Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


poviseni leukociti


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mamaK

23.10.2006. 20:30

Stovani dr. Richter,

imamo pitanje za Vas. Naime, vec cetiri dana beba od 5,5 mjeseci ima temperaturu. Prve dane oko 38 koju nismo snizavali, te zadnja dva dana 39 koju smo snizili paracetamol cepicima. Opce stanje mu je dobro, veseo je, dobro doji, redovita stolica, nista ga ne boli bar naocigled... Bili smo u nedjelju (sinoc) kod dezurnog lijecnika i pregledao ga je, nije radio krvnu sliku ni mokracu, nije pronasao nista osim punog nosica i izbijanja zubica, te nam ipak prepisao Klavocin bid sirup. Djecak je proslu noc opet imao temperaturu 39.6 rektalno koju smo snizavali. Danas smo bili kod nase pedijatrice i napravili pretrage krvi i urina te je ona uocila kao neobicno visoke leukocite u krvi 21.4 G/L. U mokraci su takodjer nadjeni leukociti 500/ml i eritrociti 250/mL ali je laborantica upozorila da to moze biti i lazan nalaz jer nije bilo dovoljno urina. Doktorica je rekla da tako visoki leukociti u krvi mogu biti od jake viroze ili neke upale ali joj nije bilo jasno kakve jer je djecak inace ok i nista ga ne boli. Rekla ja da ako bude nocas imao temperaturu sutra obavezno dodjemo ponoviti nalaze. Mi smo naravno jako zabrinuti pa smo zeljeli cuti i Vase misljenje sto bi mogao biti uzrok takvoj temperaturi i krvnoj slici.
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

24.10.2006. 01:00

Po ovome, ili je neka viroza, ili uroinfekt. Ja bih ponovio urin i urinokulturu, i bez obzira kakva mu je temperatura sutra.

mamaK

25.10.2006. 15:45

Hvala na odgovoru. Istu vecer nam je pedijatrica ipak dala uputnicu za hospitalizaciju i sada smo u bolnici. Dijete izgleda i ponasa se normalno, osim sto su nalazi losi: ima sedimentaciju 74, CRP 144, prima lendacin i jos cekamo nalaze ultrazvuka. Sumnjaju na upalu mokracnih kanala. Jos jednom zahvaljujemo.

Darko Richter, dr. med.

25.10.2006. 20:30

Očito ima neki bakterijski infekt. Sada je pitanje gdje je, a najvjerojatnije u mokraćnom traktu i čak u bubregu. To će pokazati najprije urin i urinokultura. Kod nas svi pate od ultrazvuka, njegova je vrijednost u ovom slučaju minimalna. Ako ima uroinfekt, i ako bilo što vide ili ne vide na ultrazvuku, s obzirom da se radi o muškom djetetu, u kojeg je uroinfekt 9 puta rjeđi nego u djevojčica, bacit će se na standardne detaljne rendgenske i radioizotopne pretrage. I opet vam kažem, bez obzira na neki ultrazvuk.