Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


PFAPA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

makso

13.06.2009. 21:00

Poštovani doktore,
Zanima me da li se PFAPA sindrom, odnosno ponavljanje PFAPA sindroma može očekivati
nakon što je dijete izvadilo sve tri mandule, naime mom dječaku od 2, 8 godine dijagnosticiran je PFAPA
sindrom , te je izvadio sve tri mandule prije tri mjeseca i od tada nemamo ponovljenih epizoda vrućice i angina
a koje su se prije operacije ponavljale svaka 3-4 tjedna i to sve u periodu od godinu i pol dana dok napokon, nakon masu krivih dijagnoza i tko zna koliko popijenih antibiotika nisu došli do dijagnoze PFAPA. Naime, doktor sa zarazne, koji je i dao dijagnozu mom sinu, rekao je da se to više neće ponavljati, dok naš pedijatar ne vjeruje baš u to.
Molim Vas za Vaše mišljenje.
Lp



Darko Richter, dr. med.

14.06.2009. 00:05

Mogu samo reći ovo: ako nakon adenotonzilektomije više nema tegoba, onda je ona očito pomogla i bila je indicirana. Iako se u slučaju tog sindroma ponekad preporučuje operacija, i čini se da ima uspjeha, to ujedno nije nikakvi dokaz da se radilo o PFAPA. Vjerojatno bih ja sam najprije dao kortikosteroid u dozi od 1-2 mg / kg u nekoliko epizoda PFAPA, i, ako bi to odmah prekinulo temperaturu i ostale simptome, to bi me uvjerilo, kao i svakog drugog, da je riječ o PFAPA sindromu. Katkada nakon samo jedne kure kortikosteroidima,, PFAPA se više ne pojavljuje, pa taj pokiušaj svakako vrijedi ne samo dijagnostički, već i zbog te definitivne terapijske mogućnosti. Ako bi unatoč tome sindrom rekurirao, onda bih i ja preporučio tonzilektomiju.
Kako god bilo, izvađeni krajnici urodili su pozitivnim rezultatom, i bez obzira da li zbog kronično promijenjenih tonzila, ili PFAPA sindroma, pozitivni će se rezultat najvjerojatnije zadržati i ubuduće.

makso

14.06.2009. 11:55

Hvala na odgovoru,
Kod mog sina se uistinu radoilo o PFAPA, jer kada su posumnjali da bi to mogao biti taj sindrom jer dijete nikada niti u jednoj pretragi nije imalo nikakvog virusnog niti bakterijskog uzročnika njegovog stanja, počeli su mu uslijed pojavljivanja vrućice davati inekciju solumedrola, nakon koje bi se u periodu od par sati sve povuklo, otečeni limfni čvorovi na vratu bi se na očigled stapali, temperatura bi nestala, i sve bi prestalo kao da nikada nije niti bilo.
Doktor sa Zarazne je rekao da bi taj sindrom trebao kako dijete odrasta nestati, međutim kod mog sina su te angine bile toliko jake i toliko učestale da je najbolje rješenje za njega bilo vađenje mandula.
I sada, kada smo napokon prošli tu muku i strah, jer teško je bilo doktorima doći do prave dijagnoze, uvijek su mu davali antibiotik, što je i sasvim logično na takvu kliničku sliku, međutim antibiotik jednostavno nije dijelovao....on bi kurio 3 dana i do 40° i onda bi sve prestalo samo od sebe , sada nakon svega, naš pedijatar mi stavlja bubu u uho i tvrdi da to po njegovom, ipak nije PFAPA sindrom....
Ja se samo nadam da se to više neće ponoviti...
Hvala na strpljenju i ugodan dan vam želim.
LP

Darko Richter, dr. med.

14.06.2009. 12:40

Buba često sama ulazi u uho, ali vi mislite da vam ju je netko stavio.

Jazz01

24.06.2011. 00:45

Poštovani dr Richter,
Moj djecak u dobi od 3 god i 8 mj. unazad 6 mjeseci 3 puta je bio hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti. U siječnju s dijagnozom lakunarne angine nedokazanog uzročnika (bris na streptokok je bio negativan), zatim početkom lipnja s dijagnozom streptokokni tonzilitis i akutni limfadenitis lica, glave i vrata te ponovno danas uz dijagnozu akutnog tonzilitisa i akutnog limfadenitisa, uz sumnju na PFAPA sindrom. iz današnjeg nalaza: Leu 10,6x10e9/L, neutro 65,8% (21-35%), ly 25,4% (58-66%), CRP 131,4 g/L. Sva tri puta CRP je bio izrazito povišen (prvi put 382), uz febrilitet do 40C te zbog obostrano povećanih limfnih čvorova na vratu preporučena je terapija ceftriaksonom, ovaj put kroz dnevnu bolnicu. Dječak je dobrog općeg stanja, ždrijelo je blaže hiperemično, tonzile hipertrofične bez eksudata.
S obzirom da je prošlo svega tjedan dana od završetka posljednje osmodnevne terapije ceftriaksonom i nakon toga Zinnatom kroz 5 dana do ponovnog limfadenitisa, molim Vas za savjet koje sve pretrage bi bilo potrebno učiniti po završetku terapije (svakako ga mislim odvesti otorinolaringologu). Unatoč sumnji na PFAPA kortikosteroidna terapija nije preporučena.

Unaprijed hvala na savjetu!

Darko Richter, dr. med.

24.06.2011. 10:25

Ne postoje pretrage za PFAPA sindrom. Pretragama treba vidjeti radi li se o nečem drugome. Na prvom mjestu trebaučiniti urini i urinokulturu, SE(dimentaciju), imunoglobuline G,A,M i E, LDH, bris ždrijela i nosa na beta-hemolit. streptokok grupe "A" i AST-O titar.
Kod sljedeće temperature možete doći do mene, ja sam malo "hrabriji" u ordiniranju kortikosteroida, samo treba biti siguran da se ne učini veća šteta od koristi, to. znači valja biti siguran da nije nešto drugo, izrazito infektivne naravi, gdje bi kortikosteroid mogao naškoditi, iako, od jedne doze, zapravo, štete nikakve ne bi trebalo biti, osim činjenice pada temperature (i sa i bez infektivnog uzročnika).

Jazz01

25.06.2011. 15:30

Poštovani dr Richter,

Zahvaljujem se na Vašem odgovoru.
Nakon 3 dana temperatura je pala i danas, 4. dan, je afebrilan. Limfni čvorovi su još uvijek povećani no liječnik u Zaraznoj je procijenio da je bolest u regresiji i nastavio bi još sutra s ceftriaksonom a poslije sa sirupom Klavocina. Nije siguran u PFAP-u jer u tom slučaju ne bi bilo reakcije na antibiotik, već sumnja na streptokok koji se skriva ili u 3. manduli ili nosu. Bris ždrijela došao je negativan.
Iako je sva tri puta BHSA u ždrijelu bio negativan, u siječnju i AST-o i ASTA nagativni, urinokultura je bila sterilna, da li biste i Vi u tom slučaju preporučili Klavocin nakon ceftriaksona? Ipak mi se čini da bi, ako se negdje i zavukao streptokok, s ovako udarnom kombinacijom antibiotika kroz nekoliko tjedana, iskorijenio.
Pretrage Ig svakako ćemo napraviti a nastojat ćemo doći do Vas ako se priča ponovi.

Još jedanput zahvaljujem se na Vašem savjetu i vremenu koje ste posvetili.

Darko Richter, dr. med.

26.06.2011. 13:15

Ja ne bih nastavljao Klavocin.

MH1990

03.11.2021. 18:36

Poštovani,

Djetetu sa 2.5 godine je dijagnoziran PFAPA sindrom, pa je prije 2 godine (kad je djetetu bilo 3,5 godine) urađena operacija vađenja krajnika, nakon čega se dijete u potpunosti oporavilo, tj. Temperature se vise nisu javljale već 2 godine (osim kad ja prehlađena par puta godišnje). Unazad 1,5 mjesec počele su se javljati temperature, ne u onakvom intenzitetu, i traje 1-2 dana i prestanu, uz korištenje lijekova za snižavanje temperature ? Moje pitanje je da li se bolest može ponovo vratiti, imate li o tome ikakva saznanja? Dijete je 6 godina!

Unaprijed se zahvaljuje

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.11.2021. 18:55

Baš i ne, provjerite urin.. Ako je uredu vjerojatno je riječ o virusnim infekcijama.