Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


relativna kontraindikacija za cijepljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

indiana

08.06.2018. 09:10

poštovani

Imam curicu 3 mjeseca staru, krvarenje 2 stupnja u mozak, PVE 1 stupnja, LSV 2 stupnja (CMV serologija negativna), sa lošim držanjem glave u trakciji, mješovitog tonusa, dystoni i asimetrija. Puno se izvija u luk.

Brat curice koji ima 8 godina ima Aspergerov sindrom (uz to suspektan EEG, bez napada i bez terapije), otac djece (suprug) ima autoimunu bolest (ankilozantni spondilitis u dosta teškom obliku, na TNF terapiji), sestra od supruga sa 5 godina umrla od leukemije. Ovo sve navodim da imate uvid u obiteljsku anamnezu.

Da li navedene činjenice idu u prilog odgodi cijepljenja ili čak i necijepljenju?

Drugo pitanje je, pošto curica spava s nama u krevetu jer dojim često po noći, razmišljali smo o postepenom privikavanju na dječji krevetić, no kako ona na to burno reagira, vrišti i plaće, a najgore je da se onda jako izvija....a fizioterapeut kaže da moramo sprečavati izvijanje.....ne znam kako da to onda izvedem.

hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.06.2018. 09:05

Cijepljenje svakako treba obaviti, no procjenu o tome kada to učiniti prepustite neuropedijatru i pedijatru u primarnoj zaštiti. Spavanje u krevetiću, i to na leđima, je najsigurnije i značajno smanjuje mogućnost nenadane dojenačke smrti (smrt u kolijevci). Budite smireni, i uporno pokušavajte odvajanje, u početku na kratko, potom sve dulje.