Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


škripanje zubima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

larisa

21.10.2004. 16:40

Imam sina koji je upravo napunio dvije godine i povremeno ga čujem kako škripi zubima u snu. Što tome može biti eventualni uzrok i trebam li se brinuti? Ne znam ako je potrebno spomenuti- petice mu još nisu izbile, ali se zna žaliti da ga boli.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.10.2004. 20:54

Cijenjena Larisa, škripanje zubima može biti posljedica neke smetnje u usnoj šupljini, pa i izbijanja zubi. Međutim, ako duže traje i ako je uporno tada treba misliti na motoričke smetnje ponašanja, odnosno na motoričke navike koje upućuju na stanovite poremećaje u odnosu dijete-okolina. U takvim slučajevima dobro je poboljšati faktore okoline koji stimuliraju emocionalni razvoj i omogućuju rasterećenje emocionalne napetosti. Nemojte dijete na silu "odvikavati", već ga radije promatrajte, a bez obzira na uzrok, emocionalna potpora uvijek je dobro došla. Želim Vam brzo i spontano rješenje problema i srdačno Vas pozdravljam.

malt

10.09.2009. 20:35

Poštovana,

imam pitanje vezano za škripanje zubima - naime ja imam 27 godina i počela sam škripati zubima u snu prije nekih godinu i pol, možda dvije (vidjela sam ostala pitanja vezano za ovu temu i u svim slučajevima radilo se o djeci). zanima me kako to zaustaviti. savjetovala sam se sa svojim stomatologom koji kaže da postoje dvije vrste tzv. uložaka koji se nose za vrijeme spavanja (meni to baš i ne izgleda posebno pouzdano). da li postoji još neko rješenje??

Darko Richter, dr. med.

10.09.2009. 22:05

U djece se skoro isljučivo radi o psihogenim uzrocima, pa je takav i pristup. O stomatologiji nemam puno pojma.