Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


proširen bubrežni kanal


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

alanat

17.09.2009. 10:15

Poštovani,
imam sina od godinu dana. prije 7 mjeseci otkriveno je proširenje pijelona 7-8 mm, nikad nije imao uroinfekcije niti bacteriuriu.kontrolni uzv je pokazao dodatno proširenje na 10 mm. Uk je uvijek sterilna. sugerirana nam je MCUG.Budući da je pretraga dosta invazivna zanima me kolika je realna mogućnost da dijete zaista ima refluks i da li ga je uopće potrebno izlagati nepotrebnom zračenju ako nema nikakvih problema. Da li refluks sam po sebi može oštetiti bubrege ako nema infekata/bakterija? Unaprijed hvala na odgovoru uz srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

17.09.2009. 14:40

Prvo i prvo, zbog čega je bilo potrebno raditi UZ bubrega. Ako ste to išli raditi, onda morate biti spremni na sve što iz toga može uslijediti, pa i do operacije bubrega.
Refluks sam po sebi, i bez infekcije, oštećuje bubreg.

Sofi

12.12.2009. 03:10

Postovani, molim Vas da mi odgovorite.
U 38 sedmici mi je gin na ultrazvuku primjetila blago prosirenje desnog bubrega pijelon 10 mm.
Pre toga na ultrazvuku je sve bilo ok nije se nista primjecivalo.Pa me interesuje dal se to povuce po porodu kolike su sanse, ili ako ostane to prosirenje sta se najcesce koristi cula sam i da se najcesce povuce do bebine prve godine i da se to desava kod muskog pola.I od cega to nastaje inace samo da napomenem da sam pred kraj trudnoce imala mnogo bakterija pa me interesuje dal ima veze stim i ukoliko se neide redovno mokriti da moze i od toga nastati prosirenje.
Ako mozete sto HITNIJE da mi odgovorite, jer mi je za par dana termin a jos uvjek sam zabrinuta za to kako ce sve na kraju proci.Hvala unaprijed na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2009. 13:40

Vjerojatno pričate o djetetovom bubregu (?).
S moje strane poručite onima koji na UZ vide "proširenje od 10 mm", da se manu ćorava posla.
Riješite svoje probleme sami s ginekolizima koje ste sami odabrali.
Doktorova je dužnost, ne da pacijentu referira nalaze, već da mu kaže dijagnozu, prognozu i terapiju. To je sve.
Ovo što je uzelo maha, da pacijenti pitaju, npr. a koliko imam trombocita, i da doktor to referira pacijentu, a iza toga - ujeo vuk magare - jest jedna katastrofa koja potječe o neznanja, besplatnosti i općenitog obezvrjeđenja medicine, čemu smo svjedoci danas na nekim nama poznatim prostorima zajedničke nedavne prošlosti.
Po meni, vi treba da toj dr-ici postavite jasno i glasno pitanje: što vi to vidite, tj. koja je to dijagnoza? Što mi je činiti do kraja trudnoće i što mi je činiti po porodu?
Da se okladimo u odgovor? Evo, kako će to izgledati: To je malo proširenje kanalnog sustava. Vi ne treba da brintete do kraja trudnoće (dok ste kod mene), ali, čim se dijete rodi, konzultirajte dječjeg nefrologa ili urologa, napravite urin i urinokulturu, itd. Onda će vam po porodu netko napraviti UZ, i ponoviti ono što vam je rekla sada vaša ginokologica. I tako ćete mjesecima ići na kontrole, uzimati urin i urinokulturu, koja će katkada pokazivati bakterije, katkada i ne, i na kraju ćete do kraja izluditi.
Preporučujem vam da se postavite kao netko koji zna što treba dobiti za svoje novce.

Sofi

13.12.2009. 20:20

Da rijec je o bebinom bubregu.
Zasto mislite da se to nemoze vidjeti na UZ?
Blago prosirenje pijelonefritis desnog fatalnog bubrega 10 mm to je navela u kartonu.
Bas kao sto ste rekli, to isto je i moja gin rekla da je sad prosirenje 10mm da je bitno da se dalje nesiri, i da cekamo porod da ce se po porodu mozda povuci ili ako se to tad nepovuce po rodjenju bebu da pregleda pedijatar i da ce se tad znati tacno stanje bebe da se to sad na ultrazvuku nista vise nemoze vidjeti osim toga sto je ona vec rekla.
Jos me interesuje da mi je vidjela ranije da li mi je mogla dati neke antibiotike da koristim kako bi se to do kraja trudnoce povuklo, inace da napomenem sad pijem brusnicu i svaki nalaz urina mi je uredan mozda da mi je prije rekla mozda smo mogli nekako to sprijeciti da nedodje do tih 10 mm, i da li mi moze moj gin.sad da kaze kako ce se stvari dalje odvijati, dal ona sad moze dalje znati kako ce se beba ponasati ili ostaje da cekamo porod?
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

13.12.2009. 23:00

Zašto mislim da se na UZ tih 10 mm ne može vidjeti? Probajte pogledati sami. Pa nije ultravzučni uređaj mikroskop.
Antibiotici, brusnice i ne znam što ste sve nabrajali, sa svime nemaju nikakve veze, taman da i ima neko proširenje kanalnog sistema.

Mery123

29.05.2015. 19:00

Postovani! U 23.tjednu trudnoce na uzv-u primjecen je bebi prosireni pijelon na lijevom bubregu. Jucer sam bila na uzv-u (38+6 tjedana trudnoce) i vidljivi su pijeloni na oba bubrega. Postoji li mogucnost da beba ima Downov sindrom?
Nitko me nije rekao za to, svi odmahuju rukom i govore da ne brinem. Beba je teska 2950g, uzv gest dob 36tj. Prvo dijete, decko. Nikada mi nisu mjerili pijelone niti bilo kakve testove.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2015. 12:15

Eventualno proširenje bubrežnih kanala nema veze s postavljanjem sumnje na Downov sindom. Nakon poroda, nakon mjesec dva dana treba ponoviti ultrazvuk. Opustite se i s veseljem iščekujte porod i prinovu!

tinfran

11.06.2015. 15:30

dijete mi je staro 5 i pol godina,sa 4 mjeseca starosti je operiral cistu. do sada su sve kontrole bile uredne. prije nekoliko dana je napravljena scintigrafija. nalaz glasi ovako: desni bubreg je morfološki i funkcionalno urednog nalaza,lijevi bubreg ima uobičajen oblik,nešto je veći,na pojedinačnim scintigramima se vide proširene gornje i donje skupine čašica.renografska krivulja pokazuje zakašnjenje sekretornog maksimuma te srednje teške smetnje u eliminaciji aktivnosti. na intravensku primjenu diuretika dolazi do tek diskretno brže eliminacije,a do kraja studije se vidi zadržavanje aktivnosti u PK sustavu lijevog bubrega.
ERPG za desni bubreg iznosi 243 ml/min (50%)
ERPG za desni bubreg iznosi 247 ml/min (50%)
molim vaše mišljenje jer sam naručena sa nalazima tek 7.7
hvala unaprijed

ciskothekid

17.06.2015. 01:40

Poštovani,

U 36. tjednu trudnoće, na prvom kontrolnom pregledu u bolnici primjećena je anomalija na lijevom bubregu fetusa, opisan je kao multicističan, ali doktor koji je radio uzv je rekao da se sa sigurnošću ništa ne može potvrditi i da će se sve bolje vidjeti na prvom postnatalnom uzv.
Zbog zabrinutosti radi te eventualno loše dijagnoze, otišla sam po drugo mišljenje, te sam obavila 3D uzv gdje je nalaz bio uredan.
Porod je bio u terminu (39+1), PM 3400g , PD 49cm, apgar 10/10.
Na prvom postnatalnom uzv bubrega u rodilištu, nisu nađene ciste, međutim dijagnosticirana je hidronefroza I. stupnja obostrano.
Prepisujem nalaz uzv napravljen nakon rođenja, 4 dana starosti:

"Bubrezi su uobičajenog smještaja, normalnog oblika i glatkih kontura, parenhim obostrano ehogeniji. Obostrano fetalna lobulacija.
Lijevi bubreg mjeri oko 4,26 x 1,91 cm, blaga diletacijapijelona koji u AP promjeru mjeri 5 mm, parenhim uredne debljine.
Desni bubreg mjeri oko 4,29 x 1,88 cm, blaga diletacija pijelona koji u AP promjeru mjeri oko 3,5 mm, parenhim uredne debljine.
Mokraćni mjehur: stijenka uredna, nema prevezikalne diletacije uretera"

Naručeni smo za kontrolu u nefrološkoj ambulanti za mjesec i pol dana.
Na drugom kontrolnom uzv, nalaz je bio poboljšan u odnosu na prvi:

Obostrano vrlo blaga diletacija kanalnih sustava, lijevo pijelon u AP 3 mm, desno 2 mm, mokraćni mjehur uredan - nalaz u poboljšanju u odnosu na nalaz prije mjesec dana, kontrola u 6 mjesecu starosti djeteta.

Kada je kćer navršila 6 mjeseci, otišli smo na kontrolu te dobili sljedeći nalaz:
Lijevi bubreg mjeri oko 5,5x2,6 cm, pijelon AP mjeri oko 4,8 mmdilatacije čašica nema, parenhim uredan
Desni bubreg mjeri oko 5,3 cm, pijelon AP mjeri oko 5,6 mm , dilatacije čašica nema, parenhim uredan
Mokraćni mjehur je ispunjen urinom, uredne stijenke, bez prevezikalne dilatacije uretera.
Blago pogoršanje u odnosu na predhodni nalaz.

Trenutno curica ima 7 mjeseci, do sada nije bila bolesna, nijednom nije imala temperaturu- vezano ili nevezano za dijagnozu hidronefroze. Urinokultura i kontrola urina, rađena je tri puta, na svakoj kontroli i jedna prošli tjedan (predostrožnosti radi) nalaz je svaki puta bio uredan.
Zanima me jeli postoji mogućnost da se to proširenje s vremenom "povuče"? Jeli postoji nešto što mogu učiniti svakodnevno što bi eventualno pomoglo? Nefrolog je rekao da to nije ništa alarmantno i naručio nas za 6 mjeseci na kontrolu, međutim,brinem se i zanima me i Vaše cijenjeno mišljenje.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se zbog dugog posta

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.06.2015. 18:35

Tinfran: Na lijevom bubregu opisani nalaz ukazuje na otežano pražnjenje kanala u gornjem polu bubrega. To može biti posljedica operacije ciste (ako je bila na tom bubregu), no riječ je o blagoj promjeni koja nema utjecaja na ukupnu funkciju bubrega. Vjerojatno će trebati samo praćenje i češće kontrole urina i urinokulture.

Ciskothekid: prema nalazima praktički nema znakova bilo kakvih smetnji u eliminaciji urina iz bubrega, bubrezi uredno rastu a kanalni sustav se nije proširio. Važno je da nema infekcija i stoga je za očekivati da će sve biti uredu. Obzirom da ultrazvuk nije škodljiv i neugodan za dijete svakako ga treba napraviti kao i periodične preglede urina.

RaDaIvEkO

24.04.2016. 17:40

Postovani, trudna sam 25+3 i rekli su mi da su nasli vise cista u lijevom bubregu kod bebe velicine od 8 do 25 mm. Pa me zanima mozete li mi dati kakav savjet sta da radim?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2016. 21:20

Redovito treba kontrolirati ultrazvučni nalaz bubrega do poroda, kasnije će trebati konzultirati nefrologa. Ništa drugo ne treba raditi, nemojte se previše brinuti.

RaDaIvEkO

27.04.2016. 17:05

Hvala vam puno na odgovoru. Bila sam se zabrinula jer su rekli da ce mozda morati da taj jedan bubreg uklanjaju ali da kao to jos nije sigurno

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.05.2016. 18:00

Uh, baš su Vam pomogli svojim komentarom, kao da nemate dušu... Otklonite ove crne misli i uživajte u svemu što je pred Vama. Redovite kontrole obavljajte kako bude preporučeno.

Bejma

15.05.2018. 13:45

Poštovanje, ja sam u 23. sedmici, juče sam bila na ultrazvuku, gdje mi je doktorica rekla da je desni pijelom lod jedne bebe proširen 6 mm uz koji se vidu anehogena struktura 7 mm, inače nosim blizance, dvije curice, rekli su mu da se ovo najčešće dešava kod muških. Molila bih vas za savjet šta dalje, jer su mi rekli samo da se prati za sada, ali šta kada se beba rodi, koje su posljedice, je li to nasljedno ili sam ja na neki način doprinijela tome. Hvala vam unaprijed, lijep pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.05.2018. 09:35

Zahvaljujući iskustvu i suvremenim ultrazvučnim aparatima ovakve se promjene relativno često uočavaju i zahtjevaju samo praćenje za vrijeme trudnoće. Po porodu će se učiniti ultrazvučna pretraga mokraćnih organa, vjerojatno će se kontrolirati urin. Najčešće se nalaz normalizira nakon poroda no ako se i ne normalizira postoje brojne mogućnosti liječenja, ovisno o prirodi problema. Najvažnije je da se na taj način bubreg očuva i da kasnije nema problema sa zdravljem. Vi niste ništa skrivili.

Zerincek

31.05.2018. 11:20

Postovani,dali je ovaj nalaz zabrinjavajuci?Inace radi se o devojcici od tri godine.OBA BUBREGA NORMALNO POZICIONIRANA ,UREDNE DEBLJINE PARENHIMA.DESNI SA CENZRALNIM PROŠIRENJEM PARENHIMA 10 mm.LEVI BUBREG HIPEREHOGAN SA PROSIRENJEM PK SISTEMA OD KOJIH JE NAJVECI DO 27 mm..Doktorka je to videla na ulzrazvuku ali nije pojasnila samo je kazala da se radi mikciona.Da li nam Vi mozete reci nesto vise

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.06.2018. 10:15

Postoji mogućnost da je pražnjenje bubrežnih kanala otežano, zato je potrebna daljnja obrada. Moguće je da nema zapreke no ako ona postoji (najčešće zbog tzv refluksa - vraćanja mokraće iz mjehura prema bubrezima, tada je potrebno liječenje kako bi se sačuvao bubreg.

Predrag1234

29.02.2024. 00:25

Postovani Doktore,

Danas smo pusteni iz bolnice nakon sto je nasa cerkica stara 3 meseca dobila temperaturu pre 5 dana. Razlog je bakterija Eserihija Koli u urinu. Uz antibiotike stanje se stabilizovalo. Za narednih 6 dana smo dobili da pije Amoxicillin/clavonsku kiselinu. (Antibiotik) Dijagnoza je da ima 3 mm prosiren bubrezni kanal na levom bubregu. Ona vise nema temperaturu, oseca se dobro i jede normalno. Hteli bi da cujemo vase misljenje, koliko je ovo ozbiljno i sta bi bila vasa preporuka?

Srdacan pozdrav
Predrag