Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Refluks i alergija na KM


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dobardan

26.12.2016. 21:40

Postovani,
beba rodena 22.1.2016. 3620,52 cm,10/10, iz uredne trudnoce i poroda nakon sto je lijepo prihvatila dojenje s mjesec dana zivota pocela je odbijati dojku uz plac i grcevito izvijanje...odbijala je i flasicu,sve smo probali i na kraju je doslo do toga da doji samo u snu. Sa 3 mj zivota smo napravili test iz krvi na KM koji je bio negativan. Uz odbijanje hrane problem je bio cesti neutjesan plac satima,bljuckanje,zakasljavanje koji traje i danas...dosli smo kod gastroentereologa sa sumnjom na GER sto je dr. odbacila. Uredno je dobivala na tezini,prvi mj cak 1200 g kasnije manje ali uredno...do 4.5 mj zivota kada je doslo do zastoja...tada su nas primili u Klaicevu na promatranje i napravili kozni test na KM koji je ponovno bio negativan. Odbili su raditi ph merriju. Pratili su nas radni terapeut i psiholog i zakljucili da je rijec o psiholoskom poremecaju u prehrani uzrokovan losim iskustvom s grcevima. Savjetovali nas uvodenje krute hrane kako bi beba stekla novo-lijepo iskustvo s hranjenjem. Bezobzira na to,ja sam uvijek stajala do toga da nju u trenutku hranjenja nesto boli ili smeta. Krutu hranu je u pocetku prihvatila ali s vremeno biva sve gore. Danas s 11 mj, djevojcica jede samo uz max odvracanje paznje,tekucinu ne prihvaca nikako ni u kojem obliku,dajemo joj vodu na spricu jedva i dalje doji u snu i to dosta. Na tezini ok napreduje... ima sad skoro 9 kg. U rujnu samo posjetili orl-a jer su svi gastroenterolozi tvrdili da nista fizioloski nije u pozadini. Orl pregledom jednjaka postavlja sumnju na ger. Tek nakon toga dr. prihvaca uciniti ph metriju koja je ucinjena s 10.5 mj....dijagnoza-pataloski refluks. Dobili smo Nexium,10 mg dnevno. Poceli smo prije nekoliko dana tako da cemo tek vidjeti djelovanje. E sada,u meduvremenu sam djetetu uvela jogurt-to je bio prvi direktni unos KM i nakon toga dobila je osip,povratila obrok i sutra dan imala proljevastu stolicu. Ponovili smo treci put test na KM iz krvi i sutradan smo dobili ovakav nalaz: IgE 93.0 H kU/L; milk-mlijeko klasa 3 12.10 H kUA/L;serum lipemican. Rekli su da ce ostatak nalaza doci za 10 dana. Uz to alkalna fosfataza je povisena-2460 ali su kalcij i fosfat uredni. E sada, molila bih Vas za tumacenje jer sljedecu kontrolu kod gastroeneterologa imamo tek 11.1.2016. Pretpostavljam da trebam izbaciti mlijecno iz prehrane. Ispricavam se na dugom postu ali pokusala sam opisati cijelu situaciju i ako mozete prokomentirati cijelo nase stanje i povezanost refluksa i alergije i odbijanja hrane. Posebno me strah sto sam svo ovo vrijeme uz dojenje konzumirala mlijecne proizvode(osim dva tj kad je pocelo odbijanje ali stanje se nije popravilo) i moze li to ostaviti jos neke posljedice osim ovih sto su se svakodnevno ispoljavale ali nisu prepoznate. Hvala Vam najljepsa i srdacan pozdrav!

Dobardan

26.12.2016. 22:50

Postovani dr.,ovi nalazi koje sam navela se vjerojtano odnose na rist na KM a cekamo jos rezultate nalaza za rast na KM, ispravite me ako nisam dobro shvatila. I htjela bih samo dodati sto se GERB-a tice da je dr. rekla da ce raditi daljnu gastro obradu(gastroskopiju) u slucaju da Nexium ne pomogne do sljedece kontrole 11.1. Sto mislite o tome? Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.12.2016. 10:10

Jedino sto mogu savjetovati je da do kontrole gastroenterologa ne konzumirate proizvode koji sadrže bjelančevine kravljeg mlijeka, uzimajte kalcij 2x500 mg ili 3x330 mg, djetetu nemojte davati navedene proizvode također.

Dobardan

29.12.2016. 20:20

Postovani dr. Jovancevic, hvala Vam na odgovoru. Izbacila sam iz prehrane sve navedene proizvode i nadam se da ce uz Nexium stanje biti bolje. Mogu li Vas zamoliti da mi kazete koji kalcij da uzmem odnosno u kojem obliku jer u ljekarni nisu znali koji bi mi dali jer dojim? I buduci da jako cijenim Vase misljenje,ako bi mi mogli reci moze li ostaviti kakve posljedice na dijete to sto je 11 mj konzumiralo alergen preko mm(iz nalaza je ocigledno da je prisustvo alergije klasa 3)? Gastroeneterologica mi je uvijek govorila da nastavim dojiti i da mogu jesti sve jer je svakim pregledom bila sigurna da alergija nije prisutna narocito jer se test dva puta pokazao negativnim. Jako sam zabrinuta. Hvala Vam najljepsa i srdacan pozdrav.

mst

03.01.2017. 00:25

Poštovani, majka sam dvomjesecne djevojcice. Utz pretragom zbog vrlo ucestalog bljuckanja u luku, izvijanja i plakanja pri hranjenju i bolnog gotovo stalnog grcenja utvrđeno je (prepisujem s nalaza) - izrazen GER. Kako smo kod gastroenterologa naruceni krajem sijecnja zanima me slijedece. Pokusali smo po savijetu pedijatrice uvesti AR formuleformulu no bebica nije imala stolicu po 4 dana a i tada je nije mogla sama "izbaciti" vec samo uz podrazaj (tvrde kuglice kao od plastelina) pa smo opet po savojetu pedijatrice uveli IT fornulu protic zatvora po kojoj jevbeba inala kasastu stolicu svaki 3 dan no potencirao se problem s bljuckanjem i grcenjem sto je uzrokovalo kronicno nespavanje (beba spava tijekom noc 2-3 sata pa se budi ali Sada bez pretjerivanja 2-3 puta po 40tak minuta). Sada pedijazrica predlaze formulu Allernova. Da li bi bilo pozeljno napraviti prije uvođenja test intolerancij laktoze ili alergije na kravlje mlijeko? I mozemo li kako olaksati ocito bolne "popratne pojave" refluksa jer pridrzavanje uputa o podrigivanju i uspravnom drzanju (beba uspijeva spavati sano na meni dok sam u polusjedecem polozaju u protivnom seczagrcava zbog vracanja mlijeka i budi uz plac) ne daju pomak. Unaprijed hvala. Zabrinuta mama

mst

03.01.2017. 13:25

Postovani, zaboravila sam napomenuti da bebica dobiva na tezini. Na prvom sistemackom pregledu 15.12. je od porođajnih 3050 napredovala do 3900, a na vaganju 28.12. imala je 4300. Zahvaljujem jos jednom.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

04.01.2017. 10:35

Dobardan: neće biti nikakvih posljedica za dijete. Potražite tablete šumećeg kalcija bez dodatnih aroma (obično dodaju grejp, limun i sl), uzimajte 3x330 mg ili 2x500 mg. Možda ima i tableta koje nisu u šumećem obliku, raspitajte se u ljekarni.

mst: ima logike pokušati s formulom koju je pedijatrica predložila. Nema potrebe obavljati pretrage koje navodite.. Prpeoručam pregled urina, hemoglobina i pregled stolice na skriveno krvarenje. Možete uvesti simetikon kapi (Espumisan, SAB Simplex).

mst

04.01.2017. 15:35

Postovani, iskreno Vam zahvaljujem na odgovoru i zelimv Vam svako dobro i uspijeh u daljnjem radu.

Dobardan

05.01.2017. 13:05

Postovani dr. Jovancevic,
Hvala Vam najljepsa i srdacan pozdrav!

mst

09.02.2017. 17:11

Postovani, vec sam Vam postavljla pitanje i jos jednom zahvaljujem na odgovoru. Tromjesecna djevojcica ima dijagnosticiran refluks, gastroenterolog je uveo sirup Ranitidin (ph metriju nismo radili buduci je smatrao da vec sam utz nalaz - izrazen refluks govori u prilog pojacanog refluksa). Prvo pitanje je - trebamo li ipak ph metriju buduci je bebica mala a ipak je rijec o lijeku? Drugo pitanje se odnosi na polozaj bebe pri spavanju. Naime, njoj je refluks poremetio ciklus spavanja i uspijeva odspavati dulje i mirnije samo na meni (ja u polusjedecem polozaju u krevetu ona trbuscicem na meni) u protivnom svega tridesetak minuta nakon cega se budi. Pokusavam je međutim priviknuti na spavanje u kreveticu s povisenim uzglavljem. Pitanje je koliko stupnjeva poviseno je potrebno i je li opasno da spava na trbuscicu (iz nekog razloga je na boku puno nemirnija, izvija glavicu i lupa rucicama i cesce bljuca). Hvala unaprijed i ispricavam se sto Vas ometam ponovno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

12.02.2017. 22:35

Nagib krevetica moze biti oko 30 stupnjeva. Pokusajte postaviti dijete na leđa - tako je sigurnije nego na boku - bez obzira na bljuckanje. Ako ne uspijeva neka spava na vama sam bi bilo važno da Vi ne zaspete... pH metriju ne bih radio, lijekova se ne bojte.

mst

14.02.2017. 23:05

Poštovani, zahvaljujem Vam na odgovoru. Srdačan pozdrav.