Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Sluzava,tekuca stolica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Pitanjica

20.04.2016. 11:00

Pozdrav!
Beba 4mj od rodjenja ima sluzave stolice. Nekada jako vodenaste,a nekada sa puno sluzi. Uglavnom zute boje. Kada je imao 7 dana, 8 dana je bio na Nan sensitivu jer sam ja morala piti odredjeni lijek i tad mu je stolica bila gusca,senfasta. Nakon povratka na dojenje,stolixe rijetke i do 12 puta na dan. Stolica slana na analizu u dva navrata,negativan nalaz. Jos nije cijepljen jer pedijatar ceka da se to smiri. Vec mjesec,dva ima jednu stolicu na dan ali jako sluzavu. Alergoloski test pokazao da nema alergije na mlijeko,gluten,orasasto... Iako ja vec 3mj ne konzumiram mlijecno jer se sumnjalo da je zbog alergije na mlijecni protein. Djecak ima i gastro.refluks. Pije vec 3mj bio gaia probiotik,kad ga ne popije taj dan zna imati dvije stolice. Sto nam savjetujete?

Pitanjica

23.04.2016. 11:50

Da nadodam..jucer je od dvije stolice jednu imao sa tockicama krvi u toj sluzi. Prvi put da sam uocila krv.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.04.2016. 18:50

Treba obaviti pregled stolice na Clostridium difficile (bakterija koja se ne može otkriti u klasičnoj analizi stolice), Iz svoje prehrane izbacite konzerviranu rajčicu i jaja. Možete uvesti Enterosgel 3x 2 ml (pomiješajte ga sa malo svojeg mlijeka). Prpeoručam i pregled urina.

Pitanjica

27.04.2016. 11:00

Hvala na odgovoru. Rajcicu i jaja ne konzumiram. Izbacila sam iz prehrane sve potencijalne alergene. Jedem meso, blitvu, mrkvu, krumpir, jabuke, pekmez, rizu, palentu, pastu bez glutena i sad konzumiram.i kruh bez glutena jer sam mislila mozda mu gluten smeta. Hranim se sa 10 namirnica i stolica je uvijek ista.
Odmah danas sam kod djetetove pedijatrice zatrazila uputnicu za analizu stolice na bakteriju koju ste naveli, med.sestra je rekla: "od te bakterije se umire, nema to sigurno jer dobiva na tezini". Zaprepastila me odgovorom,uputnicu nisam dobila. Imate li savjet kako ipak dobiti uputnicu ili da odem privatno,gdje? Hvala

Pitanjica

01.05.2016. 12:35

Htjela bi jos pitati da li beba zbog moje ogranicene prehrane dobiva sve manje na tezini ili je to normalan slijed? Prvi mj je dobio 1190g, drugi mj 1110g, treci mj 780g, cetvrti mj 670 g.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

02.05.2016. 17:45

Napredak na težini je izvrstan. Bez obzira na komentar, napravite analizu stolice - to se može i u privatnim laboratorijima. Relativno često se nađe u djece s izraženim kolikama, naročito kod djece koja su rođena carskim rezom ili su po porodu dulje boravila na neonatologiji.

Pitanjica

18.05.2016. 15:45

Postovani,
Nalaz na clost.dif. Je negativAn. Radili smo i testiranje na alergene iz kapljice krvi. Nalaz je pozitian na mlijeko, laktozu i jaje cijelo. Uzeli su i kap mojeg mlijeka da testiraju i na to. Ima reakciju iako ja vec 4mj ne konzumiram mlijecno ni jaja. Stolice su i dalje sluzave ili tekuce. Pozitivno je i na kremu,maramice i pelene sto koristimo. Da li to znaci da na jos nesto ima reakciju iz moje prehrane ali mozda nije testiran na to? Da li da mu uvedem i Novalac Allernovu Ar koju smo dobili na recept prije nekog vremena? Napisali su tada: majka doji,po izboru moze dati i Allernova Ar. Pelene smo uzeli druge,kremu isto,a umjesto maramica pocinjemo koristiti gaze.

kukumka

19.05.2016. 10:15

Moram se ovdje ukljuciti jer sam se prepoznala u Vasem pitanju. Imam curicu od 4,5 mjeseca i takodjer ima tekuce i sluzave stolice, ali ja sam mislila da je kod iskljucivo dojenih beba to normalno. Nisam to ni spominjala pedijatrici pa je curica redovito cijepljena. Ima atopijski dermatitis na obrazima pa sam takodjer izbacila gomilu namirnica iz svoje prehrane: mlijeko i mlijecne proizvode, jaja, soju, orasaste plodove, rajcicu, sve proizvode koji sadrze gluten i sve konzervirane namirnice. Vlazne maramice ne koristim, guzu perem pod mlazom tekuce vode, ne koristim kupke i sampone nego u vodu stavim malo bademovog ulja, a kremu pravim sama, pomijesam shea maslac i ulje nocurka, bez ikakvih konzervansa.
Kako je Vasoj bebi dijagnosticiran refluks?
Moja curica jako puno bljucka, ne samo neposredno nakon podoja nego i dosta kasnije, mlijeko vec bude usireno, u grudicama.
Citala sam da je dijagnosticiranje GER-a mucan proces, a da uglavnom prodje s godinu dana pa nisam s pedijatricom ni potezala to pitanje...
I moja curica uredno dobiva na tezini, udvostrucila je porodjajnu tezinu. Dojim na zahtjev.
Citajuci Vas post zabrinula sam se da sam mozda previse olako pristupila pitanju stolice, ali i refluksa...
Molim mamu da mi odgovori kako je njenoj bebi dijagnosticiran refluks, a dr. Jovancevica bih molila da mi kaze ima li smisla 4,5-mjesecnoj bebi raditi kompletan IgE profil jer sam citala da je u toj dobi jos prerano, a ja sam zbog AD-a izbacila sve najcesce alergene, cak i kukuruz. Jedem rizu, kvinoju, amarant, mrkvu, korabicu, od voca samo jabuke... Brinem se za hranjivost mlijeka.
Unaprijed hvala na odgovorima!

Pitanjica

19.05.2016. 10:20

Vidim da nigdje nisam napisala da sam 5 mjeseci u trudnoci pila Spazmex po preporuci ginekologice radi kontrakcija,a citala sam da Spazmex i crijeva opusta,pa me brine da li je to utjecalo na bebina crijeva... I kad sam rodila mi je ostalo sadrzaja u naternici pa sam morala piti Ergometrin.

Pitanjica

19.05.2016. 11:30

Odgovor mami:
Sto se tice refluksa..ja sam rekla pedijatrici da cujem da mu sadrzaj "seta" stalno i pitala uputnicu za uzv. Pregled nije bio mucan..obican ultrazvuk gdje beba u toku pregleda pije na bocicu da se odmah vidi da li se progutano vraca. Bilo je puno gore prvih mj dana jer sam konzumirala mlijecno pa mu je to ocito pogorsavalo i peklo ga je,znao je plakati kad mu se sadrzaj vrati. Otkako ne koristim mlijecno,ne primjecujem da ga smeta..bljuca i dalje ali to nisu velike kolicine. Isto zna i nakon sat i pol izbaciti kao slinu sa komadicima.

kukumka

19.05.2016. 12:45

Puno hvala na odgovoru, ja sam mislila da se to utvrđuje gastroenteroloskom sondom happy

Pitanjica

21.05.2016. 11:45

Jucer smo bili sa nalazom intolerancije na pregledu kod alergologa. Receno mi je da posto ja imam intol na laktozu i sin isto,da se treba jos i tata testirati i ako on ima intoleranciju da cu trebati prestati dojiti jer mu je to onda genetski..a laktoze u majcinom mlijeku ima vise nego u bilo kojem drugom mlijeku. Lakse mi je jer napokon otptilike znamo sto ga muci svo vrijeme,ali me i brine jer sa mojim mlijekom ga hranim preko 5mj i htjela sam jos bar toliko.. Nisam nikada cula da majcino mlijeko moze stetiti sad

Pitanjica

22.05.2016. 13:05

Da se nadovezem..bojim se da mu steti nesto od kad se rodio,a dok to otkrijemo i uklonimo uzrocnika da mu se ne nasteti trajno. Skoro 6mj sluzavih stolica i dalje ne znamo sta je,da se ne pretvori u trajnu alergiju ili da se trajno narusi zdravlje,tj stanje crijeva npr. Mozete li mi dati savjet koju pretragu uciniti ili na sto Vi sumnjate? Setam od alergologa, gastroentrrologa do pedijatra..a svima se to ne cini strasno jer "mali izgleda u redu i napreduje".

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.05.2016. 14:35

Intolerancija laktoze je relativno česta pojava u obitelji, no u pravilu se javlja u nešto satrijoj dobi. Što se triče refluksa postoji najčešće fiziološki refluks - dakle vraćanje hrane ne urokuje bolest (upalu jednjaka) i prolazi spontano. Ako je dijete dobrog općeg stanja i nema jakih kolika tada ne treba žuriti s dijagnostikom, barem ne u prvoj godini. Katkada pokusno preidamo dojenje, dijete se stavi na ekstenzivni hidrolizat sirutke (to su ove formule koje su vam preporučili), pričeka se 2 tjedna, u međuvremenu se izdajate i održavate laktaciju. No vrlo rijetko bude poboljšanja što se triče kolika, tako da se uglavnom nastavlja dojenje.

Opsežne intervencije u prehrani dojilje mogu biti nezgodne jer katkada dovode do deficita nekih mikronutrijenata - stoga se treba posavjetovati s nutricionistom prije ovakvih zahvata.

Pitanjica

08.07.2016. 09:35

Dobar dan. Evo u ovih mjesec dana koliko je proslo otkako sam pisala zadnji put, u prehranu smo uveli rizine pahuljice, jabuku i pokusali krusku. Djecak rado prihvaca dohranu. Stolice su mu i dalje sluzave,ali kad pojede jabuku, ona izadje u istom obliku kakvom je usla. Pasirala sam ju vilicom,izaslabje bas takva. Pa sam probala sa stapnim mixerom i opet se u stolici vidi bas ta kasa. Pitala sam pedijatricu, rekla je posto ionako ima gastro refluks i takve stolice da se uputimo u Zg kod gastroenterologa. Obavili pregled, dobro dobiva na tezini. Kazu posto nismo iz Zg da nas ne mogu podvrgnuti nekim detaljnijim pretragama ali da analiziramo stolicu na probavljivost (ph i reduktivne tvari). Po povratku u Ri saznajem da se ta pretraga kod nas ne radi (ni Dom zdravlja, ni bolnice, ni privatne poliklinike). 1.)sto nam predlazete?
A sto se tice kruske..imao je par tekucih stolica ta dvs dana uvodjenja iako prvi dan mu dajem 2-3 zlicice, drugi dan 6-7.
Jucer smo uveli palentu-navecer sluzava stolica sa bijelim "plocicama" i mrvice palente u stolici. 2.)imate li i po tom pitanju savjet ili ideju..je li to nepodnosenje hrane ili sto? Namirnice uvodim sporo, jednu po jednu, male kolicine..eto u mjesec dana samo to sto sam nabrojala. Ima 7 mj sada. Hvala Vam unaprijed. Lp

Pitanjica

08.07.2016. 09:35

Isprika,zaboravila sam napisati..kad pojedem vece kolicine necega..on pojacano bljuca. 2 dana sam jela vise cornflakesa i rizino mlijeko...bljucao je svaki obrok i po par puta.
Gastroent u Zagrebu je savjetovao da nadjem nutricionista zs sebe,imate li preporuku za kojega? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.07.2016. 11:20

Načelno svaka bolnica ima nutricionistu, raspitajte se u Rijeci. ako se ove pretrage ne rade u Rijeci stolicu će trebati donijeti u Zagreb. Načelno, ako dijete dobro napreduje ne treba se previše zabrinjavati niti inzistirati na pretragama zbog izgleda stolice. Savjetujem da ne koristite rižino mlijeko (može sadržavati dosta arsena), hranite se raznovrsno, nemojte konzumirati industrijski obrađenu hranu i napitke, opskrbljujte se s namirnicama iz organskog uzgoja. Možete uvesti probiotik Saccharomyces Boulardii, riječ je o probiotskim gljivicama koje mogu pomoću uravnoteženju bakterijske flore crijeva. Pokušajte i Enterosgel, 2x2,5 ml (pomiješajte sa bilo kojom namirnicom) - potpuno je siguran a može pomoći probavljivosti na više načina.

a124

15.04.2018. 14:10

Pitanjica, možete li mi reći gdje ste radili pretrage na laktozu iz kapljice krvi. Moj stariji sin ima intoleranciju a čini mi se i beba jer su stolice identične, tekuće i jako sluzave.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.04.2018. 23:05

Obzirom da Pitanjca ne odgovara pogledajte sve što treba znati o dijagnostici intolerancije laktoze na http://www.msd-prirucnici.placebo...sindrom/intolerancija-ugljikohidrata

Zbunjenamama

25.04.2018. 09:40

Poštovani,
Imam sina rođenog 27.2.2018. Sa 3320g, isključivo je dojen, sa mjesec dana je imao 4370g. Do tada je imao uredne zlatno žute stolice, ponekad i zelenkaste ali s komadićima jedino što je već sa 10-ak dana starosti počeo po noći stenjati i ispuštati vjetrove te lagano hroptati kao da je prehlađen, ujutro izbaci malo sline ali nije bilo ništa strašno.
Kad je napunio mjesec dana počele su kolike predvečer u nekoliko navrata onda se dijete smiri i zaspe međutim tokom cijele noći slijedi stenjanje i ispuštanje vjetrova što nerijetko dovodi do njegovog slabog spavanja. Također, pojavila se i sluz u stolici na što sam odmah reagirala i odvela ga pedijatru.
Izvagan je i utvrđeno je da je u tjedan dana dobio još 250 g te smo poslani na analizu stolice u kojoj nije izorlirana niti bakterija niti virus.
Još uvijek imamo tekuće stolice koje se rastežu kad se pelena preklopi (sluzave?) tamnije žute boje bez vidljivih tragova krvi.
Kolike su se smanjile uslijed uzimanja Thorminslis sirupa ali dijete po cijelu noć stenje i ispušta vjetrove također prehladica u nosu kao da se pogoršala pa teško diše i ne spavamo ni on ni ja.
Prije 4 dana sam izbacila iz prehrane mlijeko i mliječne proizvode zbog straha da je dijete alegrično na KM i da zbog toga ima te probavne smetnje te sluzave stolice i začepljen nosić. Inače je jako vesela beba, kad uspije odspavati smije se i guguće.
Ispričavam se na ovako opširnom i zbrčkanom postu ali danima ne spavam zabrinuta sam i ne znam što da radim, u petak ga vodim u pedijatra na sistematski pa ću i s njiim pprazgovarati, ali svakako me zanima i Vaše mišljenje? Što bi mogao biti uzrok sluzavim stolicama? Prehladica koju nikako nemogu zaliječiti ili možda alergija na KM ili nešto treće? Zbog čega dijete konstantno stenje i ispušta vjetrove ma što god ja pojela tokom dana? Hvala!