Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


preuranjeni pubertet djevojcice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tzb26

13.08.2018. 16:10

Postovani,
Potreban mi je savjet za mogucu prirodnu prevenciju eskaliranja puberteta. Imam necakinju u Makedoniji, 6.5 godina staru. Nekidan, zbog vaginalnog iscjetka i rasta grudi, je bila na pregledu kod djecjeg endokrinologa i ginekologa koji su ju uputili na obradu LHRH (kojeg, za testiranje, u Makedonijl nema). Receno joj je da bi, ako nalazi budu pozitivni, svaki mjesec bi trebala primati injekcije hormona za usporavanje pojave prve mjesecnice. Zanima me, mozete li mi objasniti mogucu uzrocno-posljedicnu vezu: Lezi li problem u cjelogodisnjem uzimanju antibiotika i kortikosteroida (zbog problema s krajnicima) ili je veci problem abnormalno svakodnevno konzumiranje slatkisa u(mjesto) svim obrocima i apsolutno nikakva fizicka aktivnost?
lijep pozdrav i hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.08.2018. 10:25

Riječ je o vrlo osjetljivoj temi, zaključivanje o čemu je riječ temeljem Vaših podataka nije moguće. Bez obzira da li postoji uzročno-posljedična veza ili ne (moguće je), debljina i učestalo korištenje kortikosteroida (osim ako je riječ o inhalacijskim kortikosteroidima kod astme) svakako nije dobro iz cijelog niza razloga. Stoga se posavjetujte s endokrinologa i o tim pitanjima. Vjerujem da su isključili druge moguće uzroke (tumori)...