Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


odbijanje hrane


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

smješkica

13.08.2014. 23:50

poštovani,majka sam djevojčice od 4 godine i imamo jedan veliki problem s hranom. ujutro i navečer popije flašu(3 žlice čokolina i 2dl mlijeka) koji joj je skoro jedini obrok. svašta smo probali,i nismo joj davali flašu ali ona i dalje neželi jesti. a kada nešto pojede na silu odmah se napinje da će povratiti.bili smo kod pedijatrice i dobila je nekakvo čokoladno mlijeko. ali mi nije to riješenje. zabrinuta sam jako i molim vas da mi pomognete. ima 16 kg.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2014. 23:00

Vrlo je nezahvalno davati savjet na ovu temu bez izravnog kontakta s djetetom i vama - roditeljima. Pretpostavljam da je pedijatrica dala pediasure ili nesto slično - što je dobro jer sa ovakvim režimom prehrane djevojčica zasigurno ne dobija sve što joj treba (napose vitamine, minerale i nezasićene masne kiseline - npr omega 3). Najčešće je uzrok vrlo složen - smanjen apetit, uzimanje kalorija između obroka u obliku čaja, sokova ili grickalica, emocionalna napetost i velika zabrinutost roditelja kada je vrijeme za obrok. Može se pokušati s davanjem kolostruma s probioticima (Child Life), izbacite bočicu i čokolino, nudite primjerene obroke i nastojte ne vršiti prisilu (već vaša gestikulacija i izraz lica kada je promatrate da li će jesti donose psihološki pritisak), nastojte da obrok bude u društvu s drugima, pokušajte se ponašati kao da vam je 5. dijete u kući. Možda ne bi bilo loše provjeriti krvnu sliku, urin i napraviti analizu stolice na okultno (skriveno) krvarenje kako bi siključili tjelesne uzroke nejedenja.