Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Pretrage nakon preboljelog šarlaha?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

yeta

06.03.2009. 14:00

Poštovani, 4-godišnje dijete je bolovalo od šarlaha prije 2 tjedna, tri dana liječeno Sumamedom. (Nije li kod šarlaha preporučljiva terapija eritomicinom u trajanju od 5 dana, i to samo kod alergije na penicilin?)
Sada pedijatrica traži AST, urinokulturu i EKG? Koje i da li uopće ikoje pretrage treba napraviti nakon preboljelog šarlaha ako je dijete sada potpuno dobrog općeg stanja i uredno mokri ?

Darko Richter, dr. med.

06.03.2009. 19:50

Ja bih napravio AST-O titar, eventualno i EKG, a eventualno i urin. To je sve u redu, iako nije obvezatno.

yeta

06.03.2009. 23:25

Hvala na brzom odgovoru. Zapravo mi je susjeda koja je dr.opće medicine "stavila bubu u glavu" rekavši da su sve te pretrage nepotrebno traumatiziranje djeteteta, da se iz urinokulture ne vidi ima li dijete glomerulonefritis, a da se ni iz EKG ne vidi ima li dijete oštećenje srca koje može nastati nakon šarlaha. Da bi za ustanovit jesu li nastale te komplikacije trebalo napravit neke skroz druge pretrage (UZ srca, kreatinin, urea...), ali da se to ne ništa ne radi rutinski. Odatle moje sumnje. Kontaktiram tri liječnika i svaki kaže drugačije. Ne shvaćam zašto radit urinokulturu ili EKG ako se iz toga ne vidi moguća komplikacija, a ne napravit ono iz čega se vidi?

Darko Richter, dr. med.

07.03.2009. 10:30

Koliko košta pregled vaše susjede?
Što je besplatno, isto toliko i vrijedi.
Oštećenje srca itakako se vidi iz EKG-a, jer, prvi znak reumatskog karditisa jest blok 1. stupnja.
Iz urina (ne urinokulture, jer, to ste napisali vi, a ne vaša pedijatrica) itekako se vidi glomerulonefritis,odnosno, samo po tome se, uglavnom, i vidi. A može se izmjeriti i arterijski tlak. Zamolite svoju susjedu da vašem sinu izmjeri tlak, umjesto da pametuje o pedijatrijskim pretragama.
A iz AST-O titra vidi se je li uopće bio šarlah prouzročen streptokokom grupe A.
Dakle, besplatni savjet nepedijatara je totalni fijasko.
Ja mislim da bi, za kaznu roditeljima, konačno trebalo uništiti pedijatriju u primarnoj zaštiti. To svi žele i upinju se na tome iz petnih žila. Onda bi vam drugi vadili ureu da vide ima li dijete glomerulonefritis, i radili UZ srca, da vide srce, koje je ionako tamo.
Zašto vi uopće idete pedijatru? I zašto se obraćate pedijatru? Pa nismo mi ovdje da se nadmudrujemo s poluinteligentnim savjetima, stvarnih ili izmišljenih susjeda.

Dunja

07.03.2009. 10:30

Poštovani dr Richter i yeta, pardon kaj se miješam..kako ste me sad isprepadali, cudo jedno. moj 3 i pol godisnji sin upravo sad ima sarlah ( jedva primjetna upala grla, bris na streptokok a negativan kod mene i njega, ali totalno tipican osip, pije cefixim i neki sirup aerus? ( loratadin) neki proitiv ev. alergije za svaki slucaj , ili tako nesto nisam detaljno sad ispitivala peda sto i zasto to, dobio je i dexamethason u guzicu), jako malo povisena temp, i bas se hvalim okolo kak je taj sarlah nikakva i beznacajna i super lagana bolest...e sad ove sve grozote tu citam! pa nismo niti naruceni na kontrolu, ili sam ja to krivo shvatila?? kakvo sad srce? glomerulonefritis? mislim, to sve moze biti, ali kod nekog jako jakog i groznog sarlaha?? Nekak mi neugodno sad naturati pedijatru razne pretrage o kojima sam ja tu procitala, mislim..valjda covjek zna.pardon, da konkretiziram pitanje , postovani dr richter, kazete da "nije obavezno" , uglavnomda li svako ko preboli sarlah mora ici na sve te pretrage, ili to ovisi o "jacini" bolesti?

Darko Richter, dr. med.

07.03.2009. 13:05

Prvo, jakobi čudno bilo da netko već s 3 godine ima šarlah, kao i ono dijete s 4. Moguće je, ali rijetko. Kod vašeg malog doktor baš i nije 100% siguran, čim mu daje Aerisu. A alergijski osip i šarlah nisu niti blizu slični.
Glomierulonefriti s i rezumatsku groznicu možete dobiti od groznog šarlaha, ali i od neprimjetne infekcije streptokokom grupe A, i to ne mora biti niti angina, već obična piodermija. O pretragama nakon šarlaha odlučuje nadležni liječnik, a ne mama. Kao i o istim pretragama, ako je dijete možda imalo piodermiju. Kao i ako nije imao ništa od toga. Doktor može imati dobre razloge, koje nijedna mama nikada neće shvatiti. Ali, mora doktora slušati, ili, u protivnom, ima drugoga, koji će joj dozvoliti da ga ne sluša. Danas ima svega.

Dunja

07.03.2009. 18:50

Ma OKe, slusam doktora slijepo ionako i uvijek i bez pitanja, casna rijec, , nisam ni misilila ni probat shvatit', samo sam se posramila jucer kad se yeta tako lijepo interesira i razmislja o tome a ja nis., odjavljujem se iz ove price, hvala na razumijevanju.
p.s. a da bar priupitnem sestru od pedijatra za dva tjedna za jedan mali majusni AST-O titarcic? ili bar kaj sestra misli o tome? da bar vidimo da li je bio opce sarlah? il me i za to ne treba bit briga? kunem se da cu napraviti kak vi kazete. ak velite "nemoj pitat", neću ni pitat, čpr.

Darko Richter, dr. med.

08.03.2009. 04:55

Ja vam ne mogu ništa pametno reći, kada nisam bio akter te dijagnoze.
Doktor, i kada kaže dijagnozu, možda ima neku rezervu. To zna samo on.
Pa će vam na kontroli reći što i kako dalje. A vi možete pitati ili ne pitati, i za to ne morate pitati mene.

yeta

08.03.2009. 04:55

Povodila sam se za onom narodnom da tovar i čovik znaju više nego čovik sam.
Očito to baš i nije poželjno kad su liječnici u pitanju. Svi su nekako osjetljivi na to "drugo mišljenje". A izgleda da nije ni preporučljivo, jer tek ti onda ništa nije jasno.
A što se tiče urinokulture to nisam ja izmislila. Imam pred sobom finu crvenu uputnicu: Upućuje se - mikrobiološki laboratorij, uputna dijagnoza - Scarlatina, molim traži se UKx3. Ne moram valjda bit pedijatar da znam da se traži urinokultura. Vjerujem da pedijatrica ima svoje razloge za tu pretragu, i od ponedjeljka nosimo urin.
Zapravo Vas ne želim više ništa pitat. Samo lijepo pozdravit!

Darko Richter, dr. med.

08.03.2009. 12:55

Ma koje drugo mišljenje? O čemu? Sada pitam ja vas.
Ne pita se "drugo mišljenje" o pretragama ili nedoumicama drugog liječnika, koje nije doveo do kraja, nego o dijagnozi ili terapiji koju je netko definirao. O tome se traži drugo mišljenje.
Nekakvi predsjednik se napravi važan pred narodom dajući mu odmah nakon ovladavanja svojim dvorima "prava pacijenata". Ja ne znam za zemlju u kojoj su pacijenti imali tolika prava, još prije te čuvene geste. A o pravima nemajju pojma, jer nemaju uputu za upotrebu. Pa i za pojesti juhu treba znati što je tanjur, i što žlica.
Tako i za drugo mišljenje.
Pozdrav.

marta-

11.01.2014. 20:00

Poštovanje...ja sam isto osoba koja je do sada uvijek slušala pedijatra...dijete mi je bilo zdravo do jaslica (godinu i 9mj) a sada se od prvoga dana intenzivno družimo s pedijatricom...prekjucer je navršila 2 godine...
najprije je dobila šarlah odmah nakon 2 tjedna jaslica...
dobila je terapiju 10 dana silapena...prije početka silapena je hitno napravila bris...nakon par dana rezultati brisa su bili negativni kao i svim ukućanima...
pedijatrica je nakon dolaska nalaza rekla da se ne sekiram na nalaz jer da je ono zaista bio tipični šarlah...i na tome je sve ostalo...nikad nije predložila neke pretrage nakon antibiotika a ko sam ja da znam da je nešto potrebno kad mi doktor kaže da je dijete sad zdravo...
ne bi znala za AST da mi od prijateljice mala nije u isto vrijeme imala šarlah i u priči doznam da joj je mala već dvaput nakon antibiotika radila AST...
zašto moja pedijatrica nije predložila nikakav kontrolni nalaz? i kako da ja kao roditelj zahtjevam od pedijatra nešto što ne znam ni da postoji?
zadnjih 6 tjedana je bolesna...dobrog općeg stanja (vesela i dobrog apetita) ali je već dobila 3. različiti antibiotik....i opet slušam doktoricu...
najprije je imala trodnevnu groznicu te je 2 dana nakon osipa dobila upalu uha...dobila je cefaleksin 7 dana, 7. dan kontrola i upala grla, nastavlja sa amiksicilinom dvaput dnevno 7 dana...u utorak je završila sa amoksicilinom a u srijedu dobila temperaturu...dijagnoza bronhitisa, inhalacija ventolinom, u petak napravili nalaz krvi, sve vrijednosti uredne osim CRP 58...doktorica se odlučila za sumamed...u bolnici slikali pluća, pluća uredna...u bolnici preporučili rexocef...
i kako sada kao roditelj da ne budem na čudu?
dobivamo 3. različiti antibiotik za redom, svaki put za nešto drugo...i još ovaj 3. ima 2 različita mišljenja...jedan doktor predlaže rexocef bez ventolina a drugi sumamed s ventolinom a ja se sada napokon pitam što učiniti...ja moram odlučiti...a ne znam što jer nisam doktor...
možete li mi vi pomoći u odluci?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

19.01.2014. 14:40

Prije par desetjeća se streptokokna upala ždrijela (šarlah) relativno često komplicirala pa se nakon liječenja radila kontrola laboratorijskih nalaza (sedimentacija, krvne slika, urin, ASTO, bris ždrijela) i EKG. No kako se komplikacije ove bolesti više ne javljaju (tek iznimno rijetko) nije potrebno učiniti ove pretrage. ASTO je titar antitijela na streptokok i jednokratno vađenje nam tek može dati potvrdu da je dijete imalo streptokoknu infekciju (no ne znamo kada - povišena razina može zaostati mjesecima). Učestalo davanje antibiotika nije problem ako je opravdano, što nije rijetkost u djece koja krenu u jaslice. O odabiru antibiotika ne mogu suditi, no kod odabira se vodi računa o mogućim uzročnicima i vrsti bolesti djeteta. U praksi postoje situacije u kojima je očigledno da antibiotik ne treba, postoje situacije u kojima je očigledno da je nužno dati antibiotik; no u većini slučajeva je pitanje procjene liječnika da li je manje rizično čekati i vidjeti da li će se dijete samo odhrvati infekciji. Za to je potrebno iskustvo, laboratorijski nalazi i redovite kontrole.