Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


pubertet u dječaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljubinka

14.09.2011. 16:00

Poštovani doktore,
Znam da se na ovu temu već dosta pisalo, ali evo, zanimalo bi me vaše mišljenje. Imam sina od 14 god i 3 mjeseca i do sada je više manje normalno pratio svoju centilu rasta . Ono što imam u evidenciji je slijedeće 10 god-137 cm, 11 godina i 3 mjeseca 143 cm, zatim slijedi skok 12 godina 149 cm, 13 godina 156 cm, da bi sada u poslijednjih pola godine narastao svega 2 cm te je sada visok nešto više od 163 cm. Što se tiče ulaska u pubertet ne znam točno kada se to dogodilo, ali nešto dlačica oko spolovila sam primijetila u 12 godini ( i ispod pazduha također). Sada to izgleda kao kod odraslog čovjeka, osim što mu se nije proširilo na trbuh. Na licu ima nešto niježnih dlačica iznad usnice. Suprug je visok 178 cm, ja 170 cm, ali u bližoj rodbini imamo dosta nižih članova obitelji.
Mene u stvari brine to usporenje rasta ( a i baš nije
dostigao neku veliku visinu!), da li da pričekamo još neko vrijeme i pratimo visinu ili da potražimo savjet endokrinologa?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i šaljem srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

15.09.2011. 10:30

Ja ću opet: da li da idete liječniku, to je sasvim vaša stvar. Ja, npr., nikako ne mogu biti siguran u mjerenja koja ste mi dali. A pitam se, da li i vi u to možete biti sigurni.

LocoPajdoman

05.02.2016. 16:45

Poštovanje
Imam 13.5 godina , u Martu punim 14.
U pubertetu sam jer su se iskazale sve potrebne stvari (rast,testisi,prsa,dlakice..)

Sada , interesuje me stvar , da li ću ja imati bradu kada odrastem?
Istrazivao sam malo o tome , i saznao sam da moram imat tačan gen (a vjerujem u to da imam , tačnije , da imam gene oca , koji takodjer ima bradu).
Imam punu crnu kosu , što takodjer vjerujem da je jedan od znakova da cu imati bradu kada odrastem?

Da li cu poslije 15-16 godine morati proci seksualni odnos da bi brada počela reagovat ili će to doći vremenom?
Pozz.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.02.2016. 11:15

Prema navedenom najvjerojatnije ćeš imati jače izraženu dlakavost na licu. Ona nema veze sa spolnim odnosom i savjetujem da ne žuriš s time, treba vremena da se uskladi tijelo i duša; da se spozna smisao i vrijednost spolnog odnosa, ljubavi, brige i poštivanja sebe i druge osobe.

Ivan321123

11.02.2016. 18:20

Postovani doktore
Imam 12 godina i nekad me boli desni testis.
Inace jos nemam ejakulat a ni stidnih dlačica (oko 10 na testisima i nesto malo iznad penisa)
Visok sa 155 i tezak 45 kg.
Molim odgovor ako unate zasto me boli testis.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.02.2016. 11:35

Bez pregleda se ne moze nista. Zamoli uputnicu za urologa.

Donnie

15.07.2016. 15:20

Pozdrav!Prije svega zelim napomenuti da sam visok oko 170 cm,tezak cca 60 kg,za 3-4 mjeseca punim 15 godina.Sto se tice puberteta imam dlake u pubicnoj regiji i tek su mi odnedavno pocele rasti dlake ispod pazuha,tako da jos uvijek nisu izrazene i količinski ih je malo.Sto se tice dlakavosti nogu mogu odmah naglasiti kako jos nije zapocela tako da mi noge nisu zasad nimalo dlakave.Također,primjetio sam da su mi bokovi presiroki za dječaka u razvoju.Glas mi je dublji,s tim da ne primjecujem neku preveliku razliku u odnosu na proteklih nekoliko godina.Testisi su potamnjeli i malo se povecali,ali nista posebno.Problem je što mi penis u erekciji iznosi 10-11 cm sto držim premalenim za moju dob.Ejakulirati mogu.Osim ovog prvog imam jos jedan problem vezan za penis,a taj je sto prema svemu sudeci imam fimozu.Naime ne mogu navuci kozicu preko glavica i primjecujem kao nekakvu resicu koja spaja glavic sa kozom penisa te je poteze prilikom erekcije.Isto tako tkivo glavica me pece na dodir i nemogu ga prati niti vodom te zbog toga smatram da ne mogu pravilno i u potpunosti održavati higijenu spolnog uda.Ja se osobno uistinu sramim spomenuti to ikome od roditelja ili potraziti pomoc doktora,ponajvise zbog velicine penisa,pa bih vas zaista molio i cijenio kada biste mi dali kakav konkretan savjet bez da ovo ikom spominjem.Naravno,ukoliko to nije moguće cijenim bilo kakav savjet.Unaprijed hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.07.2016. 11:15

Očigledno još nije nastupio značajniji zamah puberteta, stoga treba čekati na željene promjene.

Nemogućnost povlačenja kožice i održavanja higijene su ozbiljan problem koji se može vrlo uspješno rješavati. Po svemu sudeći imaš i upalu sluznice spolovila. Stoga toplo preporučam pregled kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će procijeniti o čemu je riječ i pružiti pomoć.

Nikako nije dobro niti opravdano da se sramiš svojeg tijela. U problemu si zato što imaš viziju (ili želju) kako bi to trebalo sada izgledati (biti veliko) a nije tako. Varijacije normale su u tvojoj dobi ogromne, tako da nipočemu ne bi trebao sebe smatrati hendikepiranim ili manje vrijednim - kako to sada činiš. Liječnici su tu da ti budu od pomoći, jednako kao i tvoji roditelji. Ovdje je neprimjereno imati bilo kakav sram, pogotovo što imaš objektivan problem s prevlačenjem kožice. Problem koji je rješiv, katkada samo upotrebom kreme!

Porazgovaraj sa roditeljima o svom problemu i uputi se liječniku. Problem neće nestati, samo se može zakomplicirati. I vjeruj, ako će te neko u životu cijeniti samo po tvojem spolovilu nije vrijedan tvoje pažnje, poštivanja i ljubavi.

Donnie

27.07.2016. 15:35

Pozdrav doktore!Htio bih vas pitati znate li kako se tocno rjesava ovaj problem s upalom sluznice jer osjećam zaista nesnosljivu bol pri dodiru tkiva glavica.Postoji li kakva krema ili nešto takvo?I jos me zanima premda sam istrazivao internetom može li velicina penisa biti povezana sa sirokim bokovima,manjom dlakavosti i karakteristicnim zenskim oblikom stidnih dlaka jer sam to primjetio na svome tijelu.Takodjer,na koji se nacin rjesava problem s malim penisom?A sto se tice fimoze,kome se trebam obratiti?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.08.2016. 15:00

Uh toliko problema i pitanja - to se ne rješava bez pregleda! Javi se doktoru, što se tiče bolnosti vjerojatno je upala i rješava se kremama, što se tiče fimoze može se rješavati kremom ili manjim operativnim zahvatom. Ostala pitanja - široki bokovi, mali penis i ženski tip dlakavosti se moraju procijeniti pregledom i tada će se vidjeti objektivno postoje li elementi koji opravdavaju daljnje pretrage.

Donnie

07.08.2016. 23:00

Razumijem da se treba javiti lijecniku,ali nemam dovoljno samopouzdanja,a uistinu biste mi pomogli kad biste mi razjasnili neke stvari vezane za taj pregled i sve to.To bi uvelike doprinijelo tome da se ipak odvazim javiti se doktoru.Zato vas molim da mi bar otprilike napisete kako i na koji se nacin rjesava taj problem s malim penisom,fimozom i upalom.Unaprijed zahvaljujem!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.08.2016. 17:25

Prvo treba obaviti kratki pregled kod svog liječnika obiteljske medicine (opće prakse). Već nakon toga će odlučiti da li će dati neku kremu za rješavanje upale i da li će biti potrebno konzultirati kirurga (ako je jako tijesna kožica onda se malim operativnim zahvatom ona oslobodi) ili specijalistu endokrinologa (tu se uglavnom mjeri visina težina i slijedi opći pregled a potom se vadi krv i mokraća ako endokrinolog bude smatrao da je to potrebno). Nije mi jasno što je problem - sram ili strah? Sram je besmislen, odgađanjem rješavanja problema stvari se neće riješiti a mogu se zakomplicirati. Imaš problem i javi se liječniku - on je tu da pomogne, zatraži potporu svojih roditelja. Strah - najteže je izvaditi krv, a ako bude potrebna operacija i to se radi bezbolno. Sve se to radi i sa malom djecom, bez ikakvih problema.

lijao899

23.08.2016. 12:40

Poštovani,

imam 12,5 godina i visok sam 175 cm i težak 67 kg. Zanima me je li to dobra težina za ovu visinu te koliko ću još rasti? Majka mi je visoka 170 cm, a otac 188 cm.
Ima li šanse da dostignem očevu visinu? U godinu dana (od prošle godine 8. mjeseca do danas) sam porastao za 4 cm, a prethodne godine 3 cm.
Znam da sam već kročio u pubertet po dlačicama oko spolovila i na pazusima.

Oprostite na velikom broju pitanja.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.08.2016. 11:35

Već sam odgovorio na drugom postu - težina je primjerena, možeš očekivati značajniji rast u naredne 3 godine i imaš dobre izgled doseći visinu svoga oca.

Nemanja_x3

28.03.2017. 11:15

Imam 11,5 god.Pocele su mi se javljati znakovi puberteta.dlake ispod pazuha,stidne dlake,dlake po nogama i rukama...Ali mi je mali penis.U opustenom stanju mi je 4cm a dok masturbiram 6cm.Nemam spermu.Zanima me u kojoj sam fazi puberteta,kada ce mi porasti penis i kada cu dobiti spermu.Usput Hvala Doktore

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

31.03.2017. 12:05

Obzirom na navedeno preporučujem pregled pedijatra - endokrinologa, on će ti moći dati sve odgovore nakon pregleda i eeventualnih pretraga.

Petar The Great

31.03.2017. 17:10

Postovanje, iz cg sam imam 13 godina visok sam 163 cm težak 45 kg. Od prosle godine u ovo vrijeme sam dobio 'bijelo - prozirnu tecnost. Velicina ... 11.5 cm a u opustenom 8 cm. Medjutim da li postoji sansa da malo porastem otac mi je visok 188 a majka 172

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.04.2017. 12:05

Prema opisanom možeš očekivati porast, tek su krenule značajnije hormonske promjene.

MartinMaki

05.08.2017. 10:30

Imam 13 godina za 2 mjeseca 14 i visok sam 167 cm, te dlačice su mi malo počele dosta po spolovilu i penis mi je u opustenom stanju 6-7 cm a u erekciji 12-13 cm i umjesto spereme mi izlazi neke prozirne kapljice te dlačice su mi pocele rasti malo po nogama po spolovilu dosta ali ispod pazuha ništa, kada će one početi rasti ?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.08.2017. 12:20

Možeš očekivati njihovo pojavljivanje u narednih godinu dana.