Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sekret iz pupka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tgajger

11.03.2015. 20:30

Poštovani,
sin mi ima 7.5g i 10.1. mu je počeo curiti žućkasti sekret iz pupka. isti dan mu je dijagosticirana i pleuropneumonija. Ostao je u bolnici i pneumonija je izlječena no pupak i dalje 'curi'. napravili smo bris koji je izolirao bakteriju koju je infektologinja nazvala zagađenjem i rekla da se ne liječi. Bili smo kod kirurga koji nas je poslao kod dermatologa. Dermatolog kaže da ne zna i šalje nas na uzv potkožni jer je možda fistula. Doktor na uzv ne vidi nikakve tvorevine niti fistule. Pupak 'curi' dakle 2 mjeseca. U početku manje pa sve više. Ponekad je žućkasto, ponekad zelenkasto. Ne boli ga i nije otećeno niti se crveni. Po preporuci naše pedijatrice mazali smo betrionom, hipermangan u kombinaciji sa gencianom i plymicolom. Cijelo vrijeme čistim s octenyseptom. Probali smo i tyrosur prašak. Ništa ne pomaže. Napravili smo ponovo bris prije deset dana i nisu pronađene bakterije,a za 3 tjedna su rekli da će biti nalaz na gljive. Konzultirala sam se i s urologom koji kaže da je moguće da se vraća mokraća,ali da bi onda to bilo i prije i da bi krvna slika bila lošija,a njegova je uredna. Jedino može saznati cistoskopijom,a ne želi mu to raditi jer ne izgleda kao nešto alarmantno po njemu. Imate li Vi kakvu ideju što bi moglo biti ili preporuku gdje odvesti dijete na neku daljnju pretragu.

Unaprijed hvala,
Tatjana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Prema svemu navedenom postoji mogućnost da je riječ o urahusu - zaostalom kanalu između mokraćnog mjehura i pupka. Ne mora biti iscjetka u početku, čak niti crvenila pupka. Niti infekcija mokraćnih kanala. Ako je prohodan cijelom dužinom od mjehura do pupka tada sekret ima miris po amonijaku (ustajalom urinu). Stoga kroz par dana prestanite koristiti antibakterijska sredstva, ispirajte pupak fiziološkom otopinom. Ako se pojavi opisani miris svakako treba detaljna obrada - mislim da bi za početak bila jednostavnija mikcijska cistografija.

Ako kanal nije prohodan cijelom duljinom nego samo jednim dijelom prema pupku tada bi trebalo pokušati otkriti otvor iz kojeg se cijedi sekret. Ultrazvuk bi mogao otkriti ovaj dio u trenutku kada dođe do zastoja u izlučivanju sekreta što bi uzrokovao zastoj sekreta u kanalu.

tgajger

20.03.2015. 00:50

Hvala Vam puno. Sad smo dobili geokorton i malo je manje sekreta. Razgovarat ćuo pet s urologom i pročitati ovo što ste napisali.

pozdrav