Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Pedijatrija / škripanje zubima

Pedijatrija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 5492

Broj poruka: 21934

Jovančević Milivoj, dr. med.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Pedijatrijska ord.
Zvonigradska 9
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

škripanje zubima

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

larisa

21.10.2004. 16:40

Imam sina koji je upravo napunio dvije godine i povremeno ga čujem kako škripi zubima u snu. Što tome može biti eventualni uzrok i trebam li se brinuti? Ne znam ako je potrebno spomenuti- petice mu još nisu izbile, ali se zna žaliti da ga boli.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Prof. dr. sc. Ana Votava Raić

22.10.2004. 20:54

Cijenjena Larisa, škripanje zubima može biti posljedica neke smetnje u usnoj šupljini, pa i izbijanja zubi. Međutim, ako duže traje i ako je uporno tada treba misliti na motoričke smetnje ponašanja, odnosno na motoričke navike koje upućuju na stanovite poremećaje u odnosu dijete-okolina. U takvim slučajevima dobro je poboljšati faktore okoline koji stimuliraju emocionalni razvoj i omogućuju rasterećenje emocionalne napetosti. Nemojte dijete na silu "odvikavati", već ga radije promatrajte, a bez obzira na uzrok, emocionalna potpora uvijek je dobro došla. Želim Vam brzo i spontano rješenje problema i srdačno Vas pozdravljam.

malt

10.09.2009. 20:35

Poštovana,

imam pitanje vezano za škripanje zubima - naime ja imam 27 godina i počela sam škripati zubima u snu prije nekih godinu i pol, možda dvije (vidjela sam ostala pitanja vezano za ovu temu i u svim slučajevima radilo se o djeci). zanima me kako to zaustaviti. savjetovala sam se sa svojim stomatologom koji kaže da postoje dvije vrste tzv. uložaka koji se nose za vrijeme spavanja (meni to baš i ne izgleda posebno pouzdano). da li postoji još neko rješenje??

Darko Richter, dr. med.

10.09.2009. 22:05

U djece se skoro isljučivo radi o psihogenim uzrocima, pa je takav i pristup. O stomatologiji nemam puno pojma.