u ruke, i bilo je sve u redu, praktički jednakim cjepivom, od drugog proizvođača. I u nastavku je bilo sve u redu.
Sada netko ne vjeruje svojim očima i ušima, da je to moguće, i traži u djetetu dubinske poremećaje, za koje ja, ponavljam, ne zanam uopće što su (neurorizičnost). Ne postoji engleski izraz za tako nešto, pa je teško doznati preko Googla. Ali to ujedno zanči da niti anglo-amerikanci i ostatak svijeta nema pojma što je to neurorizičnost. Pa mene, kao pojedinca u hrvatskoj, koji to ne znam, zapravo nije sram.

MartinaMCM

21.05.2009. 12:50

Puno Vam hvala na odgovoru. Trebalo mi je drugo mišljenje, jer to što rade već me dovelo do ludila. ništa ne žele reći, niti objasniti pa ni sama više ne znam što bi mislila. Dijete je potpuno zdravo, a od nje rade pokusnog kunića!!!

Sve najbolje želim!

Darko Richter, dr. med.

21.05.2009. 19:40

Sigurno ne rade pokusnog kunića.
U pitanju bi prije bila neka nesigurnost.
A činjenica je da je u Hrvatskoj doktor kazneno odgovoran za normalni posao koji radi. Toga NEMA niti u jednom uljuđenoj zemlji svijeta. BAŠ NITI JEDNOJ. Doktor može biti samo odštetno odgovoran, ali ne kazneno. A ako se igra Mengelea, onda to spada pod druge zakonske članke, i nije to potrebno posebno stipulirati u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. I u normalnim zemljama, nije.
To vam je u podlozi sadašnjeg ludovanja u medicini. Svi se žele pokriti nekim nalazima, a i roditelji misle da je u nalazima spas. Pa vam ih i priušte, a sebe odterete.
ja jednostavno nisam ustanju shvatiti da niti jedan ministar do sada nije kapirao taj problem. I, osim drugih pitanja, kao privatizacije zdravstvenog osiguranja, ovo je jadan od bitinih remetilačkih faktora u hrvatskoj medicini danas. Ali, ministar liječnik, čim postane političar, to ne može shvatiti.
Ja vam tvrdim da je u glavi svakog liječnika, baš svakog, osim totalno neiskusnog, ili nekog fantaste, u susretu sa svakim pacijentom, ovaj članak, tj. dva članka ZZZ, stalno u mozgu. I to pacije tne zna, jer ne ide zlonemjerno, već ide po pomoć. Ali, liječnik ima mnogo iskustva, i sreo je puno ljudi, i vidio puno slučajeva svojih kolega koji su nadrapali, nakon 20 ili 30 i više godina normalnog rada. Jer, svi kažu da su greške dio stvarnosti, ali, to bi ondaznačilo da čim upišeš medicinu imaš točno statistički jasnu šansu da dođeš u zatvor (kaznena odgovornost). I to je to. Ali, još nisam čuo da se javila grupa pacijenata ili pravnika da protestiraju protiv toga. Što imate vi, pravnik ili bilo tko drugi od toga da netko ode u zatvor, jer je EEG vašem djetetu smrdan, a on to nije vidio. Pa nije ga smrdao on, niti je on namjerno to ispustio, samo da vam naškodi.
To onda dovodi da se snima EEG, da se radi UZ (jer, svatko od vas roditelja, napucan čitanjem novina, zna sve o ultrazvuku), da se rade krvne slike, magneti, pregldei, mišljenja, itd. itd. I što vam je onda čudno?
I tako vi pitate, ja vam dajem svoje mišljenje.