Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pretilost kod skolske djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SanyHO

13.10.2015. 23:55

Postovani, sin ima 10,5 godina, tezina 53 kg....kao mala beba i sve do polaska u skolu bio je da kazem mrsav... polaskom u skolu poceo je sa treningom, trenira judo aktivno....sad me vec brine, jer inace ne voli povrce....pribjegava tjestenini, kruh...riza i krompir....pohavano....a ja kao majka kuham sto voli....molim Vas kako i na koji nacin da smanjimo kilazu....visok je negdje oko 150 cm.....mozda malo vise... hvala unaprijed, srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2015. 23:15

Gledajući u krivulje rasta može se zaključiti da je Vaš sin proporcionalan - 90% dječaka njegove dobi je niže od njega ali i lakše. Jelovnik je nezdrav i treba se potruditi da se to promijeni. svakako izbacite sva slatka pića, smanjite unos ugljikohidrata, povećajte udio povrća, mesa i voća. Obzirom da ste zabrinuti svakako treba konzultirati njegovog liječnika koji će obaviti precizno mjerenje, pregled i procjenu da li postoji problem s viškom masnog tkiva i koliki je. Ako ima povećanu tjelesnu masu (sada je prema ovim podacima ona povećana i iznosi 23,6) treba se vrlo predano posvetiti rješavanju ovog problema. Najlošije je rješenje pokušati to rješavati sam, stihijski i bez uputa liječnika - neuspjeh je vrlo vjerojatan, gledano dugoročno (kroz par mjeseci ili godina). Dakle ako problem postoji ne smije se podcijeniti, treba odrediti uzroke (uključujući i uzroke Vašeg pristupa u odabiru hrane..