Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6605 | Broj poruka: 26327

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Plavo-siva boja oko bebinih usana i nosa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Rivers

11.08.2014. 22:45

Poštovani,

imam djevojčicu starosti 2 mjeseca i 25 dana. U 28.tjednu trudnoće primila sam deksametazon za razvoj bebinih pluća, jer mi je nađena ureaplasma i počela sam se otvarati. Rođena je u 35 tjednu trudnoće zbog puknuća vodenjaka, sa mjerama od 2660 g i 46 cm, Apgar 10/10. Beba je bila na prsima, noć prije nego su počeli problemi užasno je plakala, i molila sam sestre da ju uzmu i nahrane, jer mi je majčinski instinkt govorio da je gladna - ja nisam imala mlijeka, a ona nije imala snage za sisanje, a još je i imala žuticu. U dva i pol dana pala je na težinu od 2400 g.

Trećeg dana boravka u bolnici primjetila sam da su bebi u snu poplavile usnice, hitno je odvežena na neonatologiju pod sumnjom konvulzija. Beba je bila toliko dehidrirana da joj nisu mogli izvaditi krv, U prvim satima po prijemu još u pet navrata registrirane apneje uz cijanozu u kombinaciji s devijacijom bulbusa, orofacijalnim automatizmima i grčenjem prstiju dlanova i stopala. Dobivala je fenobarbiton, uz postupno smanjenje. Po ukidanju terapije konvulzije više nisu registrirane. UZV mozga i EEG bili su u stanju normale, uzorak likvora sterilan, sve mikrobiološke i hematološke pretrage bile su u redu. Otpuštena je sa težinom od 2500 g.

Pri dolasku kući primjećujemo da beba jako slabo jede, kombiniramo obroke na bočicu - jedan obrok moje izdojeno mlijeko, a drugi PreNan. Tek peti dan, nakon nekoliko telefonskih poziva dolazi patronažna sestra (bez vage), i procjenjuje da je beba ok, opravdajući njeno konstantno spavanje i nejedenje produženoj žutici. Ja ipak odlazim sa bebom na hitnu, te beba ostaje u bolnici zbog urinarne infekcije (E.coli i K.pneumoniae esbl). 15 dana primala je ampicilin, gentamicin i ceftriakson. Učinjen je i GUK profil, te ponovno EEG, nalazi su bili uredni. Također su nalazi folne kiseline, vitamina B12 i homocisteina uredni.Napravljen je i UZV srca sa dijagnozom otvorenog ovalnog otvora širine 2,4 mm, i sistoličkim šumom 1-2/6. Već prvog dana primanja antibiotika beba je počela uredno jesti, i u dva tjedna došla do težine od 3110 g.

Beba je otpuštena iz bolnice sredinom lipnja, kada je napunila ravno mjesec dana. Po dolasku kući fino jede, i to isključivo adaptirano mlijeko jer sam ja ostala bez mlijeka. Stolica i mokrenje uredni, dajem joj BIoGaia kapi, D3 kapi i Legofer sirup 2*3ml dnevno.

Trenutno beba ima 4770 g, i prije četiri dana primjetila sam da je lagano plavosivkasta oko ustiju i nosića, boja usana i jezika je ružičasta, kao i ostatak tijela, nego samo to područje oko ustiju i nosa. Boja ne nestaje, stalno je tamo neovisno da li beba jede, spava, odnosno nije da se pojavi i nestane, nego je stalno prisutna.Danas smo bile kod pedijatrice koja sumnja na tihi refluks, ili alergiju prema proteinima kravljeg mlijeka, i uputila nas je gastroenterologu kod kojeg idemo sljedeći tjedan. Rađena joj je i KKs, koja je u redu, jedino joj je hemoglobin 96, a granice je 100 .Ja sam i prije primjećivala da se njoj zna vraćati sadržaj, kojeg onda mljacka i pravi grimase. Ponekad se i izvija u luk, i plače i grči se kad jede na bočicu. Često štuca, i bljucka male količine poslije jela. Sve sam to obznanila pedijatrici, ali pošto je uredno dobivala na težini pazili smo samo da spava na madracu koji je pod kutom, obavezno smo ju dizali za podrigivanje, i držali u povišenom položaju 40 min nakon jela.

Kako joj se pojavila ta plava boja oko usana, primjetila sam da puno više ispušta vjetrove. I inače je beba koja ima vjetrove, ali zadnjih par dana su oni učestaliji i puno glasniji. Inače je beba ok, papa, spava, smije se. Jako me uplašila ta plava boja oko bebinih usana i nosa, da li znate što bi moglo biti uzrok tomu?

Hvala Vam puno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.08.2014. 23:00

Obzirom da je isključena srčana greška koja bi mogla biti uzrokom plavila ko usta i obzirom da dijete nema poteškoća sa disanjem najvjerojatnije je riječ o tankoj koži i vidljivijim krvnim žilama (venski splet) u fazi kada se dijete napinje. Teorijski plavilo ože biti uzrokovano ako dijete uzima vodu, odnosno formulu koja je priređena s vodom iz nečistih izvora (najčešće su to bunari). Takva voda sadrži puno raspadnih produkata bakterija - nitrita, koji uzrokuju methemoglobinemiju - vezuju se na hemoglobin i ometaju transport kisika. Inače, hemoglobin je snižen (doljnja granica bi trebala biti 110 g/L) te prema opisu treba gastroenterološka obrada. Kontrolirajte urin redovito.

SandraAleks

15.08.2018. 00:25

Zdravo, imam jedno pitanje. Moja beba je stara 3 meseca i 2 nedelje. Pre jedno desetak dana primetila sam da joj je oko usana modro, tj. sivo plavkasta boja. Bili smo kod pedijatra, poslusano mu je srce i izmeren kiseonik. Kazu da je sve super rezultat za kiseonik je 100%. Zanima me koji moze biti razlog tog modrila? I dalje je tako, ne prolazi. Zabrinuta sam. Hvala vam unapred.
S postovanjem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.08.2018. 10:25

Teško je ovim putem nešto reći, no načelno, ako se hrani formulom svakako treba koristiti vodovodnu vodu a ne onu iz bunara ili cisterne, trebalo bi ipak obaviti detaljnije pretrage - krvna slika, odrediti razinu methemoglobina u krvi, pregledati urin i napraviti kardiološki pregled i ultrazvuk srca...

antealuna

25.11.2023. 13:10

Poštovani,
Moj sin sad ima godinu i 8 mjeseci, već od rođenja primijetila sam da mu pri jakom plaču pomodri dio iznad usta, ne usta ni jezik nego dio iznad gornje usne pa do nosa.
On je inače svijetle puti ,najprije sam mislila da je zbog toga više vidljivo, ili možda zbog dude.
Da li je to razlog za brigu?
Hvala vam unaprijed.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.12.2023. 11:10

Ne bi trebao biti razlog za brigu ako dobro napreduje i ako je bez poteškoća pri tjelesnim aktivnostima. Da postoji problem već bi se nešto zamijetilo i na sistematskim pregledima. Ova pojava je česta u djece svjetlije puti.