Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


osip na licu kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija potak

10.05.2011. 11:40

poštovani,

moja beba stara je mjesec i pol dana, u zadnjih nekoliko dana na obrazima su mu se pojavili sitni crveni prištići, koji su na dodir hrapavi, jučer i danas osip se proširio na uho i vrat. lice mu čistim kamilicom. beba je na umjetnoj hrani, prvih dva do tri tjedna hranila sam ga umjetnim mlijekom hipp, no zbog tvrde stolice prebacili smo se na nan jedinicu, zapravo zanima me postoji li mogućnost da je osip povezan s hranom ili je nešto drugo.

hvala

Darko Richter, dr. med.

10.05.2011. 16:55

Na pitanje, postoji li mogućnost, odgovor jest uvijek, da postoji. Bez obzira kolika je ta mogućnost. Tako da niste doznali ništa.
No, da ne bi bilo potpuno beskorisno, reći ću vam da razni osipi u pravilu nemaju veze s hranom, već s drugim stvarima, a ako i imaju neku vezu, onda imaju vezu s alergijom. Pa je moguće da je alergičan na tu hranu, ali, što vrijedi, kada će biti alergičan i na onu, i na druge stvari, u hrani, a osobito zraku. Tako da ta opsesija s hranom nema nikakve veze. Ako me možete pratiti.

animat18

16.02.2016. 10:10

Poštovani, imam bebu od skoro 11 mjeseci. Prije dva mjeseca ispod nosnice pojavila joj se manja nakupina sitnih prištića. Javila sam se njenoj pedijatrici i rekla mi je da joj namažem Aderma kremom. Nije se ništa povuklo ali je neko vrijeme stagniralo tako. Kroz slijedećih mjesec dana, osip se proširio oko usta, i na rubne dijelove nosa te na bradu s tim da je neposredno ispod usta koža normalna. Promijenili smo AD mlijeko na hiperalergenic, nisam uvodila nikakvu hranu pogotovo alergenu. ali osip se nije povlačio. Ona jako puno slini, non-stop joj kapljice vode idu iz usta, stalno nešto trpa u usta i korisitla je dudu. Vodila sam je dermatologu i doktorica je rekla da je to od slinei dude i dala još jedan adermin tester i Fenistil kapi. Osip se nije povlačio ma čime god mazala ( a i teško je bilo mazati osim kad spava jer je to područje non stop mokro. Probali smo i s melemom, Adermom, Mustelom...ništa. Kad je osip kulminirao, baš crveno i počela svrbiti doktorica nam je dala Daktarin da mažemo 3 puta dnevno, sad smo na drugom danu. Na pregledu prije tjedan dana nije imala nikakvih nakupina (soor-a) u ustima, ali meni se ponekda učini kad uspijem vidjeti da joj je sad malo jezik bijelkast. Ona nema nigdje drugo osipa, čak ni u pelenskom dijelu se ne zacrveni. Izbacila sam dudu koliko sam god mogla, koristim je samo kad zaspe i odma joj izvadim. Preko noći je malo teže jer je ona sama u snu izbaci, pa nađe i ponovo vrati u usta. Mene zanima može li to biti atopijski ako nema nigdje drugo na tijelui, ali se ne povlaći, može li biti neka reakcija na nešto iz okoline skupa s tom slinom i što mi savjetujete? Hvala vam. Već dva mjeseca pokušavam pronaći rješenje. Inače je zdrava djevojčica, uredno jede, spava, ima 6 zubića (obilno slini od svog 2.mjeseca života). Molim vas savjetujte me. Hvala još jednom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.02.2016. 10:30

Prema opisu bi moglo biti riječi o atopijskom dermatitisu koji je potaknut neprekidnim vlaženjem kože. U ovako oštećenoj koži nerijetko se zna pojaviti bakterijska ili gljivična infekcija - naročito ako postoji gnojni iscjedak iz nosa - tada se bakterije iz nosa nasele na kožu. Dudu bi svakako trebalo maknuti, područje oštećene kože mažite u debelom sloju sa nekom od krema koje su namijenjene za atopijski dermatitis, po potrebi se mogu dodavati antibiotske masti ili krema protiv gljivica. Ne postoji preparat kojim ćete namazati kožu i trajno ukloniti problem, no za očekivati je da će dolaskom toplijih dana problem biti manje izražen.