Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


prolapsus valvuale mitralis,Insuffitientio valvuale mitralis gr.III/IV


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Senad

07.02.2012. 18:55

Imam kćerku starosti 15 godina,kojoj je dijagonsticirana gore navedena dijagnoza.Par puta je ležala na KCU - Sarajevo, pedijatrijska-kardiološka klinika Sarajevo.Po preporuci kardiologa sa pedijatrijske klinike Sarajevo predloženo je da se prezentira ekipi kardiologa koji dolaze iz Švedske.Po dolasku ekipe iz Švedske odazvali smo se njihovom pozivu. U februaru mjesecu radila je nalaz transezofagealna eho karidografija.Nalaz UZ.srca:PMV sa MR III/IV PG iznad 70mmgh,lijeve srčane šupljine povećane.
TEE:Prsten MV dimenzija 34x28mm,prolaps MV na vrhu anteriornog mitralnog zaliska anteriorno posteriorne malpozicije koji proizvodi insufijenciju mitralne valvule III/IV.Lijevi ventrikl i lijevi atrij značajno uvečani. Lijevi ventrikl i desni ventrikl normalne kontraktibilnosti. Normalan Ao sa uskim nalazom nesignifikantne insufijencije. Po mišljenju kardiološkog tima iz Švedske s obzirom na njenu starosnu dob to za sada nije preporučljivo raditi jer postoji rizik da bi operativni zahvat uspio. U desetom mjesecu 2011. na UZ.srca protok krvi kroz MV iznosio je 4,62 m/sek uz PG 85,54 mmHg.Kontrolni eho srca 3.2.2012.godine je pokazao MR iznosio je 5,4 m/sek,nema uvećanja srčanih šupljina a ostali eho nalaz srca je ne izmjenjen.
Molim Vas doktore da mi odgovorite koliko je stanje ozbiljno odnosno, da li je preporučljivo raditi operativni zahvat sa obzirom na starost odnosno dob moga djeteta.
U očekivanju odgovora ja Vas s poštovanjem pozdravljam.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.02.2012. 15:55

Nažalost, vaše pitanje nadilazi moju kompetenciju, morat ćete se konzultirati s djetetovim kardiologom ili zatražiti drugo mišljenje pedijatrijskog kardiologa u nekoj drugoj ustanovi.