Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


ROTA VIRUS?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

01.04.2003. 22:35

Pedijatrica sumnja da naš jednogodišnji sin ima Rota virus - molim Vas za pojašnjenje o čemu se zapravo radi, koji su simptomi i kako se liječi, unaprijed zahvalna mama.

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

03.04.2003. 21:04

Cijenjena gospođo, rota virus spada u infekcijske (virusne) uzročnike akutnog proljeva. Oboljevaju najčešće djeca do 4. ili 5. godine života. Kasnije je bolest rjeđa, a u odraslih sasvim rijetka, iako ne i nemoguća. Klinička slika varira od vrlo laganih do teških oblika, a "klasični" su simptomi: povišena temperatura, povraćanje, proljev (ponekad, u veće djece, bolovi u zglobovima, mišićima...). Bolest se u pravilu spontano poboljšava i nestaje nakon 5 do 7 dana. Najveći je problem moguća dehidracija koja u djeteta može nastupiti brzo, s obzirom da je "rezerva" vode u djece ograničena, potreba za njom veća, a organizam osjetljiviji. Bolest se dijagnosticira na temelju kliničke slike (Vaša je liječnica sigurno imala elemente za tu dijagnozu), epidemiološke situacije (kontakt s osobom ili osobama koje imaju rota-virozu) i dokazom virusa u stolici.Specifična terapija ne postoji; bitno je održavati metaboličku ravnotežu u organizmu, a to nije uvijek moguće u "kućnoj radinosti", osobito ako dijete odbija oralnu rehidracijsku tekućinu ili je povraća, kao i u slučajevima teških oblika bolesti. U dojenčeta i malog djeteta važno je kontrolirati tjelesnu temperaturu. Mnogo pozdrava.

JanaN

22.10.2010. 16:30

Postovani,

da li je neophodno da dijete povraca ako ima rota virus. Moj sin koji je star 2 godina i dva mjeseca vec tri dana ima sve ove simptome koje ste naveli osim povracanja. Ima rijetke (ne jako obilne) stolice skoro na pola sata, pri tome ima jake grceve, nakon sto se pokaki sve je u redu i on se ponasa normalno i veseo je ukoliko mu temperatura nije visoka, preko dana temperatura oko 37.8, a po noci 38.8. Stalno mu nutkamo sve one stvari za rehidraciju, ali sve odbija tako da mu ih pokusavamo podmetnuti u juhi od vegete...Nece ni one djecje sa raznim ukusima, posto i inace pije samo jogurt, cokoldano mlijeko ili vodu, nista drugo ne voli. Bili smo danas kod pedijatrice i ona je rekla da sumnja na rota virus, ali nije sigurna i da samo pazimo da dosta uzima tekucinje. Sto se tice dijete stavila ga je na dijetu, ali je rekla da ni sama vise ne zna sto se toga tice jer kaze da sada neke svjetske zdravstvene organizacije preporucuju da se dijeca sa proljevom i povracanjem ne stavljaju na dijetu nego da se nastavi ishrana kao i prije...Kakav je vas stav po tom pitanju jer on je i inace sitan i mrsav i rijetko sto voli jesti pa sada jos i ova dijeta....?

Darko Richter, dr. med.

23.10.2010. 00:05

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije vrijede za većinu od 6 mlijardi ljudi, a za manjinu u razvijenijim zemljama ostaje sljedeće: gastroenterokolitis se i dalje liječi dijetom. Ona većina na koju se odnose preporuke SZO ionako i inače malo jede, to je problem, i mlijeko njihove majke bolje je od bilo čega što bi tim ljudima tada bilo pri ruci (npr. neka sumnjiva ili očito zagađena voda, itd.). Kakvo čokoladno mlijeko? Ne znam ima li ičega goreg za nalijevati u upaljeno crijevo. Itd. Mlijeko, šećer i mast su nešto što se djetetu s gastroenterokolitisom ne daje, ni pod koju cijenu. A daje se voda, elektroliti, malo glukoze, ev. bistra juha (dakle, nešto proteina), i sl. Ponavljam već po 10-ti pua na ovom forumu: djetetu s proljevom možete davati suho zlato, ali, ako mu ne odteretite probavni trakt, proljev neće samo tako stati. To je barem jasno. Je li nakon loma noga odmah ustajete i opet skijate ili igrate nogomet? Pa gdje je više ostao zdravi razum?

JanaN

23.10.2010. 14:41

Pogresno ste me razumjeli, nisam rekla da mu sada dajem cokoladno mlijeko nego da inace samo to pije uz jos vodu i jogurt pa mi je sada tesko ga natjerati da pije ove elektrolite sa bilo kakvim ukusom. Ja sam vas samo pitala da li rota virus moze biti samo sa proljevom i u vezi dijete ...Inace proljev se smanjio kolicinski, ali je i dalje na sat vremena, toliko vristi dok kaki da je sav promukao. Jutros je imao i malo krvi u stolici (barem se meni i muzu ucinilo, posto nista juce nije jeo crveno), zvala sam doktoricu i rekla je da je to cesta pojava uz rota virus te da ga pratimo i doedemo u ponedjeljak...Temperature vise nema. Dajem mu da pije vodu i jogurt, juhu sa rizom + elektroliti u njoj, bananu, kekse, jabuku, kuhani krompir i mrkvu...

Darko Richter, dr. med.

23.10.2010. 19:15

Evo ga na. Koja je razlika između sastojaka jogurta i sastojaka mlijeka? To je isto kao da mu dajete mlijeko. Opsjednuti ste reklamama prije večernjeg Dnevnika, i mislite da je, zato što neki mljekar trabunja o probioticima, to terapija rotavirusnog proljeva. Nisam vas ni najmanje krivo procijenio niti krivo razumio. Naprotiv. Razvio sam vrlo osjetljive receptore za sve gluposti koje kurziraju početkom najnaprednijeg stoljeća koje nam se smiješi.

JanaN

24.10.2010. 04:11

Bas ste neprijatni, ne znam zbog cegasad Meni je pedijatrica rekla da mu mogu dati jogurta. Ja sam vas samo pitala da li rota virus moze biti iako nema povracanja posto pedijatrica nije bila sigurna, a prijatelj mi je pricao o vama i da ste vrlo strucni? Ja na zalost osim nepotrebne kritike sturcnost od vas nisam dobilasad Ne znam sto ste se uhvatili za to mlijeko. Ne morate mi odgovoriti mom sinu je vec puno bolje, nema ni temperaturu ni proljev iako sam mu citavo vrijeme davala taj famozni jogurtsad Bas ste bili "od pomoci". Zbogom!

Darko Richter, dr. med.

24.10.2010. 12:15

"Ja sam vas samo pitala da li rota virus moze biti iako nema povracanja .. "
Može. Ali niste samo to pitali, a naveli ste dosta toga što je moglo štetiti djetetu.
Ja nisam ovdje da zadovoljvam roditelje, već da se pobrinem da djeci bude bolje.

goranimo

04.03.2015. 19:30

Gospon Richter kaj je vama?!? Ponašate se kao da ste okruženi idiotima a ne zabrinutim roditeljima! Spustite se na zemlju, ljudi se ovdje obraćaju za informaciju i pomoć jer nisu liječnici, a vi ih častite uvredama i omalovažavate ih. Kao što je žena rekla, jogurt je dala po preporuci pedijatra a ne zato što joj se to s oproštenjem sprdnulo. Vama za informaciju, i ja sam visoko obrazovan pa mi nikad nije palo na pamet vrijeđati ljude zbog nepoznavanja mog uskog stručnog područja kada su zatražili mišljenje ili savjet! Uozbiljite se i spustite na zemlju, ponudite konstruktivan odgovor i savjet a osobne frustracije zadržite za sebe.