Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


puhova mast


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rokic

13.04.2010. 22:26

Poštovani,
mome sinu, starom 18 mjeseci, prije dva mjeseca na desnom obrazu pojavio se ekcem. Nakon mjesec dana proširio se i na lijevi obraz. Do sada smo tretirali raznim kremama ( geokorton, beloderm u belobazi, maxitrol afloderm u belobazi). Zadnja terapija je bila belogent mast (2xdnevno, 10 dana). Prestali smo mazati pred tri dana. Također redovito mažemo i eucerin masti s 20% omega masnim kiselinama. Ekcem se gotovo povukao, ali su obrazi dosta suhi i dio gdje je mazano belogentom je posvjetlio. Može li mazanje puhovom mašću, tj. uljem poboljšati kožu lica ili će naštetiti? Smijem li uopće mazati time lice djeteta? Kolika je ustvari učinkovitost te masti za kožu? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

14.04.2010. 11:30

U stvari, ja prvi puta čujem za puhovu mast.
Morat ćete pitati one koji su vam savjetovali tako nešto.
Umjesto puhove maste, meni padaju na pamet: Nivea, Dercome, Linola Fett, Excipial. Eucerin, Eucerin-urea, A-Derma, Mustela, Nevenova mast, bademova mast, itd.
Prethodno su vam trebali objasniti ovo: atopijski ekcem jest bolest u kojoj je koža primarno suha, nevidljivo ili čak vidljivo ispucala, povremeno upaljena, vlažna, krastava, inficirana itd. I da je u 70% slučajeva posrijedi alergija, pa dijete treba alergološki testirati i otkloniti uzročne alergene, ako se dokažu.
No, njegu kože treba stalno odrađivati. Ako je koža samo suha, ne vidim razloga da se stavljalu kortokosteroidne kreme, već treba inzistirati na neutralnim, npr. Eucerinu. Čim se dijete razgrebe, bolje rečeno, čim noktima povuče po koži, ili čim vi ugledate da se koža malo zacrveni, treba staviti dva-tri namaza kortikosteroidne kreme, čime se obično upala kupira, te nastaviti neutralnom njegom. Ne valja vam ova rigidnost koja se osjeća iz vaše referade o postupanju: mazanje X dana, pa ne mazanje Y dana, itd.

mamatina

14.04.2010. 14:25

@rokic ja sam imala istu situaciju sa sinom kada je imao 4 meseca i mazala sa linola fett, ali to je samo ublzavalo stanje. Ekcem je nestao kada sam promenila prasak za ves i pocela duplo ispirati robu. Posle mu se znalo vratiti u laksem obliku kada ga drzi neko drugi osim nas u kuci i kada mu recimo nasloni glavu na rame...Nadam se da ce ti pomoci nase iskustvohappy

Darko Richter, dr. med.

14.04.2010. 22:30

Opet fantazije.
Ekcem ima tendenciju ublažavanju, s vremenom, i to spontano, i bez beze s omekšivačima, ispiranje, i držanjem u naručju.

mamatina

15.04.2010. 11:25

Dr Richter pa zar nije moguce da se kcem pojavio zbog alergije na neki od sastojaka praska i onda nestao kada sam pocela koristiti prasak za osetljivu kozu i vise ispirati...? Meni je nekako logicno da se uklanjanjem moguceg alergena alergija povuce...Pa i sami ste rekli da je ekcem alergijska reakcija. I kako objasnjavate to da mu se ekcem vracao, ali samo na onoj strani lica gde je bio naslonjen na rame mojoj mami kada bi dosla u posetu, alergijom na baku?!
Jasno mi je da on spontano nestaje posto sada sa 19 meseci nemamo tih problema.

Darko Richter, dr. med.

15.04.2010. 18:00

"pa zar nije moguce da se kcem pojavio zbog alergije na neki od sastojaka praska i onda nestao kada sam pocela koristiti prasak za osetljivu kozu i vise ispirati...?"
JESTE, ALI TAJ ALERGEN NIJE OMEKŠIVAČ, A NITI BABA.
"Meni je nekako logicno da se uklanjanjem moguceg alergena alergija povuce... "VI IPAK NE ZNATE ŠTO JE TO ALERGEN, A I NIJE BITNO DA VI TO ZNATE.
"Pa i sami ste rekli da je ekcem alergijska reakcija." JA? NITI SLUČAJNO. JA SAM REKAO DA JE EKCEM U 70% SLUČAJEVA ALERGIJSKI, A TO ZNAČI DA NIJE U 100%, I DA DIJETE OBAVEZNO TREBA ALERGOLOŠKI TESTIRATI, A ŠTO VI JOŠ NISTE UČINILI. TEK TADA MOŽEMO PRIČATI O POTREBNIM MJERAMA.
"I kako objasnjavate to da mu se ekcem vracao, ali samo na onoj strani lica gde je bio naslonjen na rame mojoj mami kada bi dosla u posetu, alergijom na baku?!" I BEZ NASLANJANJA NA OVO, ILI ONO, EKCEM SE JAVI TAMO GDJE ON HOĆE, PA AKO SE JAVIO DESNO, TO NE ZNAČI DA SE MORA JAVITI I LIJEVO.
"Jasno mi je da on spontano nestaje posto sada sa 19 meseci nemamo tih problema." EKCEM MOŽE MINUTI I KROZ 2 MJESECA, ALI JE ČEŠĆE DA TRAJE 2 ILI VIŠE GODINA.

rokic

18.04.2010. 16:10

Hvala mamatina!
Poštovani doktore,
do sada smo promijenili tri dermatologinje. Zadnja nam je prepisala Belogent mas. Također je savjetovala da kada prestanemo mazati Belogentom, ako dođe do pogoršanja, mažemo Geokortonom. Obavezno moram voditi dnevnik primjene. Doktorca je također rekla da ne moramo raditi alergološke testove jer ona smatra da nije alergijski. Kaže da u velikom broju slučajeva kod djece koja imaju takav ekcem na obrazima i nigdje drugdje po tijelu razlog nije alergija. Ne svrbi ga!!! Ekcem se pojavio u vrijeme izbijanja zubića (predkutnjaka). Tada je izrazito jako slinio, a i bio je prehlađen. Znao je leći i lice prisloniti na pod ili se maziti s plišanim igračkama. Nekako sam to povezala s izbijanjem tog ekcema. Ima li smisla?

Darko Richter, dr. med.

18.04.2010. 18:45

Nema veze s vezom. Naslanjao je obraz, jer mu je to smanjivalo neugodu, žarenje ili svrbež, a ne da je od toga izbio ekcem.
Ponavljam, dijete ili dojenče s ekcemom, treba alergološku obradu, jer je u 70% slučajeva u podlozi alergija.
Radi se toliko bespredmetnih alergoloških testova, jer se mami učinilo da je dijete "alergično na omekšivač, bakino rame, pod, .. " i da ne nabrajam sve moguće gluposti koje ljudi izgovore u najdubljem uvjerenju da su visoki stručnjaci za alergiju. Osobito, jer su se informirali iz novina,ili od susjeda.
A sada, kada je vjerojatnost da alergološkia obrada završi pozitivnim nalazom najmanjje 2:1, test se izostavlja. Tako, jer je mama u vijek u pravu. Što mene onda pitate, kada sam ja samo subsepcijalist za pedijatrijsku alergologiju? Što je o tome znam? Ne čitam visoko tiražnu literaturu pa mi je to nedostatak, valjda.

rokic

18.04.2010. 22:50

Poštovani doktore,
što je podloga u ostalih 30% slučajeva? Ja sam htjela da radimo alergološke testove, ali doktorica je rekla da stvarno nema potrebe. Tko sam ja da proturječim doktorici, tj. specijalistici pedijatrije i dermatovenerologije? Ne svrbi ga i nikada se ne dira po tome mjestu. Ekcem je okrugloga oblika, promjera 1,5cm i samo je taj dio suh i ponekad upaljen. Ostala koža lica, kao i ostalog tijela je normalna.

Darko Richter, dr. med.

18.04.2010. 23:15

U podlozi je FILAGGRIN, i alergijskog i nealergijskog ekcema.
Ako tako štujete svoju doktoricu, što ja podržavam, radi čega ste onda tražili savjet od drugoga. Samo da mu se suprotstavljate?

rokic

18.04.2010. 23:45

Hvala Vam na brzom odgovoru!
Ne, cijenim i poštujem sve doktore, ali me frustrira činjenica što uvijek nailazim na oprečna mišljena. Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, ali kako da znamo što je najbolje kad na dva mjesta, od dva vrhunska specijalista dobijemo različite odgovore?

Darko Richter, dr. med.

19.04.2010. 11:20

Ovo me podsjeća na bračne prepirke.
U čemu su te razlike: navedite ih taksativno.
To što vi ne razumijete ništa, ne znači da postoje razlike. Jedino je istina da ne razumijete.

rokic

19.04.2010. 16:05

Pa eto, ne razumijem trebamo li raditi alergološke testove ili ne?

Darko Richter, dr. med.

19.04.2010. 17:50

Naravno da trebate.

rokic

19.04.2010. 22:45

Hvala na odgovoru!
Dogovorili smo kontrolu za dva tjedna pa cu ponovno porazgovarati s doktoricom o testiranju. Na pregledu je također spomenula da dolazi u obzir i primjena imunomodulatora.

Darko Richter, dr. med.

20.04.2010. 10:15

Na što točno misli?
Ako je već posegnula za imunomodulatorima, čudi me da nije napravila tako jednosaqvnu stvar, kao što je alergološka obrada.
Tu nešto ne štima. Dakle, smatra da je boelst upalne, imunološke naravi. Alergija je najčešća upalna imunološka reakcija kod ekcema. I sada, netko smatra da je ne treba testirati !?
To mi uvijek miriši na kompliciranje od strane roditelja, koji jako često ne znaju aš ništa bitno niti o bolestima,niti o pretragama, a, vidimo iz nekih drugih postova, uvelike niti o djeci.

rokic

20.04.2010. 23:05

Napisala je " U slučaju brzih recidiva dolazi u obzir primjena imunomodulatora što će biti dogovoreno na kontroli:"Vjerujte, doktore da s moje strane nema apsolutno nikakvih komplikacija. Samo radim ono što mi je doktorica rekla. Smatram da joj idem proturječiti da bi to bilo kompliciranje. Moje dijete mi nije nikakav eksperiment, ili neki predmet dokazivanja da znam više ili manje. Koliko znam o djeci, ne kao vi, ali ipak nešto znam i učim i učiti ću.

Darko Richter, dr. med.

21.04.2010. 01:00

Tak sada ništa ne razumijem - pto se to misli pod imunomodulatorima (Protopic, Elidel? Kortikosteroidi? ... )
Djetetu treba alergološka obrada, a majci razumijevanje što je to atopijski ekcem (dermatitis).
Apsurdno je posizati za, npr. Protopicom, a da je dijete, npr., alergično na kravlje. To ćete shvatiti kada vidite cijenu tubice masti od 50 g.

rokic

21.04.2010. 12:05

Hvala Vam na odgovorima i strpljenu! Na kontroli ću razgovarati s doktoricom, ali i razmisliti o promjeni dermatologa.