Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šećer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Snježana2

04.05.2009. 22:50

Poštovani,

Kolika je normalna vrijednost šećera u krvi djeteta kad nije mjereno na tašte?

Mom sinu ( 5,5 godina; 29kg, ne znam koliko je točno visok ali je viši od svih svojih vršnjaka koje poznajemo; pomalo bucmast ) izmjeren šećer u krvi, danas popodne (bez ikakvog razloga), neko vrijeme pošto je pojeo nekoliko palačinki s čokoladom i iznosio je 7,1. Svekar boluje od dijabetesa od 40 godine života. Trebamo li razmišljat o tome ili ne?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

04.05.2009. 23:45

Najviše trebate razmišljati kako vam je palo napamet da idete sami mjeriti GUK svojem djetetu, a nemate pojma o pojmu. Nalaze ordinira liječnik, radi laboratorij. Sada odite do njegovog liječnika, i neka on ordinira GUK,pa u laboratorij, da ga oni izmjere. Pa onda pokušajte uočiti ima li razlika u vašem (neznalačkom i znatiželjnom) postupku, u odnosu na stručni.

Snježana2

05.05.2009. 09:50

A što sad da kažem... hvala što ste mi odgovorili na pitanje?

Darko Richter, dr. med.

05.05.2009. 13:30

Ne trebate hvaliti, ali, mislim da sam bio jasan.
Kod nas ljudi, poput male djece, pipkaju sve i sva u što se razumiju, i u što se ne razumiju. Uglavnom u 99% slučajeva ne pročitaju uputu za upotrebu. U ovom slučaju uputa za upotrebu uči se najmanje 6 godina, a i tada, tog tek diplomiranog liječnika, nitko i ne uzima za ozbiljno. Dok ne svrši specijalizaciju, užu specijalizaciju, stekne licencu Komore, eventualno doktorira, itd. A vi, k'o iz puške određujete GUK, bez indikacije i bez ikakvog znanja, samo zato što vam je pri ruci neki glukometar. I to još djetetu, koje je, i za većinu općih praktičara, posebni problem, pa zato ipak postoje pedijatri.
Zato vas moj odgovor ne treba iznanaditi, ali, nije namijenjen niti da vas uvrijedi. Cilj mu je da bude jasan k'o sunce, kao i to, da ljudi poredaju u životu stvari onako kako treba. Nije mi jasno da ljudi, sasvim sigurno, ne bi išli pitati studenta medicine, a vrlo često niti općeg praktičara, za svoje zdravlje, ali, ovako, sami, upuštaju se u stoput gore pokušaje.