Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


RAZMAK IZMEĐU 2. I 3. DOZE PEDIACELA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

čičilolobela

25.05.2011. 16:11

Poštovani dr. Richter,
Moje šestomjesečno dijete je 10.3.2011. cijepljeno sa prvom dozom Pediacela i HiB-om, 26.4. primio je drugu dozu cijepiva Pediacel, te smo 09.6. naručeni za 3 dozu Pediacela i Hib-a.

Kasnimo sa cijepljenjem jer je mali bio hospitaliziran u JIL-u Fran Mihaljević kad je imao 1,5 mjesec radi Infekcije RSV, Pneumonija i Urinarne infekcije.
Tamo smo proveli 2 tjedna i bio je na kisiku, hranili ga sondom...
Nakon izlaska iz JIL-a 31.12.2010. g pa do danas imao je 3-4 prehlade koje je naša pedijatrica dijagnosticirala kao akutne virusne bronhitise za šta smo kod svake infekcije 4-5 dana trošili Ventolin na babyhaler 3X1 potisak, obilno ispiranje nosa fiziološkom, inhalacija fiziološkom. Nekakvo posebno poboljšanje se nije vidjelo korištenjem Ventolina što znači da je on i dalje strugao i cvilio u nosu dok je bio budan i aktivan, a dok spava i miran je ne čuje se ništa. Pluća su mu također bila svaki put čista osim što je bio pun šlajma koji mu se skupljao i kada bi se iskašljao više se ne čuje ništa. Spava i jede normalno, aktivan je i raspoložen Afebrilan. Kod čišćenja nosa mogla sam izvući aspiratorom minimalne količine šlajma - boja bijela, sve se cijedilo u grlo.
Zadnja infekcija je bila krajem 4. mjeseca i trajala je 3 tjedna, te je počela točno idući dan nakon cjepiva Pedaicel. Naime na cjepljenje smo došli sa povremenim kašljucanjem, na što ga je pedijatrica ipak prema dobrom općem stanju odlučila cijepiti. Dan nakon cijepljenja kreće jaki kašalj, struganje i cviljenje u nosu, šlajm i temperatura se diže na 39 i traje 3 dana.
Na zaraznoj su dijagnosticirali stanje kao reakciju na cijepivo i uzeli bris nosa koji je izolirao Streptokok pneumoniju za šta je trošio Klavocin BID. Sada je napokon zdrav.
S obzirom na to da mi uopće nisu jasne te njegove infekcije, pogotovo jer smo doma svi zdravi bez curenja noseva i slično (o streptokoku neću govorit ništa jer ne znam tko ga ima-nismo davali bris mi ostali) zanima me:

- da li se po vama radi zaista o bronhitisu, ili je u pitanju možda nešto drugo ev. alergije ili je možda infekcija RSV-om ostavila svoje posljedice u vidu osjetljivosti dišnih puteva

I sada moje glavno pitanje:

- mogu li treću dozu Pediacela i HIB koje treba dobiti početkom 6. mjeseca prolongirati za početak 9. mjeseca kako bi mu se ipak malo podigao imunitet i morski zrak i more odradili svoje. Tada bi razmak između 2. i 3. doze bio nešto duži od 4 mjeseca, a razmak između HiB-a 6. mjeseci. Imam strah da opet na izreagira na cijepivo kao prošli put jer stvarno ne želim na moru s njim hodočastiti po šibenskim bolnicama. Napominjem da reakciju na 1. dozu Pediacela nije imao.

Hvala doktore i svako dobro.

Darko Richter, dr. med.

25.05.2011. 21:55

Evo, dokaza kako roditelji petljaju sami po cijepljenju, čak i kada doktori postupe ispravno.
Sve to što pričate nema nikakve veze s Pediacelom, i volio bih da mi napišete sve dijagnoze iz otpusnog pisma na Zaraznoj. 101% sam uvjeren da se tamo ne spominje nikakav Pediacel u glavnoj ulozi.
A drugo, to da dijete uz interkurentne prehlade dobiva ekstenziju s bronhitisom, nije nije najmanje čudno, niti nepoznato. To se zovu virusno inducirane bronhoopstrukcije, koje slijede teže RSV infekcije koje pogode dijete u dobi manjoj od 3 mj. Pogađaju i neku drugu djecu, npr.prematuruse, djecu izloženu pasivnom pušenju, itd. Da možda ne pušite grupno s djetetom?
Može se djetetu dati Singulair Mini, 1 dozu dnevno, kao zaštita da ne nastaje bronhitis, ili da nastaje blaži bronhitis, ako već mora, u tijeku sljedećih virusnih dišnih infekcije/prehlada. Ventolin ne djeluje tamo gdje je puno sluzi, to je valjda jasno, ali, u bronhitisu sa spazmom, djeluje. Naravno, sada, ako mu se ne isprjećuje sluz, onda treba osigurati da se kvalitetno udahe, ili preko Babyhalera, ili putem električnog raspršivača. I da dobije dobru dozu.

čičilolobela

26.05.2011. 00:35

Poštovani dr. House, pardonček Richter,
1. da ste čitali moj post pažljivo, primjetili biste da sam napisala da su cijepljenja obavljana nakon izlaska iz Zarazne, tako da se u otpusnom pismu niti ne može navesti Pediacel niti reakcija na njega kada ga dijete u dobi od 1,5 mjesec nije niti primilo. Dijagnoze iz otpusnog pisma su:
1. Bronchiolitis acuta )RSV) j21.0
2. Pneumonia lat.dex.vrs bacterialis J15.9
3. Urinoinfectio susp N39.0
Iz bolnice otpušteni 31.12.2010.

Cijepljanja: 10.11.2010. BCG i Engerix B u rodilištu
02.03. 2011. pediacel i EngerixB
26.04.2011. Pediacel

I pitanje na koje mi niste odgovorili, a meni je izuzetno važno je da li mogu dijete 3. dozom Pediacela + Engerix B cijepiti početkom 9. mjeseca ili je nužno i neophodno da ga dam cijepiti početkom 6. mjeseca, tj. da li se sveobuhvatno djelovanje cijepiva umanjuje ako je taj razmak veći od 3 mjeseca )u mom slučaju nešto više od 4 mjeseca.

Pošto sve prehlade obuhvaćaju i sluz, da li to znači da Ventolin ne dajem (makar nam ga pedijatrica propisuje) i na koji način da mu olakšam disanje u tom slučaju ako već pedijatrica smatra da mu moram davati Ventolin koji kako vi kažete ne djeluje kod sluzi. Koliko dugo bih djetetu trebala davati Singular i kada se može očekivati da prehlada bez Singulara i popratnih lijekova ostane samo prehlada.

NARAVNO DA SE NE PUŠI GRUPNO SA DJETETOM, OKO DJETETA NITI U PROSTORIJAMA GDJE DIJETE BORAVI.

Darko Richter, dr. med.

26.05.2011. 11:15

Nisam pažljivo čitao? Evo: "... Na zaraznoj su dijagnosticirali stanje kao reakciju na cijepivo... ".
Što se tiče cijepljenja, to, kao niti liječenje karcinoma, ili angine, nije nikada "nužno i neophodno", jer to ovisi o izboru bolesnika. Hoće, ili neće.
Postupku medicinske skrbi škodi sve što roditelj radi po vlastitoj glavi, a bez medicinskih ili drugih objektivnih razloga. P se toodnosi i na vaše rošade s cjepivima.
Zašto od mene očekujete da se složim s vama, a ne s onim što je struka?
O Ventolinu i Singulairu sam vam opsežno napisao, sve što vam treba. Mene nemojte uvlačiti u liječenje vašeg djeteta kao da vam stojim u džepu, kao iPhone. Vaše dijete - vaša briga.