Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Scintigrafija bubrega


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SanjaM

08.04.2010. 16:50

Postovani Doktore,
molila bih Vas da mi kazete koju korist daje scintigrafija bubrega, nakon prelezane infekcije urinarnog trakta u 22.gom danu zivota ( crp 101...89...94....36...1; Le 19,1...14.5.. uzv i mikciona proba uredni) E. coli 10 na 6? Zasto Vas ovo pitam? Objasnjeno mi je da se bubrezno tkivo ne moze regenerisati, a takodje mi je receno da se ovom metodom otkrivaju unistene celije bubrega koje mogu voditi do smanjene funkcije jednog ili oba bubrega. E sad me zanima zasto je potrebno to znati, ukoliko se to ne moze nicim oporaviti? Napominjem takodje da su vrijednosti uree i kreatinina uredne. U ovom momentu mi je stalo da znam da ce korist od uradjene scintigrafije biti veca od kolicine zracenja koje ce se tokom samog dg procesa dobiti.( ne vjerujem da je bezazleno, jer mi je receno da ukoliko budem u drugom stanju, necu moci imati kontakt sa bebom).
Zahvaljujem,
Sanja.

Darko Richter, dr. med.

08.04.2010. 18:45

Ima nekoliko scintigrafija bubrega, a ne znam baš koja to koja detektira uništene bubrežne stanice.
Napišite mi točni naziv pretrage koja se traži. A zatim, vrlo bitni podatak: je li dijete muško ili žensko?.
Vidite, i kroz obično ispitivanje o nekim pretragama, dolazimo do toga da danas laici ne znaju niti postaviti pravo pitanje.
Ako je netko bio neonatus, tj. svega 3 tjedna star star kada je dobio prvu verificiranu uroinfkeciju, onda je za ovaj odgovor najvažnije to je li muško ili žensko.
A zašto je to tako, neću vam reći. I to zato što to već do sada ne znate, a morali biste, jer se radi o skoro sudbinskom pitanju, a tek tamo daleko po redu dolazi problem zračenja od scintigrafije.

SanjaM

08.04.2010. 22:25

Postovani Doktore,
Koliko ja znam postoje dvije scintigrafije, staticka i dinamicka. Pretpostavljala sam da biste i Vi mislili da je u pitanju staticka na osnovu podataka koje sam Vam dala. Cist previd je u pitanju sto nisam napomenula pol djeteta. U pitanju je djecak, rodjen sekcijom u terminu zbog 'fetopelvicne disproporcije'. I, da, znam da duzina uretre ima odlucujuci ili kako Vi kazete sudbinski znacaj za dalji dijagnosticki tok. Kod zenske djece je u pitanju blizak odnos otvora uretre sa normalnom florom u crijevima koja lako moze da se prenese neadekvatnom higijenom djeteta (koristenje vlaznih maramica nakon defekacije umjesto pranja vodom pracene pokretima od anusa prema vagini...) dok se kod djecaka cesto povezuje sa nekom anomalijom, jer duzina uretre plus normalan imunoloski odgovor bi trebali biti dovoljni znacaj u sprjecavanju sirenja infekcije put gore. Ako postoji neka 'smetnja' kao sto je refluks, onda to vec daje povod za infekcije koje se mogu vracati iznova i iznova i iz tog razloga, moj sin, kao i svaka beba sa istim problemom ostaje na 'hemioprofilaksi' zato i radim uk i analizu urina s pocetka na 15, a sada na mjesec dana. (zato je i radjena MCUG, zato i znam sta je recidivirajuca, a sta rekurentna urinarna infekcija)

Sto Vam sada ovo sve pisem, a ne prije? Zato, jer sam na osnovu Vasih odgovora drugim roditeljima stekla utisak da prenosenjem svega ovoga postajemo preopsirni i dosadni, da se iznosenjenjem nekih svojih saznanja mijesamo u Vas posao, koji nikako ne mozemo znati onoliko koliko Vi znate m akoliko knjiga procitali i ma koliko pedijatara konsultovali. Mislila sam da bi Vas odgovor mogao izgledati ovako: za zensku djecu tako i tako, za musku tako i tako... i time biste sigurno zadovoljili mnoga pitanja i sumnje nekih ev. buducih pitanja nekih drugih roditelja, no izgleda da sam lose procijenila. Ja Vam se izvinjavam na mojoj slobodi sto Vam u mom drugom obracanju ovako govorim, ali kao 'laik' nisam znala kako da kazem ono sto osjecam i mislim. No, meni je jedino vazno da mom djetetu pruzim ono najbolje, a zasto Vas ovo pitam? Zato jer sam prvi put do sada naisla na sukob misljenja kod specijalista kod kojih sam do sada isla. Vas cijenim. Kao ljekara. Vazno mi je sta cete reci. Zato Vas i molim da mi oprostite ako sam Vas bilo cim uvrijedila sad. Ipak sam ja samo majka.

Darko Richter, dr. med.

09.04.2010. 10:35

Ma nema tolikog problema, koliko ste vi to sada doživjeli.
Skraćeno, uroinfekcija u muškog novorođenčeta ili malog dojenčeta uvijek je temeljito sumnjiva na značajniju malformaciju urotrakta.
Stoga, ako je UZ nejasan, ako je MCUG ispala neodređeno ili uredno, treba uključiti daljnje pretrage, kojima će se moži ustanoviti eventualna oštećenja bubrežnog tkiva, pa na temelju toga pojačati i proširiti pretrage za malformacijama, koje bi se možda mogle kirurški korigirati.
Zato treba da poslušate doktore koji vas upućuju na scintigrafiju bubrega (u ovom slučaju statičku).
Sve ostale pretrage u ovoj fazi, osim magnetske rezonancije, podrazumijevaju višestruko veće doze zračenja.

SanjaM

26.09.2010. 21:55

Postovani,
vec sam Vam se ranije obracala, ali sada imam drugu dilemu, da je tako nazovem.
Na redovnom pregledu kod pedijatra, dr je primijetila da je moj sin (sada vec star 10 nepunih mjeseci) 'malo blijed' pa je, sumnjajuci na anemiju, predlozila uz kontrolni nalaz sedimenta urina da uradimo i kompletnu krvnu sliku. To se sve zbilo prije 3 dana. Prije dva dana, moj sin je poceo smrktati i imati blag produktivan kasalj, koji je bio sporadican.(bez povisene temperature,promuklosti, uznemirenosti ili smanjenig apetita), cak i bez curenja sekreta iz nosa.Uredno je vakcinisan za svoju dob.
Obzirom da mi je ljekar, koji je lijecio mog sina bolnicki za vrijeme uroinfekta rekao da nakon tadasnje infekcije 'ocekujem pad krvne slike', zanima me da li ova trenutna infekcija moze uticati na postojanje lazno pozitivnog nalaza sto se tice vrijednosti Er i Hgb? Ili je, pak, nebitna pa ne moram odlagati, do izljecenja ,vadjenje krvi?
Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

26.09.2010. 23:35

Tako je svejedno od čega je, ako još niti ne znamo, da li jest. Utvrdite ima li anemiju, ili nema, pa onda mudrujte.

intermama

29.09.2010. 17:25

Poštovani doktore,
Sin(1g) mi je u dobi 28 dana dobio prvu uroinfekciju e.coli 10 na 6.
Hospitaliziran .Uzv uredan,mikcija uredna...Nakon toga ima još dvije uroinfekcije isto e.coli.Sad je ne profilaksi cefixim pa je situacija mirna.
Prilikom kontrole starijeg sina(4g) ; kod kirurga; koji ima hidronefrozu na lijevoj strani "požalih" se ja za mlađeg.
Malo se začudio da zašto mu nisu radili scintigrafiju i da nek ja to napravim. Ne budi mi lijeno naručih se ja na scintigrafiju ali dinamičku isto što radim i sa starijim sinom jednom godišnje.
Znam sve ....sad
Još me pitao doktror kad sam se naručivala statička ili dinamička a ja ko iz topa dinamička( valjda ja znam ipak imam srednju školu)
Hoće li se šta vidjet na dinamičkoj?
Ili da otkažem i naručim se na statičku?
Sve mi je jasno....
lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

29.09.2010. 21:20

Pretpostavljam da je od interesa učiniti dinamičku scintigrafiju kojom bi se mogla vidjeti opstruktivna uropatija koja se nije prikazala ili nije niti mogla prikazati MCUG-om ili ultrazvukom. Statička scintigrafija radi se kod sumnje na teže oštećenje samog bubrega, na ožiljke i redukciju bubrežnog tkiva.

intermama

30.09.2010. 10:30

ovo je bilo bezbolno..happy)
Najljepše hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

30.09.2010. 19:15

Kao da sam anesteziolog.

intermama

19.10.2010. 21:50

Poštovani doktore,
obavili smo danas scintigrafiju....nalaz će za par dana...ali veli dr(ili tehničar) da nema neke opstrukcije no o nalazu kad dođe....
Nego u emisiji Nedjeljom u 2 bio je gost g.Željko Jovanović, također liječnik , Vama vjerojatno poznat...
Nisam mislila sad o politici nego jedan detalj me shrvao,njegova zdrava djevojčica obolijeva na moru od hemolitičko uremičkog sindroma najvjerojatnije jer je pojela hranu zaraženu escherichijom coli?????????????
KATASTROFA!!! Ne želim "guglati"o tome nego imam par pitanja.
Doktor je rekao da e.c.luči neke enzime koji oštećuju bubreg i mozak....jel to isto i za e.c.u mokraći?(vjerojatno je)
Znam da je bakterija opaka i da može izazvati oštećenja bubrega ali o ovom nisam imala pojma.
Moja djeca bar 2-3 puta god.završe na nefrološkoj na rebru s e.c!!
I nisam nikad dramila oko toga jer što sam sve vidjela bila sam "zahvalna" što se mi borimo s mokraćomi e.c!!
Ali sad????!!!!!!!!
Hvala na razumijevanju

Darko Richter, dr. med.

19.10.2010. 22:40

Hemolitičko-uremički sindrom nema veze s uroinfekcijom već s intestinalnom infekcijom određenim sojem E. coli (O:157).

intermama

22.10.2010. 16:30

Poštovani doktore,

dobili smo nalaz scintigrafije...uredne su veličine i oblika,renografske krivulje u granicama normale..prosječno vrijeme prolaza MAG-3 kroz lijevi bubreg 3,33min a kroz parenhim 2,85min...kroz desni 3,o1min i 2,62min
separatni protok l bubreg 53% d bubreg 47%.....i sad ide rečenica
Napominjem kao nuz nalaz da se pri kraju studije uočava širi ureter lijevo u donjoj polovini.
Stariji sin ima hidronefrozu lijevo...imam osjećaj da je i kod mlađeg trebala biti ali se "izvukao"...happy
Kakvo je Vaše tumačenje nalaza?

Darko Richter, dr. med.

23.10.2010. 00:05

Je ne mogu tumačiti tuđi nalaz (scintigrafiju), pogotovo ako je to "nusnalaz". Proširenje donjed dijela lijevog uretera, ako postoji, nije hidronefroza, a, osim toga, za tako nešto prvi puta čujem, tj., da bi samo donji dio bio širi, a gornji segment sasvim uredan. Odnestie scintigrafiju svojem nefrologu i onda neka on / ona odluči na temelju svih pretraga do sada, da li treba ići još i dalje, ili ne. To dalje mogla bi biti cistoskopija i retrogradna pijelografija.

intermama

22.11.2010. 22:20

Eto da Vam velim daljni tok događaja...
nisam šla kod nefrologa nego kod kirurga pa nas je uputio na uzv koji glasi..
oba bubrega primjereno položena,pravilnih,oštro ocrtanih kontura,lijvi ibubreg sa vidljivom spleničnom grbom.Duljina d.b. 6,5 a l.b. 7.6. Debljina parenhima lijevog bubrega 10 do 11 mm a desnog 11 do 12 mm.Obostrano prominentne izražene renalne piramide uz tek diskretno naglašene intrarenalne kalikse što je po svemu posljedica obilnije hidracije prije pregleda a ne stvarne dilatacije kanalnog sustava.Nema dilatacije pijelona kao ni uretera prevezikalno.
Glede te hidracije....Suprug ga je vodio pa je na doktorov upit da li je dijete pilo rekao da je a nije pio nego je jeo nan s čokolinom oko pola 10 a uzv je bio u 11...
Vaše mišljenje? Ako ga nemate molim stvorite ga happy.I šta je splenična grba?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.11.2010. 23:30

Nalaz je očito uredan, i nema potrebe da ovdje zadovoljavamo frustranu znatiželju roditelja.

ditač

04.12.2010. 19:40

Poštovani,imam curicu od 5 i pol god.od ljeta piša svakih 5 min.u prvoj urinokul. nadena je e.coli ali ped je rekla da ne zahtjeva terap.nakon 2mj. ponovljen je nalaz na moj zahtjev jer i dalje stalno piša.e coli je 10 na 5.dobila je klavocin.još ga pije.moje pitanje glasi da li je moguće da e.coli ošteti bubreg.nisam upućena na daljnje pretrage(ne znam da li je potrebno) hvala

Darko Richter, dr. med.

04.12.2010. 21:25

Naravno da je kod svake uroinfekcije prvo i zadnje pitanje oštećenja bubrega. Do toga će doći ako se infekcije zanemare, pa traju i traju, vidljivo u početku, a kasnije prikriveno. Treba učiniti kontorlnu urinokulturu nakon terapije Klavocinom, pa mjesec i tri mjeseca potom. To je najmanje. I, urin + urinokulturu trebauzimati lege artis, tj. po zakonu umijeća, a ne po dogovoru roditelja i nekog doktora da se u bočicu uzme urin i donese u laboratorij, "kako se dijete ne bi mučilo". To ne valja ništa.

ditač

04.12.2010. 22:20

Hvala.koje pretrage da još učinimo i kad?mislim nakon urinokul. ili prije?hvala

Darko Richter, dr. med.

04.12.2010. 22:50

Urea, kreatinin i ultrazvuk bubrega, ako baš morate raditi neke pretrage.