Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vlatka97

11.04.2014. 18:10

Poštovani!

Dijete ima 5 godina i 8 mjeseci. U par navrata pojavio mu se ko nekakav osip po licu. Crvenilo i crvene točkice koje izgledaju ko petehije (nisu izbočene na dodir) al nestaju kada se prođe prstom preko njih pa se zatim opet pojave. Točkice nestanu crvenilo ostaje. Izbliza izgleda koda su točkice povezane nekakvim crticama. Ne vjerujem da su kapilare jer bi to onda pretpostavljam bilo trajno. Bili smo kod pedjatrice i vidla je osip. Rekla je da ima dosta suhu kožu po licu i to je to. Inace dijete ima crvenkastu kožu po obrazima al nema tih točkica.Astmu nema (bili na testiranju), na niti jedan inhalacioni alergen nije pozitivan (bili na testiranju, na jedno 12,13 alergena) i u brisu nosa eozinofili nisu pronađeni.
Zanima me da li takva reakcija lica bila ako dijete dođe u dodir s vunom. Jednom prilikom se licem stiskao o vunenu vestu i dobio je sitne urtikarije po licu, a kada je prvi puta dobio taj osip, te točkice ,plakao je i došao u dodir s vunom. Točkice se uglavnom pojavljuju malo ispod sljepoočnice i po bradi.
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.04.2014. 20:45

Najvjerojatnije jest riječ o kontaktnom dermatitisu. Promjene koje opisujete na obrazima bi odgovarale atopijskom dermatitisu (neurodermitisu).

vlatka97

15.04.2014. 01:05

Zahvaljujem na odgovoru. Donekle sam upoznata s atopijskim dermatitisom i sama sam prvo pomislila na njega, međutim nije mi jasno kako on može biti jedan trenutak blijed, a jedan trenutak u crvenilu. To kod njega nije nikad potrajalo duže od jednog dana ili čak nekoliko sati....probudi se blijed, za pola sata je osipan i opet za nekoliko sati ima čistu kožu. Kad smo bili kod alergologa pitala sam za dermatitis i dobila sam odgovor da je dijete prestaro i da prema nalazima nije pozitivno na astmu niti na inhalacione alergene i da u pitanju sigurno nije dermatitis. Njemu je ige povišen (117) te smo zbog toga bili na testiranju. Zanima me da li ige nalaz ukazuje samo na astmu i inhalacione alergene ili i na bilo koju drugu alerginu. Jedina dokazana alergija mu je na penicilin (urtikarije).

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.04.2014. 11:00

Za atopijski dermatitis su karakteristične brze promjene izgleda kože - od bljedila do žarkocrvene boje. Ukupni IgE ukazuje na preosjetljivost, može biti na inhalacijske ili nutritivne alergene; ili pak na obadvije skupine alergena...