Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Opstipacija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.11.2017. 20:00

forbee: uvedite probiotik, dajte Portalak sirup 5 ml na dan kako bi razmekšali stolicu.

djordje- pročitaj sve što smo pisali o prehrani kod opstipacije a kada zapne možeš uzeti Dulcolax čepić

Djordje95

04.12.2017. 10:20

Razumem vas u potpunosti doktore. Ali problem je sto sam trenutno na studijama I uglavnom jedem vise suvu hranu. Kao sto sam vam rekao ja izadjem u wc ali sa naprezanjem. Pa bih vas zamolio da mi kazete smem li neke cepice da uzimam kad bas primetim da teze idem I koje mi preporucujete! Unapred hvala! Djole

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2017. 10:55

Kako napisah- ako zapne uzmi Dulcolax čepić

Djordje95

08.12.2017. 21:50

Doktore jel možete mi reći dal je bolje glicerinski čepici da koristim ili dulcolax čepici? I sta su to glicerinski čepici?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2017. 09:00

Glicerinski čepić kada se ugrije se otopi i pretvori u uljnatu tekućinu koja olakša prolaz stolice. Dulcolax potakne izlučivanje tekućine u doljnjem dijelu crijeva i potakne crijeva na rad - izbacivanje stolice. Možeš probati jedno i drugo pa što Ti bude bolje djelovalo...

Lena11

30.01.2018. 21:45

Poštovani doktore.
Imamo djevojčicu od 4ipo godine i u zadnjih mjesec dana nema redovnu stolicu. Ne žali nam se na bolove i veoma je aktivna djevojčica . Kada ne dobije stolicu nakon 5-7 dana obično joj dadnem glicerinski Čepić nakon kojeg dobije stolicu. Prva joj bude tvrda , pa taj dan dobije još 1-2 normalne stolice obično . Kod pedijatra smo išli i dali su nam sirup portalak koji pije 3 puta na dan po 5ml . Sirup koristi već zadnjih 10 dana i nema nikakvih promjena. Prije par dana smo opet išli pedijatru jer nije nakon 7 dana dobila stolicu. Doktorica joj je povadila nalaze koji su bili svi uredu , uradila ultrazvuk abdomena koji je također pokazao da je sve uredu samo.Dala joj je Čepić dulcolax nakon kojeg je dobila stolicu . Danas je već četvrti dan otkad je dobila Čepić od doktorice, pije sirup postalak 3 puta po 1 kasiku, ne jede slatkiše i suhu hranu samo voće i povrće, voćne jogurte ,spremamo na maslinovom ulju ali ona opet nema stolice. Zamolila bi vas za mišljenje jer zaista neznamo šta dalje . Nju uglavnom ništa ne boli i ne muci , nego je gore meni i muzu kada vidimo koliko dana već nema stolicu . Pokušavamo je nagovoriti da ode u wc i pokuša ali ništa .
Hvala vam unaprijed .

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2018. 10:00

Stolicu treba učiniti kašastom. Povećajte unos Portalaka, postupno do 2x20 ml (2x2 jušne žlice). Ako stolica ostane tvrde konzistencije umjesto Portalaka uvedite Laxol ili Movicol. Uz to dodajte Regulino (okus kruške), Smanjite postotak masnoće u mlijeku i mliječnim proizvodima (mast iz mlijeka u crijevu stvara sapune koji najviše doprinose stvrdnjavanju stolice). Ako 4. dan nema stolice dajte čepić (glicerinski ili pola Dulcolaxa). Navedeni režim treba držati barem 3 mjeseca.

Rranka

11.07.2022. 11:50

Postovani,molim za savjet. Vec dva mjeseca imamo problem sa tvrdom stolicom. Naime, imam djecaka od 3.5 godine,koji od 8 mjeseca svog zivota koristi tutu kako bi obavi svoje potrebe. Prije dva mjeseca je pao sa kreveta malo se udario u guzu i prilikom kakanja vjerovatno ga je bolilo i on od tada nece na tutu,i sto je najveci problem on zadrzava stolicu po 3 do 4 dana i onda nastaju problemi. Konstantno smo isli doktorima,oni mi kazu sta da uvedem,medjutim nikakvog pomaka nema. Ne jede voce i povrce prosto ga nemoguće netjerati.
Koristimo Portolak ,uveče ga nekako prevarim pa pojede jabuku,ujutro odmah popije gusti sok i caj sa medom. Trudim se da mu hrana bude dijetalna al je to malo neizvodljivo obzirom da ne jede skoro nista. And je gladan traži mlijeko da pije,da napomenem da uzimam domace mlijeko.
On kad treba da kaki to je strasan plac .
Na stolicu se vidi da je to jako suv sadrzaj.
Danas smo dobili sirup Kivilax pa da pokusam sa njim.
Molim vas za savjet i misljenje. Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.07.2022. 18:50

Domaće mlijeko je bogato masnoćama i kalijem koje u crijevu stvaraju sapune i čine stolicu tvrdom i suhom. Privremeno uvedite Novalac IT dojenačku formulu a kasnije mlijeko s manjim udjelom masnoće. Uvedite umjesto Portalaka Macrobalans prašak 6 g - bez okusa je i mirisa, može se pomiješati s bio kojom hranom. Dajte ga do jeseni svakodnevno, a po potrebi može i dulje. Kiwilax može pomoći no neće biti dovoljan. Povećajte unos maslinovog ulja i tekućine, naročito sada u periodima vrućina. Ako je čmar crven i svrbi ga moguće ima i male dječje glistice te bi bilo mudro preventivno dati terapiju za njih. Sve navedeno je neškodljivo. Pročitajte postove na ovu temu u prethodnim pitanjima kako bi izabrali namirnice koje pogoduju olakšavanju problema.