Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / Povišeni limfociti, sniženi neutrofilni granulociti

Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5277

Broj poruka: 21072

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Povišeni limfociti, sniženi neutrofilni granulociti

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dkelemen

16.07.2012. 15:05

Poštovani,

Radili smo nalaz krvi (ispod) našem 1,5 godišnjem sinu, pa Vas molim za tumačenje, odnosno Vaše mišljenje i savjet da li je odstupanje (*) iz naslova alarmantno i što bi dalje trebalo poduzeti. Sin jede normalno, aktivan je, nema temperaturu, normalno spava.
Na potiljku s obje strane mu se mogu opipati limfni čvorići, po mojoj procjeni < 0,5 cm, ne vide se kao ispupčenja na koži, koža nije crvena na tom mjestu i u posljednja 2-3 tjedna otkad smo ih napipali nisu rasli.
Jedina odstupanja od svakodnevice su ogrebana gornja usna prije tjedan dana prilikom pada (oteklina splasnula nakon 4-5 sati) i 10-ak uboda insekata (najvjerojatnije svi od komaraca)...ne znam da li to može utjecati na pokazatelje nalaza krvi koji odstupaju.

Leukociti: 8,4| Jedinica (10^9/L) | Interval: 6 do 16
Neutrofilni granulociti: 7,4| Jedinica (%) | Interval: 30 do 72 *
Limfociti: 80,1| Jedinica (%) | Interval: 15 do 55 *
Monociti: 8,9| Jedinica (%) | Interval: 5 do 13
Eozinofilni granulociti: 3,6| Jedinica (%) | Interval: do 6
Bazofilni granulociti: 0,0| Jedinica (%) | Interval: do 2
Neutrofilni granulociti: 0,6| Jedinica (10^9/L) | Interval: 1,4 do 8 *
Limfociti: 6,8| Jedinica (10^9/L) | Interval: 1,4 do 5 *
Monociti: 0,7| Jedinica (10^9/L) | Interval: 0,22 do 1,51
Eozinofilni granulociti: 0,3| Jedinica (10^9/L) | Interval: do 0,7
Bazofilni granulociti: 0,0| Jedinica (10^9/L) | Interval: do 0,2
Eritrociti: 4,15| Jedinica (10^12/L) | Interval: 4 do 5
Hemoglobin: 119| Jedinica (g/L) | Interval: 109 do 138
Hematokrit: 0,349| Jedinica (L/L) | Interval: 0,32 do 0,404
MCV: 84,0| Jedinica (fL) | Interval: 73,8 do 89,4
MCH: 28,5| Jedinica (pg) | Interval: 24,3 do 29,2
MCHC: 340| Jedinica (g/L) | Interval: 300 do 350
RDW: 12,4| Jedinica (%) | Interval: 11,9 do 16,2
Trombociti: 345| Jedinica (10^9/L) | Interval: 150 do 450
MPV - prosječni volumen trombocita: 7,3| Jedinica (fL) | Interval: 6,9 do 11,3

Unaprijed zahvaljujem,
Dejan Kelemen

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.07.2012. 21:45

Sve navedeno ne ukazuje na postojanje bilo kakve bolesti, nije potrebno niti ponavljanje nalaza ukoliko je dijete bez smetnji.

dkelemen

18.07.2012. 10:30

Najljepše hvala!

zage

06.11.2012. 10:10

Poštovani,
htjela bih vaše mišljenje o tome smijemo li cijepiti sina(14mj),pošto mu nalaz krvi točnije DKS nije u redu.
Limfociti 85 (30-72)
Neutrofilni granulociti 11 (25-55)
Miješane stanice 5 (5-11)
KKS mu je uvijek uredna,a dosad smo vadili krv 5 puta kroz 3 mj i nalaz se još nije popravio,s tim da niti ne opada više,znači konstantno su te vrijednosti kao i ovaj zadnji put.Htjela sam napomenuti da je i prije 1 mj bio baš bolestan uz temperaturu do 39,ali je prošlo za 3 dana.Da ne duljim,doktorica kaže da bi ga cijepila za 10-ak dana,bez ponovnog vađenja krvi,a mi više neznamo je li to pametno ili nije?!Molim vas za odgovor.
HVALA

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.11.2012. 23:50

Nedostaje mi jedan bitni podatak: koliki je ukupni broj leukocita? Ako je veći od 7,0 može se cijepiti, diferencijalna slika je u granicama normale za dob i ja je nebih ponavljao. AKo su leukociti niži trebat će dodatna obrada.

zage

12.11.2012. 15:10

Da,leukociti su viši od 7,0.Hvala vam na odgovoru,puno ste nam olakšali,jer stvarno nismo htjeli djetetu vaditi krv toliko puta ako već nema potrebe za tim.
Sad ga možemo cijepiti bez straha.Najljepša hvala na odgovoru!

zage

14.11.2012. 19:15

Poštovani doktore,unaprijed se ispričavam što se ponavljam sa pitanjem,ali imam sad kod sebe nalaze krvi od sina(14,5 mj.) koji su mu rađeni u 10 i 11 mj,pa bi htjela da ih pogledate i kažete mi da li je sad sve u redu,Sin mi je trenutno malo prehlađen i kiše,ali je inače dobro,jede normalno i nema drugih smetnji.
Prvi nalaz je rađen 2.10. dok je bio bolestan,sa temp. do 39.4 i vađena mu je krv iz vene:
KKS
K-Eritrociti 4.57(4.00-5.00)
K-Hemoglobin 126(109-138)
K-Hematokrit 0.361(0.320-0.404)
K-MCV 79.0(73.8-89.4)
K-MCH 27.5(24.3-29.2)
K-MCHC 348(300-350)
K-RDW 14.2(11.9-16.2)
K-Trombociti 238(150-450)
K-MPV 8.5(6.9-11.3)
K-Leukociti 6.3(6.0-16.0)
DKS
K-N.granulociti rel. 12 (30-72)
K-Limfociti rel. 81(15-55)
K-Miješane stanice rel. 7 (5-22)
BIOKEMIJSKE PRETRAGE
S-CRP 19.7 mg/L (0.1-2.8)

Drugi nalaz je rađen 6.11. i na osnovu njega sam vas pitala smijemo li ga cijepiti,ali ste me bili pitali za ukupan broj leukocita,pa vam ga sad pišem u cijelosti da lakše prosudite,jer ja naravno nisam kompetentna da ga sama tumačim.
KKS
K-Eritrociti 4.73 x10e12/L (4.00-5.00)
K-Hemoglobin 125 g/L (109-138)
K-Hematokrit 0.376 L/L (0.320-0.404)
K-MCV 79.6 fL (73.8-89.4)
K-MCH 26.5 pg (24.3-29.2)
K-MCHC 333 g/L (300-350)
K-RDW 14.2 % (11.9-16.2)
K-Trombociti 286 x10e9/L (150-450)
K-MPV 8.4 fL (6.9-11.3)
K-Leukociti 9.3 x10e9/L (6.0-16.0)
DKS
K-N.granulociti rel. 11 % (30-72)
K-Limfociti rel. 85 % (15-55)
K-Miješane stanice rel. 5 % (5-22)

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.11.2012. 11:40

Sve je uredu.

snjezana23

19.07.2013. 14:50

Imam sina 13 god. Prije 7. mj. imao je jaku glavobolju koja je bila popracena trncima desne ruke,desne strane glave i jezika.
To je trajalo oko nekih 10-ak min; a isto tako je imao jaku vrucinu u glavi.
Od tada to se ponovilo 3 puta.Radili smo pretrage magnetne rezonancije mozga,nalaz je bio uredan.
Ultrazvuk krvnih zila vrata je takodjer bio uredan.I EKG je bio uredan.
EEG nalaz nakon deprivacije spavanja je bez specificnih promjena obzirom na dob i okolnosti snimanja.
Nalazi krvne slike su radjeni par puta,a ovo je zadnji :

WBC 5.2 X 10 ^9/L
Lymph# 2.6 X 10 ^9/L
Mid# 0.5 X 10 ^9/L
Gran# 2.1 X 10 ^9/L
Lymph% 50.7 %
Mid% 8.8 %
Gran% 40.5 %
HGB 135 g /L
RBC 5.37 X 10 ^12/L
HCT 43.2 %
MCV 80.6 f /L
MCH 25.1 pg
MCHC 312 g /L
RDW-CV 13.6 %
RDW-SD 40.4 fL
PLT 263 X 10 ^9/L
MPV 10.3 fL
PDW 14.9
PCT 0.270 %

Molim vas vase misljenje.

Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.07.2013. 13:55

Nalazi su uredni. Preporučujem pregled okuliste (testiranje vida i pregled očne pozadine). Najvjerojatnije će se raditi o napadima migrene.