Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


poviseni leukociti u urinu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

svrco66

31.01.2008. 14:50

Molim Vas da mi probate odgovoriti jer više ne znam koga bih pitala. Naime moja kci ima 15 godina, pozalila se da joj lagano trne lijeva ruka. Otisli smo lijecniku, on nam je dao neka napravimo krvnu sliku kompletnu i javimo se neurologu. Krvna slika kaze:
Analiza urina:
askorb. K. +
Lkc esteraza +++
Mikroskopski pregled sedimenta:
lukociti 10-20
plocasti epitel: mnogo
kristali Ca oksalata: mnogo
Molim vas mozete li mi reci sto znaci to kada su leukociti u urinu poviseni?
Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

31.01.2008. 17:10

Da napravimo krvnu sliku i javimo se neurologu?
Ispisali ste nalaz urina, u kojem je prisutna leukociturija. Leukociturija u urinu slično je kao i leukocitoza u krvi: znači bakterijsku upalu. No, za razliku od krvi, ko dtumačenja leukociturije treba biti malo pažljiviji, jer se tamo leukociti mogu naći i iz područja oko uretre npr. vulve ili vagine, a tada oni ne značu upalu mokraćnog sustava.
Krvnu sliku mi niste dali.
A, usput, koja bi se to boleština s parestezijama, vidjela u krvnoj slici? Ili urinu? Ne vidim neku logičnu povezanost. Kćerka nešto kaže, i to je to: odmah doktoru.
Da vam kažem zašto ovo pričam: očito nije ništa akutno i neće pobjeći, ako neštoi jest, a ako nije, ludovat ćete od pretrage do pretrage, jer je stvarno nekoga teško uvjeriti da je zdrav, ako njemu stalno trne nešto u ruci. Moj je savjet pričekati s tom rukom, a urin kontrolirati tako da se dobro opere izlaz uretre ili uzme prvi jutarnji urin, srednji mlaz.

Jacaxxx

03.08.2016. 14:05

Dobar dan postovani..
Imam 6-7 leukocita u urinu, svi ostali nalazi su uredu. Imam 19 godina.. sta to treba da znaci? U cemu je problem? Imaju li kakvih povezanosti s mogucom trudnocom (iako ne vjerujem da sam trudna)?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:30

6-7 leukocita u urinu je uredan nalaz, naročito ako nemaš nikakvih smetnji.

Januska050505

11.01.2017. 14:50

Poštovani doktore, imala sam prije godinu dana probleme s urinom, povišeni leukociti i eritrociti 30, a antibioticima i raznim čajevima riješen problem do nekle, imala sam blago povišenu temp 37.2-3 svaki dan i doktor mi je dao krvnu pretragu i urin, krv je super, a urin opet los. Leukociti 10, eritrociti 20, 2 bakterije Itd. Posto ja nemam nikakve smetnje ni bolove, doktor kaže da su to patogene bakterije koje meni ne smetaju, no međutim smatram da ovako povišeni eritrociti i leukociti i jos 2 bakterije i nije tako bezazleno. Antiobiotik nisam dobila jer kako on kaže nije potreban posto nemam smetnje. Molila bi Vas za mišljenje, sto bi drugo moglo biti u pitanju a da nije infekcija ili upala? Jer doktor kaže da bi nalaz krvi pokazao na prisutsvo infekcije u tijelu posto sam radila posebno taj test krvi na infekcije. Mislite da je to sve kako moj doktor kaže ili? Hvala Vam unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.01.2017. 14:30

Sve ovisi o tome koliko imaš godina, da li imaš menstruacije, u kojoj si fazi ciklusa, da li još uvijek imaš male temerature... Trebalo bi ponoviti urin i napraviti urinokulturu (potrebno dobro oprati spolovilo prije davanja urina, pustiti da malo mokraće oteče te uloviti srednji mlaz.

Januska050505

13.01.2017. 21:40

Poštovani, menstruaciju imam redovnu te obilnu, godinu imam 18, povišenu temp vise nemam. Doktor je kazao da mozda imam to sve povišeno i patogene bakterije i da to meni uopće ne škodi organizmu posto nemam smetnje, urinokulturu radim Sljed tjedan jer je nastupila menstruacija pa će se tamo najbolje vidjeti. Smatrate li vi da mogu postojati 2 bakterije u urinu i sve povišeno i da nema štetnosti na moje tijelo? Ja ne bih rekla, ali moj doktor tako tvrdi. Pa me zanima Vaše mišljenje

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.01.2017. 12:45

Situacija nije sasvim jasna - reba desetak dana nakon menstruacije, nakon dobre toalete spolovila, uzeti uzorak urina za kompletnu analizu i za urinokulturu. Sto i kako dalje ovisi o nalazima. Zaključivati samo temeljem obične analize urina bez da se zna u kojoj je fazi menstruacijskog ciklusa uzet, imaš li kakav iscjedak ili upalu u području spolovila te koje bakterije i u kojem broju su prisutne nije moguće.