Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


preklopljena kost


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bumbica

13.01.2009. 20:30

Poštovani doktore, upravo sam došla iz rodilišta pa me zanima što je to preklopljena kost kod novorođenčeta? Kažu mi u rodilištu da je to normalno, samo me zanima kako dolazi do toga i dal to nestane? Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

13.01.2009. 21:40

Je li to preklopljena kost na glavi?
Ako je to to, onda ja ne vidim što bi tu bilo normalno, ako su kosti normalno jedna do druge odijeljene suturama ili šavima.
kakav je bio porod?

Bumbica

14.01.2009. 15:15

Da, na glavi je, kao mala kvržica. Kad sam tamo pitala doktora rekao je da je to preklopljena kost i da je to normalno kod beba. Porod je bio vaginalno, išla je dosta teško jer je bila velika, a i ja sam u trudnoći imala šećer. Još me nešto zanima, kad smo bili u rodilištu jela je ko luda, jučer smo došli doma i sad cica po nekih 5 minuta i gotovo, a u rodilištu sam ju jedva nahranila. Bila je na terapiji antibioticima i rekli su mi da možda zbog toga ima takav tek.

Darko Richter, dr. med.

14.01.2009. 18:35

Ako bi se kosti preklopile, pipao bi se jadan uzdužni greben na mjestu tog preklapanja, u dužini u kojoj je preklapanje, tako da sada tek ne znam što bi sve ovo značilo ("kvržica", "normalno", "preklapanje kostiju"blunk. Međutim, vaše drugo pitanje, koje se odnosi na 2lijenost" u hranjenju mene više zabrinjava. to može biti znak neonatalne infekcije, a očito je postojala sumnja, čim je dobivala antibiotike. Nema smanjeni tek od antibiotika, već to može biti simptom da joj upravo trebaju. Ja bih vidio temperaturu, kakva je mokraća i ponio dijete do pedijatra, a, ako ga nema, na hitnu bolničku službu.

Bumbica

15.01.2009. 15:20

Ne, u bolnici je imala dobar tek i rekli su mi da joj je tek vjerovatno pojačan zbog toga što dobiva antibiotike. Sad ste me zaista splašili, kakva infekcija? Ona doma sad jede manje, recimo po 10 minuta ju dojim, ali traži uglavnom za nekih sat vremena opet, sat i pol, dok je u bolnici cicala puno duže, ali je i spavala duže između podoja, recimo oko 3 sata. Da li se ipak trebam brinuti ili ne? Temperaturu nema.

Bumbica

15.01.2009. 17:40

Što se tiče ove preklopljene kosti, to kod nje izgleda točno kao neki uzdužni greben, kao što ste rekli.

Darko Richter, dr. med.

15.01.2009. 19:15

Je ne mogu nikoga naučiti dojiti, a da se stalno uspravljam protiv bujice gluposti i glupana koji majkama tumače kako dojiti, još mi je teže.
Dojite je kako hoćete, ali, ako mi poručujete da vam je dijete ljenije na sisi nego prije par dana, ja vam ponavljam: odite u bolnicu, na pedijatriju.
Vi meni ovdje pričate o minutaži u bolnici i doma, kao da se prepiru dvije TV kuće koja ima više reklama. Što je znam što su minute? Ako vi štopate vrijeme dojenja, onda vjerojatno ne dojite kako treba. Da vam sada kažem, dojite je samo na jednoj dojci, 15 min. i kvit, pa na drugoj, 15 min. i kvit, ali ne prije nego prođe 3 h, skočili biste, ili bi netko sigurno skočio. Da vam kažem, dojite je "on demand", opet bi netko skočio, a vi biste mi rekli: evo dojim je čim se javi, ali to traj ekratko, i ovo i ono ... . Ja imam utisak da meni netko svojim dosadnjim pitanjima hoće reći: joj, kada biste bar vi došli dojiti mjesto mene.
Dakle, vaš opis tegoba je bio takav da vam opet ponavljam: ako ljenije jede, u bolnicu.

Darko Richter, dr. med.

15.01.2009. 19:15

Sada malo o preklopljenoj kosti: to se m ože desiti, i to tako izgleda, kao izduženi greben, ali ne kao kvržica. I prođe, tj. smjesti se na svoje mjesto za neko vrijeme.

Bumbica

15.01.2009. 21:10

Puno hvala na opsežnom odgovoru u vezi dojenja, naime tako u rodilištu i kažu, 15 minuta najviše na jednoj dojci. Meni je to malo glupo. Uglavnom vidjet ću ako se ne popravi stanje otići ćemo do pedijatra. I inače mislim da ću morati kod doktora jer mi kao malo kašlje. A strah me jer je u bolnici bila djevojčica sa upalom pluća i isto je tako na početku kašljala. Mora li se sa upalom pluća nužno imati temperatura?

Darko Richter, dr. med.

15.01.2009. 21:50

Ne mora, pogotovo ne u toj dobi. Ali, uz upalu pluća, česta je simptom slabo hranjenje.

Bumbica

15.01.2009. 23:45

A da, još nešto, moja mama je naime sad luda što Vam postavljam ovakva pitanja, ali morate me razumjeti jer me zaista strah za moje dijete. Ona kaže da ne bi dijete tako dobro spavalo da ima upalu pluća, dal je to istina? Evo naime, ona sad spava već oko 3 sata. Oprostite što tolko davim happy

Bumbica

15.01.2009. 23:45

Što to znači, da je moguće da mi dijete ima upalu pluća? Dali je to zarazno, mislim da li je to mogla dobiti od djevojčice u rodilištu? Koji su još simptomi upale pluća? Baš me sada strah... Sad bi Vas pitala još 500 pitanja valjda. Kako otprilike zvuči taj kašalj kad je upala pluća u pitanju? I kako se ona liječi? Oprostite na tolkim pitanjima, ali otkad sam tamo čula da to dijete u rodilištu ima upalu pluća, u mene se uvukao nevjerovatan nemir.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2009. 11:10

Vama je jedini pravi izbor otići do pedijatra. Ne znam zašto me ne poslušate, već preko 24 h gubite vrijeme.
Kada netko ima upalu pluća, upravo više spava nego uobičajeno, somnolentan je.
Upala pluća se ne dobiva od nekoga, već od nečega: klice.

Bumbica

17.01.2009. 15:05

Evo, poslušala sam Vas jučer, bili smo kod pedijatra i kaže da je to samo od nosa, da su joj pluća čista ko suza. Međutim, išla joj je sestra jučer tamo čistiti pupak pa joj je doktorica lapizirala, ali danas joj to dosta krvari. Mislim to vjerovatno u mojim očima izgleda ko strašno krvarenje, ali ne znam dal je to opasno. Rekla je da ako bude bilo nečega da dođemo opet u ponedjeljak da lapizira.

Darko Richter, dr. med.

17.01.2009. 18:40

Može biti da joj nedostaje vitamin K. Ako ga je dobila u rodilištu,onda nije to. Ali, ako ga nije dobial urodilištu, trebala bi ga dobiti.

Bumbica

17.01.2009. 20:20

Znači, to nije ništa opasno? Ne znam jel ga dobila u bolnici.

Darko Richter, dr. med.

17.01.2009. 20:45

Može prokrvariti i na druga mjesta, manje vidljiva i pujno opasnija, ako je u pitanju nedostatak vitamina K.

gugolina

22.03.2012. 11:50

Poštovani!

Moja beba ima 2 mjeseca. Tijekom poroda je izgleda predugo bila u porođajnom kanalu pa joj se glavica dosta stisnula - sada je na mjestima još uvijek stisnuta (postoje neravnine), vršasta je, a odostraga ima 2 grebena, znači preklapanja kostiju. Zanima me u kojem periodu bi ti grebeni odostraga trebali doći na svoje mjesto? Je li zabrinjavajuće što se do sada to već nije posložilo? Ako se to do nekog perioda ne vrati na mjesto, je li tada potrebna operacija?
Inače opseg glavice je nakon poroda bio 31cm, sada nakon 2 mjeseca je 37,5cm.
Hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.04.2012. 01:20

Preklapanja kostiju mogu potrajati i 6 mjeseci, postupno se poravnavaju i nema potrebe za bilo kakvom intervencijom. Najvažnije je da glavica raste i da se ne deformira. Nezahvalno je ovako savjetovati jer postoje slučajevi prijevremenog sraštavanja šavova samo između određenih kostiju pa se na tim mjestima može napipati greben. Prepustite procjenu pedijatru koji prati rast i razvoj djeteta.

lenovo

08.06.2016. 10:10

Postovani doktore,djete mi ima na sred cela iznad nosa uzduz kao greben,citala sam o preklopnoj kosti i kraniosinostozi ali pedijatrica koja vodi djete kaze da nije nista da mu jednostavno takvo celo da ce s vremenom ispraviti,malom ce uskoro 3god,dok je bio beba vec se vidilo s 3 mj i tada je rekla da nije nista da ce se ispraviti ali nije. Niti je slala na slikanje niti brinula ista tek sada kad sam opet pitala slala je na slikanje i kao nema promjena glava nije deformirana. mene strah da ne grijesi otkud taj greben onda? Hvala