Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Rast nakon 17 godina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mulac

14.09.2014. 11:05

Postovanje,
imam skoro 17 i pol godina i visok sam 175 , otac mi je visok 187 , a majka 175 . Sa 13 godina bio sam visok 170 cm , nakon toga dosta sam stagnirao i svake godine bi narasao po centimetar ili pola centimentra . Od 14 godine redovno idem u teretanu u sklopu sporta kojeg treniram , dali je moguce da je to uzrok mog niskog rasta ? Postoji li mogucnost da ajmo reci " eksplodiram " prije 18,19 godine i dohvatim ocevu visinu ? Potoji li ista , pomocu cega mogu utjecati na svoju visinu , osim hormona rasta ?

Hvala unaprijed !

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.09.2014. 09:55

Podizanje velikih tereta ima utjecaja na konačnu visinu. Radi sve vježbe koje se rade bez utega (zgibovi, sklekovi, trbušjaci) a opterećenje teretom samo u sjedećem i ležećem položaju (sprave koje ne "sabijaju" tijelo). Hormon rasta zaboravi. Za očekivati je prirast na visini no da li će biti eksplozivan teško je reći - ako su već duže vremena dobro razvijeni dlakavost, veličina testisa i spolovila tada je to manje vjerojatno. U suprotnom, ubrzani rast je vjerojatan.