Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Scintigrafija tubula bubrega


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Žaba

02.10.2017. 15:35

Poštovani,
U nastavku ću Vam prepisati nalaz scinigrafije, te Vas ljubazno molim za objašnjenje.

Uputna dijagnoza i kliničko pitanje:
VUR gr IV (u gornji pol desnog bubrega), VUR gr II sin

Nalaz: Scintigrafija tubula bubrega učinjena s Tc-99m DMSA:
Lijevi bubreg se doima uredne veličine i oblika, nehomogeno je prikazan, bljeđi je u području gdje se čini dilatiran kanalni sustav.
Desni bubreg je manji, nehomogeno je prikazan, uži je u polovima, stanjenog parenhima, osobito u gornjoj polovini, a u području lateralne konture vidi se trokutasti defekt koji upućuje na ožiljak. Donja polovna desnog bubrega je nešto bolje očuvana, ali uz zaravnatu lateralnu konturu.

Separatna funkcija određena pomoću SDMA iznosi 61% lijevo i 39% desno.

Radi se o trogodišnjoj djevojčici koja ima obostran refluks urotrakta. u tadnje dvije godine bila je na defluksu koji nažalost nije doprinjeo smanjenju stupnja refluksa. Sada se razmišlja o klasičnoj operaciji. Jedino što razumijem iz ovog nalaza jest da je na je smanjena funkcija desnog bubrega za 11%, želja mi je ukoliko mi možete rastumačiti ostatak nalaza, bila bih Vam jako zahvalna.

Srdačan pozdrav!

Žaba

05.10.2017. 09:25

Nadodala bih da je zadnju upalu bubrega imala prije godinu dana.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.10.2017. 21:00

Desni bubreg, prema scintigrafiji, pokazuje znake oštećenja - što zbog upala, što zbog refluksa te zbog toga ne filtrira 50% nego 39%. I lijevi bubreg pokazuje znakove manjeg oštećenja no funkcija je uredna i odrađuje ostatak filtracije do 100%.

Nužno je ne dopustiti teže infekcije (reagirati prv dan bolesti), vjerojatno dobija zaštitu antibiotikom (tzv profilaksu) i mišljenja sam da desni bubreg treba operirati kako bi se spriječilo daljnje oštećivanje.

Žaba

09.10.2017. 10:25

Hvala Vam na odgovoru. Uzima profilaksu ninura sukladno njenoj kilaži svaku večer. Pod operacijom, govorite li o rekonstrukciji urotrakta zbog refluksa(koji je u planu) ili bas o operaciji samog bubrega. Ispričavam se što sam uporna.

Srdačan pozdrav?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.10.2017. 10:55

Operacija se izvodi na izvodnim kanalima bubrega

Žaba

10.10.2017. 11:25

Razumijem, hvala Vam.
Srdačan pozdrav!