Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marina

22.01.2004. 15:31

Postovani doktore,

molila bih Vas za jedan savjet.
Naime, imam djevojcicu staru 6 tjedana i prije par dana su joj se na licu (po tijelu nema nista) i ispod brade pojavile crvene fleke koje sam oprala kamilicom i namazala Pavlovicevom kremom, jer sam cula da se od kamilice peruta koza. Crvenilo se povuklo, no ostala je suha koza, odn. sitni suhi pristici u boji koze.
Da napomenem, malecka je na umetnoj prehrani, hranim ju Comformilom 1, jer je imala grceve.

I prije je imala sitan osip po obrazima, na sto je pedijatrica rekla da nas ne zabrinjava, no koza nakon toga nije bila suha.

Po noci malecka tesko zaspi jer ju pretpostavljam svrbi posto se ceska rucicama po licu. Meni je inace dijagnosticiran dermatitis, jer sam alergicna na sve inhalacijske alergene, tipa grinje, prasina, pelud .... Alergiju sam dobila tek sa 25 godina, tako da ne znam je li malena to nasljedila od mene.

Recite mi molim Vas, sa kojom kremom da ju mazem? Mislila sam joj namazati lice Bepanthen kremom, ali sam prije toga htjela cuti Vas savjet.
Takodjer, ja koristim Eucerin kremu i losion (crveni poklopac). Mogu li joj s time namazati lice i vrat?

Da li mozda da promijenim hranu? Mislila sam probati sa Nan-om, jer sam vidjela da ga dosta preporucate, ali ne znam hoce li od njega imati grceve.

Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdacno Vas pozdravljam

P.S. Ispricavam se radi duzeg posta, no htjela sam Vam dati sve potrebne informacije

Dr. Darko Richter

23.01.2004. 09:27

Prema opisu moguće je da vaše dijete počinje pokazivati kožne promjene u smislu atopijskog eckema ili tzv. neurodermitisa (bez obzira na prizvuk, nema veze s neurologijom!). To je manifestacija alergijskih sklonosti u najranijoj dobi. Može i ne mora biti povezan s nekom specifičnom preosjetljivosti, a ako jest, obično je to hrana, i još najčešće kravlje mlijeko i bjelanjak jajeta. Nema veze što vi možda mislite da jaje i druge namirnice sigurno ne mogu biti u pitanju, jer ih još nije jela, ipak je senzitizacija i na njih moguća zbog prisustva česticatih namirnica u zraku i prašini. Svjetovao bih vam pregled kod dječjeg alergologa, te po potrebi pretrage, i u slučaju alergije na kravlje mlijeko, odgovarajuću hipoalergenu formulu. To može biti i NAN, ali mora imati oznaku NAN-HA (HA za Hipo-Alergen). Kožu svakako treba njegovati neutralnim mazilima, npr. baby uljem, što neutralnijim, a to u praksi znači i što manje namirisanim. Dijete treba namazati nakon svakog kupanja, ili najmanje dvaput dnevno, ujtro i uvečer. Dolaze u obzir i mnoge druge neutralne kreme, mlijeka i ulja, npr. Dercome, Dr. Wolff, Linola Fett, Balneum Thermal (kupka), Eucerin, Novaderm, itd., itd.