Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / nodozni eritem recidiv

Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5383

Broj poruka: 21505

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb


nodozni eritem recidiv


Autor Poruka

cavkicne

21.04.2010. 11:00

Djecak rodjen 1999 imao 2008 u 4 mjesecu mononukleozu.Nakon mjesec dana mu se pojavile eriteme na potkoljenicama(nodozni eritem).Primio sumamed i nakon toga mu je bolje.
Nalaz ast-o mu je tada bio 2450.Pedijatar mu ukljucuje extencilin.Primao ga je do 12 mjeseca 2008 godine kada mu je ast-o nalaz bio negativan.Pedijatar iskljucuje extencilin.U 3 mjesecu 2010(nakon godinu i po) opet mu se javljaju eriteme na istim mjestima.Nalaz ast-o mu je tada bio 660.Napravili smo pretrage tuberkuloza iskljucena,reumafaktori negativni.Na kontroli na Kantridi nalazi krvi u referentnim vrijednostima osim ast-o koji je 830(09.04.2010).Sta da radimo molim vas preporuku.Koliko je opasno sta da radimo dalje.Zariste infekcije streptokoka nikad nije nadjeno(ORL nalaz uvijek u redu,pokvarenih zuba nema,brisevi nosa zdrijela uvijek su bili saprofitna flora).Molim Vas za savjet.

Darko Richter, dr. med.

21.04.2010. 15:35

Erythema nodosum poznat je nakon streptokokne angine, infektivnog proljeva, tuberkuloze ili hepatitisa. Može se pojavljivati i uz razne autoimune i upalne reumatske bolesti, kronične upalne bolesti crijeva i limfome. Može se pojaviti i kao reakcija na lijekove, npr. kontraceptive.
Ja bi u prvom redu opet uzeo bris na streptokoka grupe A, ponovio tuberkulinski kožni test i učinio RTG pluća, te uzeo markere hepatitisa (A, B, C, EBV, CMV).

cavkicne

21.04.2010. 18:15

evo laboratorijskih nalaza od 06.04.2010:SE 7,CRP 0.3 ,L 6.3(neutr 48.4,ly 43.3,mono6.3,eo 1.7,bazo 0.3),E 5.27;Hbg 142,Hct 0.423,Trc 185,fibrinogen 2.2
GUK 4.7,ureja 3.0,kreatini 61,Na 140,K 4.4,CK 104,AST 25,ALT 20,ALP 329,GGT 14,LDH 217,IgA 2.5,IgM 1.7,IgG 15.2,C3 1.09,C4 0.22
Proteinogram:albumin 56.7,alpha1 3.4,alpha2 9.5,beta 10.2,gamma 20.2,tot.prot.79,A/G 1.31
PPD:15 mm
ANA neg
Urin:uredan nalz
AST-O:833 jed.
Waaler Rose:neg LatexRF test:neg Latex CRP test:neg
ELISA na EBV:IgM neg, IgG poz(titar 111)
Bris zdrijela:nisu porasle patogene bakterije
Q-feron:negativan
ORL pregled :uredan nalaz
Molim Vas za misljenje jer neznamo koliko je ovo sve opasno,da li ga mozemo zastiti od ponovnih infekcija(extencilin na duze vrijeme),ili da ga pustimo kao da je zdrav.

Puno Vam hvala.

Darko Richter, dr. med.

21.04.2010. 23:15

S nalazom PPD od 15 mm, tuberkuloza je više nego vjerojatna, a ni u kojem slučaju isključena.
Može biti latentna, ili manifestna. Pretpostavljam da je latentna, pa se netko požurio da vas informira kako nema TB. Međutim, taj nalaz govori da je dijete zadnjih mjeseci ili godina bilo u kontaktu s tuberkuloznom klicom.
Preporučio bih vam da učinite IGRA test (Interferon Gamma Release Test) na Srebrnjaku, u Zagrebu. Tamo, u laboratoriju, rade ga dr. Renata Zrinski Topić i prof. Slavica Dodig.
Poslije streptokoka grupe A, tuberkuloza je najčešći uzrok erythema nodosum.

cavkicne

22.04.2010. 01:05

Hvala na odgovoru,jer se do sada tuberkuloza nije spominjala kao uzrok komplikacija.Koliko je sve ovo opasno za njega posto se vuce vec dvije godine bez odgovarajuce terapije.Prva sumnja je bila na simptome reumatske groznice pa je zato bio na extencilinu.Mi smo zbunjeni i zabrinuti jer se vrtimo u krug a ne postizemo nista.Moze li se izlijeciti njegova bolest i da li ostavlja trajne posljedice.
Puno Vam hvala!

Darko Richter, dr. med.

22.04.2010. 09:35

Nodozni eritem jest komplikacija, tje. odraz svega što smo ranije navodili, a u vašem slučaju su to bile streptokokne infekcije, ali i tuberkuloza.
Ja bih se koncentrirao na tuberkulozu i liječenje te tuberkuloze (a najvjerojatnije ima latentnu tuberkulozu). Učinite ono što sam vam rekao u prethodnom odgovoru. Na Srebrnjaku postoji tim koji se bavi tuberkulozom, to su drice Zoričić i Kirin, te laboratorijska podrška (preporučio sam učiniti test IGRA, i to učinite kao možete).
Možete doći i meni na REbro, pa da se organizira to testiranje odavde.

cavkicne

22.04.2010. 09:36

Molim Vas mozete mi pojasniti kao se,uz pozitivan PPD,erythema nodosum ,javlja konstantno vec dvije godine jako povisen AST-o.Imaju li direktne veze tuberkuloza i visok AST-o.Jako smo zabrinuti!
Hvala Vam puno!

Darko Richter, dr. med.

22.04.2010. 14:40

Ja vas zaista ne razumijem. Bio sam više nego jasan: erythema nodosum ide uz streptokokne infekcije i tuberkulozu, kao najčešeč, zaitm i uz mnoge autoimune bolesti, itd.
Kakve veze imaju streptokokne infekcije i tuberkuloza?
Povišeni AST-O posljedica je streptokoknih infekcija, ali, ono što vi očito ne želite vidjeti, to je PPD od 15 mm koji jako ukazuje na tuberkulozu.
Učinite dobar ispit savijesti,je li itko u vašim obiteljima imao tuberkulozu ili neku mrlju na plućima ili slično,ili je dijete boravilo uz nekoga tko je možda imao tuberkulozu.
Nodozni eritem može biti poslejdica i tuberkuloze, i streptokoknih infekcija. A vaše dijete ima, ili je imalo u zadnje vrijeme, i jedno i drugo. Najmanje je od svega čudno da doista ima nodozni eritem, ali, mene po malo čudi da se sada to ne raspliće u etiološkomsmislu, a smjer k dijagnozi je kao na dlanu: PPD od 15 mm. Govorim vam o toj tuberkulozi, jer je streptokok lako utvrditi brisom grla i nalazom AST-O, pa onda i liječiti. Za tuberkuozu treba malo više strpljenja.

cavkicne

26.04.2010. 22:37

Isti dan kad ste mi rekli da je moguća TB otišao sam kod pedijatra na Kantridu,iz Rijeke sam,(prof.Vojko Rožmanić)i on mu je dao opet uraditi Interferon gama/Quantiferon-TB imuno-enzimni test koji je pokazao rezultat 0,06 (-)IU/ml..Negativan.
Po Vašem mišljenju trebam li se naručiti za test na Srebrnjaku.Hvala!

Darko Richter, dr. med.

27.04.2010. 01:50

Ne trebate sada još ići na Srebrnjak, iako je po mojem iskustvu tamo test IGRA (Quantiferon InTube Gold), najpouzdaniji i najtočniji, a laboratorij na Rijeci ne poznajem.
Svakako, meni je malo neobičan nalaz PPD od 15 mm, a negativan Quantiferon. Po tome izgleda kao da je dijete serijseki primalo BCG vakcinu.

cavkicne

28.04.2010. 21:50

Kako je quantiferonski test bio negativan Vi i naš pedijtar ste isključili tuberkulozu.Ostali nalazi su isti ovi koje sam Vam poslao.Po očitanju nalaza pedijatar određuje terapiju extencilin 1.200.000 svaki 21 dan slijedeća tri mjeseca.Utvrdio je da se radi o infekciji poslije streptokoka,žarište infekcije nisu našli.Dijagnoza prije dvije godine kad je imao AST-o 2500 bila je sinusitis.Sad je AST-o 833 a na slici sinusi su čisti bez zasjenjenja.Nalaz doktora ORL je bio dobar prije tjedan dana.Molim Vas za mišljenje da li je moguće da se sve ovo vrijeme streptokok krije u krajnicima(nije imao upale krajnika svega 2-3 puta u cijelom životu),da li je možda treći krajnik?
Prije dvije godine kad su mu se prvi put pojavile eriteme imao je zasjenjene sinuse,primao extencilin 8 mjeseci(12 injekcija).Poslije injekcija ,AST-o nalaz mu je negativan.Prestaje sa extencilinom(pedijatar prekinuo),15 mjeseci sve normalno i u trecem mjesecu se opet javljaju eriteme.Možete mi Vi pokušati pojasniti gdje bi se mogao kriti taj vražiji streptokok koji mu radi sve ove probleme(povišen AST-o cijelu 2008 godinu i sada zadnjih 2 mjeseca).Oprostite što je cijela poruka izmiješana,ali
smo svi pod stresom jer se vrtimo u krug bez nekog rješenja(po meni extencilin nije rješenje,nego privremena zaštita).Lijep pozdrav i hvala!

Darko Richter, dr. med.

28.04.2010. 23:25

Vi diplite svoja pitanja, a na moja ne odgovarate.
Koliko je puta u životu primio BCG cjepivo, i ako je bilo više puta, kada je to učinjeno zadnje?
Ima li u obitelji traga tuberkulozi, mrljama na plućima umrlima u plućnoj bolnnici, sanatoriju, dugotrajnom kašljanju, itd.?
Streptokok se nalazi u krajnicima, ako igdje. Nikakvi sinusi.

cavkicne

06.05.2010. 11:05

Poslije tjedan dana istraživanja evo prijepisa njegovog kartona vakcinacije:rođen je 15.02.1999.godine


BCG:
-17.02.1999.godine(6331-1broj serije !?)vakcinisan u porodilištu nije ostao ožiljak poslije vakcinacije , - ,)
-19.10.2000.godine vakcinisan opet BCG(ostao ožiljak, + , )


Cijepljenje protiv poliomijelitisa:
I / 19.5.1999
II / 2.7.1999
III / 16.8.1999
Ir / 8.9.2000
IIr/ 10.10.2003


Cijepljenje protiv MRP
I / 9.3.2000
II / 20.03.2005


Cijepljenje protiv difterija-tetanus pertusis

I/ 19.5.1999
II / 2.7.1999
III/ 16.8.1999
Ir / 8.9.2000
IIr/ 10.11.2003.


U našoj obitelji nije bilo slučajeva tuberkuloze niti u obiteljima s kojima se družimo.
RTG snimak pluća mu je dobar(očitao dr.Rožmanić u Rijeci prije 2 tjedna)
Quantiferonski test na latentnu TB : negativan
Ovo je sve što znam i što sam maogao pronaći .
Što dalje?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

07.05.2010. 10:35

Znaci, uredno je cijepljen s BCG-om prije 10 godina. Nedavni PPD od 15 mm nije moguc samo od toga cijepljenja, vec ukazuje na kasnije prokuzivanje ili susret s mikobakterijem (-ijima). Quanttiferonski test je negativan, i time ikazuje da ti mikobakteriji vjerojatno nisu bili tuberkulozni, vec neka druga vrsta. Medjutim, dozvoljavam si da ne vjerujem slijepo u Quantiferonski test koji radi neki laboratorij koji je meni nepoznat, a takodjer si dozvoljavam da sumnajm u ocitanje PPD reakcije od ljudi koje ne poznajem.
Tako da vam jedino mogu preporuciti da testove ponovite negdje gdje ja imam puno povjerenje: PPD kod mene, a Quantiferon na Srebrnjaku. Onda bih se mnogao izjasniti odredjenije.
Ako uzmemo vase nalaze zdravo za gotovo, onda nemate problem s tuberkulozom, ali imate nodozni eritem, koji jest najcesce vezan za TB infekciju, rjedje za streptokoka grupe A, ili za neke reumatoloske probleme.

cavkicne

07.05.2010. 22:35

Hvala za odgovor.Za nalaz kod Vas i na Srebrnjaku ću pokušati dobiti uputnicu od svog doktora.Za sada bi pokušao utvrditi što je,ako nije TB.Ali kad kažete "ako uzmem nalaze zdravo za gotovo" možete li pod tom pretpostavkom uzeti u obzir i dugotrajno (već dvije godine) povišen nalaz AST-o(25oo /2008 godine,830 danas) pa onda prokomentirati.Hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.05.2010. 05:15

To sam već uzeo u obzir, vidite moj prethodni odgovor.