Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Prevrtanje u snu kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Vanja&Jamie

29.08.2014. 13:05

Moj sin samo sto nije navršio 4 mjeseca i nedavno se počeo okretati u snu. Ja ga stavim da spava na leđa, modjutim on se okrene na bok i često zabije glavu u madrac i krene se okretati na trbuh. To radi i u snu i dok je budan. Ponekad se uspije okrenuti na trbuh, ali glava mu je i dalje uronjena u madrac sto izaziva nervozan plac. Tokom dana može biti na trbuhu uzdignute glave neko kraće vrijeme.
Nas dvoje spavamo zajedno na krevetu.
Molim vas da me savjetujete oko dvije stvari:
Prvo, kada se moj sin u snu okrene na bok, trebam li ga vraćati na ledja? To sam pokušala par puta pa se uglavnom vrati na ledja. Postoji li povećani rizik od SIDS-a kod takvog ponašanja?
Drugo, nakon sto se okrene na trbuh, moj sin počne jako i nervozno plakati. Jedino sto pomaze je dojenje, medjutim to znaci da ga moram dvojiti priličan broj puta tokom noći. Je li to u redu?
Zahvaljujem na svakoj pomoći!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.09.2014. 10:55

Ne bih preporučio da neprekidno pratite da li dijete spava na trbuhu ili na leđima te da ga okrećete kada god ga nađete na trbuhu. Mislim da je to previše frustracije za Vas i za dijete. Preporučam da soba ne bude pretopla - dapače neka bude prohladna, plahta dobro zategnuta, bez jastuka i igračaka u okolici. U ovoj dobi možete koristiti dudu varalicu za uspavljivanje (smanjuje učestalost SIDS-a a ne kompromitira dojenje). Nekako bih bio skloniji da dijete spava u svom krevetiću, pokraj Vas.