Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pelenski osip


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana987

24.03.2017. 10:30

Poštovani, molim pomoć!
Moja kćer stara 1god i 9mj, je 28.02.17. koristila antibiotik Augmentin , u obliku sirupa, u trajanju od 7 dana.
15.03.17. su joj je na lijevoj unutarnjoj strani bedra izbile dvije crvene točke, malo izbočene. Dodano sam ju presvlačila i mazala, ali nije izgledalo zabrinjavajuće, kao malo nažuljanje. Napominjem kako je to prvi puta da joj se išta pojavilo u pelenskoj regiji.
No, preko vikenda, 18.19.03. se proširilo preko stidnih usana sve do desne unutarnje strane bedra.
U pon 20.03.17. odvela sam ju na pregled i pedijatrica je konstatirala da nema veze s antibiotikom, već da se radi o pelenskom osipu i dala nam Diprogentu, uz uputu da mažemo 2-3 puta dnevno, a između da ispiremo s kamilicom, mažemo s nevenovom mašću i prozračujemo bez pelene.
Sve smo to radili, no pomaka nema, barem ne vidljivih.
Slikala sam zahvaćeno područje svako jutro, kako bih uspoređivala slike, no ne vidim razlike, iako mi je dr rekla da krema brzo djeluje.
Ona se povremeno češe, no nema drugih smetnji.
Bojim se da se možda ipak radi o reakciji na antibiotik i je li to moguće 7,8 dana nakon prestanka primjene.
Područje izgleda kao opečeno, ali ima i točkica sa strane (mogu Vam poslati slike po potrebi).
Dodatno me brine što mi je ljekarnik prilikom izdavanja Diprogenta kreme naglasio da što prije, to bolje prestanem s primjenom ,jer se radi o kremi s kortikosteroidima.
Puno Vam hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.03.2017. 11:55

Obzirom da nema značajnijeg pomaka na Diprogent kremu najvjerojatnije se radi o virusnom osipu koji može potrajati i par tjedana. Ljekarnik nije bio u pravu kada je prekinuo terapiju koju je preporučila liječnica. Perite navedeno područje čajem od žalfije (kadulje), održavajte kožu što više suhom, mažite neutralnim kremamam za zacjeljivanje (npr Cicaplast, Cicatridina, Dermalibur).

Kazahstan

06.03.2018. 11:05

Postovani,
Beba stara 5mj prvi put imala pelenaki osip prije mj i pol dana, izrazeno crvenilo. Mazali komb canestena, garamicina i pantenola 4 dana i dalje obicna krema i sudocrem. Crvenilo se smanjilo nakon 2 dana no cijelo vrijeme se vidi mjesto gdje je bio osip u vidu nesto tamnije roskaste koze. U medjuvremenu se jos jednom krenulo jace crvenit pa sam opet mazala istom komb no sada 7-8 dana..i opet isto crvenilo otislo za 2 dana. Promijenjena koza ostala. Sada smo zvali dermatologa koji je prpeorucio travokort kod crvenila kod svakod 2.prematanja k izmedju riblja mast. Kad se crvenilo smiri canesten mavecer 14 dana a po danu riblja mast. Uz nistatin kapi per os 3x dnevno. U kojoj dozi nistatin te mislite li da je ta terapija u redu i koji je razlog sto koza nikako ne dolazi na normalnu boju?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.03.2018. 10:30

Teško je davati preporuke temeljem opisa. Načelno kortikosteroid (Travocort) treba davati samo kod jakog crvenila. Canesten može duže vremena. Nistatin može 20 kapi nakon obroka, 3-5x na dan - mada nije uobičajeno davati ga u ovo dobi ako nema naslage na jeziku...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.03.2018. 10:30

Promijenjena boja kože će potrajati dokle god ima vlage u peleni, ia ako su nabori kože izraženiji - tada je trenje između 2 nabora kože veće i koža izgleda kako ste opisali.

Kazahstan

20.03.2018. 22:30

Uz travocort koza dobila normalnu boju. No zadnji dan mazanja se nakon stolice ponovno javilo crvenilo u obliku tockica, nastavilo jos jedan dan travocort i osip postao crveniji i jaci. Dermatolog kaze iritacija. Dobili danas po danu kremu la roche posay cicaplast baume b5 i navecer diprogentu u farmabazi..no danas u tijeku dana nakon pregleda osip se prosirio na ingvinalni nabor te na izbocene dijelove gluteusa. Uradili urin, bakterija malo i leukocita malo. Nistatin popila..sto dalje?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Ne mogu biti mudriji od dermatologa, pogotovo kada nisam vidio dijete. A istina ima tako upornih osipa koji katjada prodju sami od sebe, ili tek nakon sto se na kožu primjenjuju kupke od fiziološke otopine i zaštitne kreme. Čini mi se da je kortikosteroida bilo i više nego dovoljno te da nisu pokazali neki povoljan učinak.