Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Nizak hemoglobin, željezo normalno


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jelenica

18.12.2009. 11:05

Poštovani dr.
Malac je u sklopu sistematskog pregleda sa dvije godine napravio krvnu sliku i pokazao se nešto snižen hemoglobin (103), te još neke vrijednosti blago izvan raspona referentnih vrijednosti. Dobio je terapiju Ferrum lek kroz dva mjeseca nakon čega smo ponovili testiranje. Rezultat je da je hemoglobin još pao (sada je 87), dok se željezo i dalje zadržava na donjoj granici.
Molim vas za odgovor što bi to moglo značiti i što učiniti da se krvna slika popravi, te koje bi se eventualne daljnje ili detaljnije pretrage trebalo uraditi.
Zahvaljujem na odgovoru.
nalaz trenutno nemam pa ne mogu druge vrijednosti napisati, ali mogu vam ih javiti u ponedjeljak. Znam samo (preko telefona mi rekla dr.) da su eritrociti povišeni, a leukociti i još neke vrijednosti nešto snižene.
Opća slika djeteta je isto malo nesavršena: blijed, sa podočnjacima, loše spava, nema apetita, razdražljiv.

Darko Richter, dr. med.

18.12.2009. 13:45

Hb 87 je teška anemija. Ako je to istina, s time se ide u bolnicu na obradu uzroka anemije.

Jelenica

18.12.2009. 18:10

Hvala na brzom odgovoru.
Nama je zasad prepisan novi preparat željeza i nova krvna slika kroz 10-ak dana.
U međuvremenu trebamo napraviti urinokulturu i perianalni otisak za isključiti urinoinfekciju i parazite, a nakon togje dr. rekla da bi nas poslala na hematologiju ako se stanje ne popravi ili tim jednostavnijim pretragama ne otkrije uzrok.

Darko Richter, dr. med.

18.12.2009. 21:05

Čujte vi mene: Hb od 87, koji je na tu razinu pao u nekoliko dana sa razine od 102 g/L, a unatoč uzimanju preparata željeza, jest jako ozbiljna stvar. Ja bih otišao u bolnicu.
Ako je stvar da ne valja laboratorijski nalaz, to se mora napisati i ispitati, tamo gdje ne nalaz napravljen.
Možda krvprije upućivanja u lab. nije propisno uzeta.
No, dobar doktor će na djetetu vidjeti simptome anemije od Hb 87, i dijete uputiti u bolnicu, ako je taj nalaz u skladu s kliničkim nalazom.