Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šečer


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vlatka97

01.11.2014. 10:50

Poštovani!

Dijete ima 6god. Bilo je nešto bolesno (angina) i slabo je jelo (bol pri gutanju) pa mu je doktorica iz prstića izvadila šećer iz razloga da mu nebi bio preniski.
Vrijednosti koje su se pojavile na onom aparatiću bile su 9.2. Doktorica je rekla da je dobro pošto je dijete 15 min prije toga popilo pola sokića u tetrapaka i nešto vruće čokolade. Nakon 2 dana vadili smo šečer iz krvi natašte i bio je 5.
Da li je normalna tako visoka razina šečera u krvi nakon obroka kod djece?
Također već mu je jednom vađen šečer (bio je na svim pretragama prije jedne operacije) i vrijednosti su bile normalne.
Nitko u obitelji nema šečernu bolest, dijete je normalne visine i težine za svoje godine.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.11.2014. 11:05

Vrijednost od 9 mmol/L je malo viša nego što se očekuje. Mogu biti tri uzroka.- ako je imala u rukama nešto slatko pa su ostali tragovi šećera na prstu, nerijetko u žešćim infekcijama, uslijed stresa, šećer bude malo povišen i treće, moguće je da postoji tzv. predijabetes ili latentni dijabetes (razine šećera se nešto povećaju samo u bolesti). Najbolje bi bilo u fazi potpunog zdravlja odrediti razinu šećera na tašte i dva sata nakon doručka.

vlatka97

07.11.2014. 00:40

Hvala na odgovoru. Pa ovako, što se ti će bolesti, dijete je bilo pod temperaturom i pod utjecam neofena i sirupa zinata. Isti dan vađen mu je CRP koji je bio 45. Radilo se o upali grla. Koliko je česti i koliko je opasan taj latentni dijabetes? Da li se dijabetes može dobiti , od povremenog konzumiranja slatkog u malo većim količinama.

vlatka97

07.11.2014. 09:10

I još samo da spomenem. Zaboravila sam prije napisati. Uz krv djetetu su vadili i urin. Sve je bilo u redu osim ketona koji su imali 3 plusa. Nakon 2 dana kada je opet vađen urin sve je bilo u redu. Doktorica je rekla da su ketoni radi gladi jer dijete zbog grlobolje nije baš jelo kako treba. Inace nema apetita, izbirljiv je i gadljiv prema određenoj vrsti hrane.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.11.2014. 09:50

Točno, ketoni u urinu bez prisustva glukoze su uobičajena pojava zbog gladi. Prehrana nema veze sa pojavom šećerne bolesti (osim ako je dijete debelo čime se povećavaju izgledi za nastanak šećerne bolesti). Kako bi bili mirni napravite pretrage. Latentni dijabetes nije opasan ali ukazuje da se šećerna bolest razvija.