Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


sinovitis?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

timothy

13.10.2009. 12:20

Postovani,

imam sina od 26 mjeseci koji se zadnja 3 mjeseca povremeno zali na bol u, najcesce, jednoj nozi ali i rukama. Sve je pocelo, slucajnost ili ne, 16.06. sa gnojnom anginom kada su mu, buduci da klavocin sirup nije djelovao dotori dali extencilin. Cetiri dana po primitku extencilina dobio je jaki osip – toksicna urtikarija te je primljen u bolnicu na lijecenje. 10 dana nakon (ozdravio je, osip je nestao) probudio se u placu govoreci da ga boli lijeva noga a kasnije i svi udovi, drzao se potpuno ukoceno i vristao pri svakom pomaku. Doktori su, unatoc cistom utz kukova dijagnosticirali tranzitorni sinovitis i propisali mirovanje. Jaka bol trajala je 8 dana kada je ponovno poceo polako hodati, tj. sepati. Ova se situacija javljala jos 3 puta u turnusima od 10ak dana te nestala pri prvoj dozi (5ml) sirupa ibuprofena.
Medutim, nakon mjesec i pol, kada se lagano prehladio, nosic mu je curio (grlo, uho, pluca u redu) opet se poceo zaliti na bol, ovaj put u desnom koljenu.
Svi nalazi krvi su u redu, ne upucuju ni na kakvu upalu, nalazi za reumu uredni, mokraca, stolica – sve u granicama. Jedino mu je naden visok stupanj citomegalovirusa.
Nogica ga ponovno boli, par dana je mir, par dana sepa. Pije sirup ibuprofen 2x 5ml na dan. Propisan mu je na mjesec dana i da se potom javimo na kontrolu.
Nemamo nikakvu tocnu dijagnozu i terapiju vec su nam dane dvije opcije: ili sinovitis (doktori su jedan za drugim prepisivali dijagnozu) ili pak reumatoidnio artritis za kojeg kazu da ne mogu biti sigurni ukoliko se ne bude i dalje ponavljalo isto.
Mozete li nam dati svoje misljenje i mozda preporuciti kakvu pretragu, strah nas je da nije kakva upala od neke bakterije ili virusa, a da se pravovremeno ne lijeci (iako dokrtori kazu da u nalazim krvi nije vidljiva nikakva bakterija).
zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

13.10.2009. 17:50

Ne mogu vam sada pružiti ništa više niti pametnije od one dvije opcije.

timothy

20.10.2009. 12:45

saljem vam i rezultate nalaza, mozda onda dobijete ideju...
LAB. NALAZI: SE 7, CRP 2.8, L 9.4, E 5.07, HGb 116, Hct 0.346, Tr 349
Biokemizam seruma: GUK 5.4 Urea 3.7, keratinin 38,Na 137, Ca 2.56, Cl 105, ukupni bilirubin &, urati 206, ALP 202, ALT 14, AST 32, LDH 264, CK 95, GGT 13
TP 67, albumim 69,3%, alpha 1 2,7%, alpha 2 11.2, beta 9.1%, gamma 7,7%
IgG 5,6; IgM 0,9; IgA 0,4; komplement C3 1.10, komplement C4 0.14, fibrinogen 3.1 g/L
ANA: negativan, Waaler-Rose: negativan, Latex Rf test: negativan, Latex CRP: negativan
AST-O: 12 jedinica, Bris zdrijela: fizioloska flora, Urin: uredan, Stolica (bakt, virol: negativan

Doktori su misljenja da se radi o artritisu desnog koljena vjrojatno reaktivnog karaktera koji se pojavio nakon preboljenog respiratornog infekta gornjih disnih puteva.

Prvi put kada se pojavila bol u nozi takoder nakon upale gornjih disnih puteva i gnojne angine dijagnosticirali su sinovitis kuka...to bi onda znacilo da ove sadasnje smetnje nisu povezane sa prijasnjima? da li je moguce da je netko sklon ovakvim smetnjama kod pojave upala, znaci li to da takvo nesto mozemo ocekivati svaki put?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

20.10.2009. 16:55

Kao i obično, nalazi su uredni. dijagnoza je klinička disciplina, a nalazi su pomoćni alati.
Onako je kako su vam objasnili vaši dosadašnji liječnici. Ja ne mogu biti pametniji od njih, koji su dijete pregledavali. Dijagnoza je klinička, ovisi o onome tko je dijete pregledavao.
Ne znam čime ste do sada nezadovoljni, ili nemirni? Sve su vam rekli.

"Prvi put kada se pojavila bol u nozi takoder nakon upale gornjih disnih puteva i gnojne angine dijagnosticirali su sinovitis kuka...to bi onda znacilo da ove sadasnje smetnje nisu povezane sa prijasnjima? da li je moguce da je netko sklon ovakvim smetnjama kod pojave upala, znaci li to da takvo nesto mozemo ocekivati svaki put?"
Ako ste im postavili ovo pitanje, a oni vam nisu dali zadovoljavajući odgovor, to je zato što pacijenti uvijek žele znati nešto ispred svoga vremena. Medicina zna, koliko vam je rečeno.

Menso

20.03.2017. 08:25

Zdravo

timothy mi imamo isto boljest kod naseg sina koji je 25 mjeseca to je bilo kod vas u 2009 sigurno ste nasli neki nacin za lijecnje molim vas da ne kontaktirate
Mensur