Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Opstipacija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zey7

25.07.2016. 16:45

Poštovani,
imam dijete od 5 i pol godina koje je skinulo pelenu s 1 godinu i 9 mjeseci. Do tada je uredno kakala svaki dan po nekoliko puta, no nakon skidanja pelene je počelo zadržavanje stolice. Pokušali smo u ovom peridu svašta, od stavljanja na tutu nakon svakog jela, do davanja nagrade ako se pokaka i sl. Sada je već starija i pokušali smo na razum objasniti , no nikako ne ide. Njena stolica se ustalila svaka 3 do 4 dana kada je protjera, pokaka jako puno i relativno brzo. stolica nije tvrda već čak malo mekša te joj ne izaziva nikave bolove, osim kad ju protjera mora hitno na wc i onda to obavi bez problema. Problem je samo što je to svaka 3 do 4 dana. Imate li kakvo rješenje za nas kako da postignemo češće pražnjnje crijeva.

Drugi problem je s mlađim dijetetom koje ima 2 i pol godine te smo upravo skinuli pelenu. Piškenje ide normalno,a počelo je zadržavanje stolice. Igra se čučeći i potjera je, stavim je na tutu i viče da je gotova, a nije ništa obavila. Obučem ju i nakon 5 minuta evo je opet ide na tutu kakati i opet ništa. i tako već dva dana. Ne želi ispustiti kakicu. Nakon nekoliko pokušaja izađe koji "čevapćić" ali bolno. Moj muži ide 3 puta dnevno na veliku nuždu, a ja jednom. Stvaljamo dijete nakon svakog obroka na tutu i s njom pričamo o nečemu ne bi li je potaknuli, no ona ima averziju prema kakanju, a sve u zadnjih tjedan dana otkada smo skinuli pelenu, a koju je ona sam rekla da skinemo. Što još možemo napraviti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.07.2016. 13:15

Iz Vašeg posta mi se čini da je problem kakanja u središtu zbivanja svih ukućana. Pokušajte smanjiti tenzije i "ceremonije" oko kakanja, mlađem djetetu uvedite hranu s puno neprobavljivih ostataka (integralni kruh, tjestenina, mekinje, misle, voće, povrće), povećajte unos maslinovog ulja, smanjite postotak masnoće u mlijeku i mliječnim proizvodima, možete umjesto mlijeka uvesti dojenačku formulu Novalac IT. Ako to ne bude dovoljno, kako bi razmekšali stolicu, možete započeti s Portalak sirupom 10 ml na dan i potom po potrebi povećavati dozu do 30 ml na dan. Treba u vrućim danima osigurati unos puno tekućine.

zey7

26.07.2016. 16:05

Poštovani,
moram priznati da sam očekivala mnogo više od Vašeg odgovora. Smagtram da problem kakanja uopće nije u središtu zbivanja svih ukućana, jer da ja tako već bi ga valjda riješili u ovih 5 godina, koliko ima starije dijete. Mlađe dijete kao i starije jede potpuno zdravu i uravnoteženu hranu. Od integralnog kruha, zobenih pahuljica, svaki dan voće i povrće, maslinovo ulje te je dojeno i ne namjeravam uvoditi formulu. Također, pije izrazito puno vode. Jučer je na kraju imala dvije stolice, prva malo kruća i druga mekana pa ne mogu reći da ima zatvor, ali definitivno ih je nevoljno ispustila, no s obzirom da smo je tek skinuli s pelena zanimalo me ima li štogod da možemo učiniti kako ne bi došlo do zatvora, odnosno kako bi joj uveli normalnu rutinu kakanja u tutu, kao što je to imala u pelenu te da to ne bude nevoljno.

Također, niste mi ništa odgovorili za stariju kćer koja zadnjih pola godine kaka svaka 3-4 dana. Kaka obilno, ali mekano bez ikakvih problema , bolova ili sl. Kako postići češće pražnjenje crijeva. Napominjem, da ne radimo nikakvo zbivanje oko kakanja već to prepuštamo njoj na volju zadnjih 6 mjeseci, jede uravnoteženo i zdravo, pije vodu i zobeno mlijeko. Ne konzumiramo kravlje mlijeko, no jedu kravlje jogurte i svježi sir.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.08.2016. 15:00

Postoji nevolja kada se neke stvari pokušavaju riješiti preko foruma. No idemo pokušati:

Obzirom da starije dijete ima stolici svaka 3 dana te da nema nikakvih smetnji i konzumira raznovrsnu i zdravu prehranu tada se nema što (niti vidim potrebu) dodatno činiti. Ako pak ima probavnih smetnji (tipa nadutosti) ili ako je izrazito mršava preporučam konzultirati gastroenterologa. Naročito ako u široj obitelji ima članova sa celijakijom, mladenačkom šećernom bolešću, ili bolestima štitnjače.

Kod mlađeg djeteta: pražnjenje crijeva bi po prirodi stvari trebala biti autonomna funkcija - dakle dijete bi vremenom trebalo samostalno uspostaviti kakanje u tutu. Ako je stolica tvrda (i kakanje je bolno) tada se uspostava kontrole može odužiti. Osim već navedenih preporuka o hrani pokušajte uvesti Portalak. Jednako tako, ako se u najboljoj namjeri i želji da dijete uspostavi kontrolu (većinom je riječ o procesima koji su nesvjesni i teku na razini emocionalne komunikacije) tada se mogu javiti otpori ili nešto duži period uspostave kontrole. Ako ste zabrinuti, ili pak postoje obiteljske bolesti koje sam prethodno naveo, javite se gastroenterologu.

pmarina1105

01.04.2017. 23:05

Poštovani doktore, vidim da se dosta piše o toj temi, ali zamolit ću Vas za savjet. Imam dečka 4,5 godine kojem je kakanje dosta veliki problem. Dakle već neko vrijeme mučimo muku s tim. Nema stolice po par dana, a kada krene onda se jako namući i tvrda je i obilna. 2puta je završio u klaićevoj na dulkolax ćepiću i moram vam reći da je to bilo prestrašno. Dijete je vrištalo od bolova cijelo popodne dok nije izbacilo sve. Drugi puta u klaićevoj doktor je obavio rektalni pregled na jako grub način. Nakon toga se jos vise uplašio i zadržava stolicu jos više. Dijagnosticirana je funkcionalna opstipacija, uz promjenu prehrane. Pokušavamo se držati pravilne prehrane, integralni kruh, žitarice, voće povrće, međutim, kada je "pun" slabo jede. Pedijatrica je prepisala portalak, ali nismo vidjeli poboljsanje, naprotiv, imam osjećaj da ga je vise napuhivalo. Laksol vrećice su jedno vrijeme koristile, a onda su prestale. Sirup i kompoti od šljiva i smokva ne omeksaju dovoljno stolicu. Onda sam naišla na vase postove i vidjela da ste preporučili movicol. Probali smo s njim i to za sada funkcionira, međutim dajemo mu par dana po 2-3 vrećice i onda nakon toga ima par dana svaki dan po par stolica dok se ne isprazni. To prođe nekako normalno, bez prevelike muke kao prije. Ali nakon sto se isprazni opet se zastopa, i opet počne zadržavati stolicu. Da li bismo trebali davati movicol možda svaki dan? Mlijeko već duže vrijeme pije bez laktoze, ali ne vidim neku promjenu.
Napominjem da ima jos jedan problem: u 20tom tjednu trudnoće mu je dijagnosticiran multicističan lijevi bubreg. Desni bubreg uredan, preuzeo funkciju. Vi ste ga porodili, s time da ste rekli da je sve u redu s bebom, a bubreg smo nastavili kontrolirati u klaićevoj. Za sada nije bilo nekih promjena oko toga, čak su se i ciste prošle godine smanjile. Međutim problem oko stolice, traje, a jedino sto su nam svi do sada preporučivali bio je dulcolax, koji mu stvara velike bolove... Bila bih vam zahvalna za savjet. Hvala i lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.04.2017. 12:05

Movicol dajte svaki dan, mlijeko bez laktoze neće pomoći - možete davati mlijeko i mliječne proizvode s malim postotkom masnoće (light). Eventualno možete mlijeko zamijeniti sa Novalac IT formulom (nema veze što je za dojenčad). Dajte 1 dl Donata Mg ujutro.

Ja nisam porađao a ako je riječ o neonatologu često me brkaju sa neonatologom na Svetom Duhu happy)

pmarina1105

10.04.2017. 15:30

Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru.
Molim vas jos samo da mi odgovorite koje su nuspojave duljeg uzimanja movicola? Taj podatak nisam nigdje uspjela pronaći.
Uz sve sto smo probali izgleda da samo on funkcionira. Strah me da nema nekih posljedica kasnije. I, s obzirom da stolica postaje skoro vodena nakon par dana (proljevasta), da li se i onda nastavlja davati? Jer mi smo tada prekinuli na par dana, međutim, onda opet dođemo na isto...tvrda stolica, te zadržavanje iste.
Hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.04.2017. 19:50

Nema dugotrajnih posljedica, pokušajte samo smanjiti dozu.

popeja1

27.04.2017. 15:05

Poštovani,

imam pitanje vezano uz dijete od 2 godine. Ima stolice svaka 2 do 3 dana, obilne i zrnate. Trbušić je često napuhnut i napet, česti vjetrovi. Dijete je od rođenja jak alergičar tako da ne konzumira mlijeko, jaja, orašasto, med. Ima 11.5 kg. U dobi od 1 godine pedijatar nas je uputio gastroenterologu zbog sumnje na pothranjenost i celijakliju, ali je test na celijakliju negativan, a na gastro su ustanovili da dijete nije pothranjeno i da ima masnog tkiva. Da li napuhnut trbušić zahtijeva daljnje pretrage? Inače dijete lijepo napreduje, stolice nisu bolne, ne žali se na bolove u trbuhu. Lijep pozdrav,

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.05.2017. 09:50

Možda bi bilo dobro za početak smaniti unos slatkog pića i namirnica. Ako ne bude poboljšanja može se (ako do sada nije) pokušati isključiti alergija na neku od namirnica. Pokušajte uvesti probiotik kroz naredna 2-3 mjeseca.

Najvažnije jest da dijete dobro napreduje i da je isključena celijakija...

janina06

08.06.2017. 10:40

Postovani,imam bebu staru 2 i pol mjeseca,na dohrani novalac IT je i dobiva moje izdojeno mlijeko,omjer pola pola..Prije mjesec dana poceli su problemi sa stolicama,imala je svakih 4 dana,pa s razmakom 3 dana a ovaj tjedan svaki dan,međutim jako se muci kada kaka i kada izlaze plinovi stenje i place,plinovi smrde uzasno.Da li promijenimo adaptirano mlijeko ili?savjet sto da radim jer se beba jako pati.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.06.2017. 09:50

Izbjegavajte prekomjerno utopljavanje i znojenje djeteta, možete uvesti probiotik. Ako se stanje ne popravi kroz narednih par tjedana možete krenuti sa dohranom. Formulu nemojte mijenjati.

Marija19

14.07.2017. 00:50

Poštovani,
Imam curicu od 4 mj.koja samo sisa te rijetko pije vodicu ili caj,a stolicu ima svaki 5 odnosno 6 dan,zanima me da li trebam koristiti slatku kamilicu ili cepice? Beba je vrlo vesela i ima mekan stomacic i vjetrove.
Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2017. 23:05

Dijete koje je isključivo na majčinom mlijeku može imati stolicu i nakon 10-15 dana. Ukoliko je raspoloženo ništa ne treba činiti. Ne preporuča se dodavanje vode niti čajeva od kamilice. Samo nastojte da dijete ne bude pretoplo odjeveno, odnosno pokušajte osigurati rashlađeni prostor tijekom velikih vrućina.

zelimznati

18.09.2017. 12:00

Poštovani,
molila bih Vas za pomoć. Naime, imam bebu staru 3,5 mjeseca, isključivo je na prsima.
Ono što me brine jest njena stolica, koju ima svakih 10 dana.
Inače, jos uvijek ima grceve i vjetrove koji jako smrde.
Da li imam razloga za zabrinutost?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.10.2017. 11:05

Nema razloga za zabrinutost, vazno je samo da dijete dobro napreduje. Katkada stolica bude manje ucestala zbog pretoplog odijevanja...

anchy1404

14.11.2017. 15:05

Poštovani, moja curica od dvije godine nije imala stolicu dva dana, danas je kakala, tvrda joj je i bilo je malo tragova krvi. Nakon satak vremena ponovno kaže da će kakati, međutim nije i na gaćicama je bilo samo malo žućkaste sluzi. Sto bi moglo biti u pitanju? Želim napomenuti da je u petak prestala piti antibiotike zbog upale pluća i u tom vremenu koristila je waya kapi. Inače je vesela i razigrana, nema nikakvih drugih simptoma.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2017. 10:26

Sluz na gaćicama može biti iz crijeva - tada je posljedica opstipacije ili poremećaja u bakterijskoj flori nakon antibiotika, i treba se uz probiotike posvetiti prilagodbi prehrane kako bi se stolica razmekšala. Katkada sluzavi iscjedak može potjecati iz spolovila - provjerite!

ferbee

26.11.2017. 15:35

Poštovani profesore,
imam dijete staro 7 mjeseci, uveli smo dohranu sa 6 mjeseci uz nastavak dojenja. Vodu pije uz obroke. Otkad smo uveli dohranu kakica je postala gusta kao pasta, a dijete je nakon prve takve kakice prestalo kakat po 7 dana.. Napinje se i prdi ali nikako da isprazni crijeva.. Nekad kaka nakon 3-4 dana a najduze je bilo 7 dana.. Jednom nakon kakanja je bila trakica krvi u stolici ali kasnije više se nije ponovilo. Većinom puta se pokaka tako da čučne iznad otvorene pelene a ja ga drzim ispod ruku, rijetko se pokaka ako je pelena na njemu. Perem mu guzu na lavabou oduvijek, sada nakon kakanja se plače kad idem oprat guzu a kakica mu je zaljepljena za guzu (kao da ga peče ili boli, ne znam..). Njegova pedijatrica kaže da je sve to ok jer cica.. Zanima me Vaše mišljenje, ići na daljnje kontrole ili će se sve samo izregulirat s vremenom? Do sad je jeo rižine pahuljice, krušku, jabuku, mrkvu, batat, proso, žgance. U povrće dodam maslinovog ulja, a u sve izdojim malo mlijeka. Odlicno napreduje na tezini i prihvatio je hranu bez problema.
Hvala!

Djordje95

27.11.2017. 10:05

Dobro veče doktore! Ovako imam problem ponekad teško izadjem u wc ali uz naprezanje izadjem. Pa sam čitao o ovim dulcolax čepicima, pa da vas pitam smem li njih da stavljam kako bih lakše isao u wc? Imam 22god!