Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


proljev


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tvrtko

16.09.2007. 21:50

djevojcica stara 18 mj. imala proljev oko 14 dana. nakon provedene dijete proljev prestao. prestanak prolleva poklopio se vremenski s prestankom dojenja. otada djevojcica nikako da ustali stolicu. onih dana, kada jede laksu hranu, stolica je relativno uredna. kada jede nesto tezu hranu dogadja se da cesce kaka i da stolica bude rjedja premda ne uvijek potpuno rijetka. za vrijeme proljeva djevojcica ima pelenski osip. sve to vrijeme djevojcica je vesela, raspolozena, bez temperature i opcenito dobroga apetita. zaboravio sam napomenuti da je dva dana oko konacnog prestanka dojenja djevojcica imala malu temperaturu (37,8 pazuh). molmo vas da nam kazete sto da cinimo dalje jer je doslo vrijeme da curica krene u jaslice a to nije moguce provesti sve dok je njezina stolica neuredna. unaprijed hvala na odgovoru i srdacan pozdrav. tvrtko

Darko Richter, dr. med.

17.09.2007. 00:00

Kao prvo, ovaj proljev i prestanak dojenja nemaju uzročne veze, nit bi, npr. vraćanje dojenju, da je moguće, nešto promijenilo. isto tako, nemam pojma što je to teža i lakša hrana. No, uz uvjet da dijete tijekom ovih promjena stolice nije palo na težini, vrlo vjerojatno ima "toddler's diarrhea", tj. malo bržu pasažu stolice, koja se vidi u dobi od 1-3 g., i koja se smatra posljedicom veće aktivnosti djeteta i lizanja svega i svačega na što u kretanju okolišem dijete naiđe. Neki su preporučivali da se daju nesteroidni antireumatici, npr. aspirin ili ibuprofen. Možete joj dati Ibuprofen, sirup, 3×100 mg kroz 2 dana, pa vidjeti da li se stolica regulira.

tvrtko

17.09.2007. 12:40

hvala vam na promptnom odgovoru. buduci da u prvom pismu nisam bio dovoljno precizan, zelim pojasniti da sam pod laksom hranom mislio na dijetalnu, iskljucivo kuhanu hranu, a pod tezom na sve ostalo. s tim u vezi zelim vas zamoliti za jos jedan savjet: trebamo li provoditi dijetu ili ne? unaprijed hvala.

pozdrav

tvrtko

Darko Richter, dr. med.

17.09.2007. 17:15

Ne. Osim da ni pod koju cijenu ne uzima junk food, ostalo nema veze.

markey

01.10.2007. 18:35

Moje dijete od tri godine u subotu je dobilo temperaturu 38,8 koja je pala nakon sirupa (dalsy) ali je naveče uz groznicu ponovno došla čak do 40. Ponovno sam mu dala sirup nakon čega se počeo znojiti i ona je pala do drugi dan prije podne. Tad je bila 39,1 te sam mu opet dala sirup i opet je pala, a u toku popodneva dobio je proljev. Nakon toga se tempereatura više nije pojavljivala. Proljev nije vodenast, imao je otprilike 10-ak stolica u toku dana, a prije svake stolice imao je bolove u trbuhu. Danas smo otišli kod naše pedijatrice i dobio je Sulotrim - oralnu suspenziju. Kako nikad prije nismo dobivali takav lijek (a imali smo takvih tegoba - imam još jednog klinca od 5 god), zanima me nešto više o istom. Napominjem da je do pisanja ovog teksta imao tri stolice (jako neugodnog mirisa uz bolove u trbuhu), a lijek mu još nisam dala. S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

01.10.2007. 22:55

Sulotrim je isto što i Sinersul. Daje se upravo u ovakvoj indikaciji, febrilni potencijalno infektivni proljev. Ako je rota-virus, ili adeno-virus, neće biti vajde, ali ako je nešto drugo, hoće, osim ako se ne radi o kampilobakteru.