Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Promjena adaptiranog mlijeka?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Noelle25

18.10.2016. 23:00

Postovani,
Prije svega iznimno sam zahvalna na ovoj mogucnosti da vam se obratim. Ova stranica je za svaku pohvalu i vec ste mi jednom svojim savjetom puno pomogli.

Moj sin je rodjen u 36.tj.+3dana te je bio zadrzan na neonatologiji skoro 2 tjedna, sto zbog preventivne kure antibioticima, sto zbog zutice. Receno nam je da malo vise bljucka, jednom je i povratio pa su mu napravili rtg trbuscica koji je, prema rijecima djecjeg kirurga, bio uredan.
Ja sam za to vrijeme izdajala mlijeka koliko sam mogla, a on je uz to bio na dohrani adaptiranim mlijekom PreHipp.

Dijete sad ima mjesec i pol te i dalje kombiniramo dojenje i adaptirano mlijeko Pre Hipp. Medjutim, dijete se nakon svakog obroka jako grci i stenje, cesto ima napuhnut trbuscic i plinove (cak mu je i pupak odnedavno dosta iskocio van!), stolicu ima svako 2 dana te se prazni jako naprezuci. Imao je i epizode grcica, cesto bljucka, a podriguje vise puta tokom i nakon hranjena (ito poprilicno glasno!).

Znam da su ovakve situacije poprilicno normalne za svako dojence, medjutim ja bih htjela svom djetetu olaksati ako je to ikako moguce. Tesko mi ga je gledati kako se konstantno grci, pa me zanima postoji li neko drugo adaptirano mlijeko koje bi mu barem malo olaksalo??
Dodat cu samo kako ja cijeli zivot imam problem s probavljanjem kravljeg mlijeka koje me uzasno napuhuje, stoga ga i ne konzumiram.

Unaprijed hvala na razumijevanju i odgovoru,
Srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.10.2016. 11:40

Slika koju opisujete je dosta tipična za dojenačke kolike. Preporučam vam da pročitate članak o tome na http://littledotapp.com/hr/2016/02/26/dojenacki-grcevi-kolike/
Kada je riječ o promjeni formule možete pokušati s formulom koja sadrži manje laktoze (Novalac AC. NAN Sensitive i sl.).

Noelle25

24.10.2016. 21:10

Hvala na odgovoru.
Mi smo u medjuvremenu poceli s Novalac Ac mlijekom i mogu vam reci da je doista bolje sada kada su grcici u pitanju. Problem koji ostaje je tesko kakanje. Puno se napreze i danas sam ga opet morala potaknuti stapicem za uho-lagano sam ga samo doticala po analnom otvorom. Strah me da se ne navikne na ovakvo poticanje praznjenja crijeva, ne znam je li to opasno? I da. Pupak mu je iskucio, izgleda kao maleni mjehuric. Citala sam da to moze biti pupcana kila koja se cesto povuce. Ima li nesto sto mogu po tom pitanju napraviti ili treba ostaviti da samo prodje?

Hvala vam za clanak, procitala sam i pronasla se u ovoj "strasljivosti majke". Srecom, i ja se sad sve manje bojim i strpljivija sam. Nema druge happy

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.10.2016. 11:40

Pupčana kila nestaje spontano osim ako nije jako velika. Neće se naviknuti ako mu pomažete kod pražnjenja crijeva. Dodajte neki od probiotika.

Noelle25

03.12.2016. 19:40

Postovani,

Javljam se opet jer mom sinu vec neko vrijeme nista nije pomagalo protiv grcica. Sada ima 3 mjeseca i stanje se ne popravlja.
Ponavljam, rodjen je u 36.tj. Dok je bio u rodilistu ucinjen mu je RTG trbuha zbog pojacanog bljuckanja te se ustanovilo da je sve u redu.

On je u posljednjih 2 tjedna imao jako izrazene grceve. Jako bi vristao navecer, nista ga ne bi moglo smiriti. Toliko bi vristao da je jednom ostao bez zraka Na izmaku snaga smo, najvise psihickih. Naravno da cemo izdrzqti sve za nase dijete ... ali osjecamo se bespomocno


Sljedeci problem koji imamo jest taj da nam je pedijatrica propisala recept za hranu Novalac Allernova bez da smo ustanovili da ima alergiju na kravlje mlijeko. Hranu jede od cetvrtka a stanje se nije popravilo. Cak mi se cini da je vise nervozan a i stolica mu je proljevsta i tamno zelena . Ne znam je li normalno da ima proljev ? Hocu li mu davati tekucinu kakvu? Hoce li biti problema kasnije s uvodenjem mlijecnih proizvoda obzirom sa je ova hrana bez laktoze?

Znamo sa su grcici normalni i da sve prodje ali eto. Bilo kakva rijec utjehe nam puno znaci

Unaprijed hvala na odgovoru i srdacan pozdrav

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2016. 11:45

Mudro je što je pedijatrica preporučila ovu hranu - to je jedini način da se pouzdano isključi alergija na bjelančevine kravljeg mlijeka. Ako smetnje ne prestanu u narednih par dana treba zamoliti uputnicu gastroenterologu. Preporučam da se napravi temeljna laboratorijska obrada (KKS, stolica na skriveno krvarenje, urin, urinokultura, stol bakteriološki i stolica na klostridije) te ultrazvuk trbuha i mokraćnih organa.

Noelle25

05.12.2016. 14:50

Puno hvala na brzom odgovoru!

Njego opce stanje zadnja 3 dana je u redu. Vesel je, razigran. Place povremeno i malo se grci ali nista strasno. Jedini problem je sto je sluzavi zeleni proljev jos tu. Od jutros ga je imao cak 3 puta.

Prema uputi pedijatrice, od sljedeceg hranjenja u allernovu cemo mu stavljati rizolino i vidjeti hoce li se stanje popraviti. Takodjer preporucila je i da mu dajemo Bio Gayu 3 puta dnevno.

Ako se stanje od rizilina popravi, savjetujete li da ipak ostanemo na Allernovi?

Hvala jos jednom

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2016. 11:25

Odluku o ukidanju Allernove morate donijeti u dogovoru s pedijatricom, ne savjetujem da to činite na svoju ruku.