Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Razvoj govora


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ukilele

25.09.2016. 13:55

Postovani doktore, zanima me samo da li se kod mog djeteta govor razvija normalno tj imam li razloga za brigu. Imam musko dijete u dobi od 18mj, rodjeno u terminu. Sa oko 13mj pocinje zvati mama, nesto kasnije baba,tata,teta itd. Dijete koristi nekih 20ak rijeci u svakodnevnoj komunikaciji. Pri tom mislim i na imena neke djece koju poznaje itd. Takodjer jako puno gestikulira. Oponasa nase radnje, pokazuje dijelove tijela, razumije apsolutno sve sto se od njega trazi kao npr: donesi tenisice iz hodnika itd.. dogodilo se par puta da ga pitam sta je nesto, on imenuje stvar prvi put tada i danima ga trazim da opet to ponovi, gleda me u oci, smije mi se i kao da ne zeli. Ponekad imam oshecaj kao da to dijete jednostavno ne zeli pricati a moze. Mozda glupo zvuci al doista tako mislim. Ne mislim da postoji neki problem i znam da mi nitko ne moze reci kad ce progovoriti ali evo samo ako biste mi mogli reci da li je ovo navedeno u redu za njegovu dob? Takodjer kad dodje kod nekog koga inace voli, prvih par minuta se ne zeli javiti toj osobi, onda se smjeska i ispod oka promatra reakciju, pa privlaci paznju na sto nacina sve dok taj neko ne popusti i njemu prvi pridje. Ali te konkretne prve rijeci nikako da dobijemo.. on zna za sto tocno sluze neki predmeti iako nikad s njima nije imao doticaja, vjerivatno vidi mene sto radim pa kad kriomice uzme tako nesto radi tocno ono za sta to i sluzi itd.. opcenito je iznimno ziv, pun energije i dosta zahtjevan, smatram da je bistar za svoju dob al to dijete ne zeli pricati .omg

Ispricavam se na dugom postu i na hrpi gluposti, jer ovo i je glupost obzirom na sve s cime se susrecete u svojoj praksi. Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.09.2016. 10:20

U dobi od 18 mjeseci manji broj djece govori dvedesetak riječi, neki su još uvijek na 4-5 riječi s razumijevanjem. Sve što opisujete ukazuje na uredan emocionalni razvoj, razvoj govora i komunikacije. Opustite se.