Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


SLUZAVI PROLJEV


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

EYES

22.05.2009. 21:35

Poštovani doktore!
Željela bih Vašu pomoć kod slijedećeg problema:
Imam sina starog dva mjeseca.Od dva tjedna starosti djete se povremeno grči i to skoro nakon svakog obroka, stolice su mu bile svakih pet dana(na prsima je)zlatnožute boje ali štrcajuće i pjenušave.Nakon tih grčenja stanje bi se smirilo i potrajalo bi do slijedećeg hranjenja.Međutim već neka dva-tri tjedna dijete ujutro oko 7 sati trgne se iz sna i počne plakati, nakon minutu se smiri i opet zaspi, nakon deset minuta op'et počinje plač, i to tako nekih dva sata naizmjence.Uz to još uvijek traju ti grčevi nakon jela.Da stvar bude gora prije deset dana smo radili nalaz urinokulture i nađena mu je escherichia coli, 10 na 4., te je dobio kuru antibiotika amoxicilina 3x2 ml.6 sati nakon uzimanja antibiotika započinju mu proljevaste stolice pune sluzi, i to njih po 5-6 dnevno .Nakon prestanka uzimanja antibiotika prije 4 dana nadali smo se da će i proljev prestati , međutim dijete mi još uvijek ima obilne sluzave stolice zlatnožute boje s primjesema bijelih i zelenkastih grudica.Beba je povremeno jako pospana i ponekad odbija hranu, što smo pripisivali tim grčevima(ako to jesu), a kad nema grčeva izrazito je vesela bebica i samo se smije i "priča"Da li je moguće da je antibiotik uzrok tom proljevu još uvijek ili je po Vašem mišljenju nešto drugo posrijedi?Da li postoje grčevi koji se javljaju gotovo cijeli dan i kakvi su im simptomi?Jako sam zbunjena i zato Vam unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

23.05.2009. 21:05

Ako dijete napreduje na težini, vjerojatno nije ništa jako ozbiljno. Dijete može imati grčeve i dispepsiju iz bezbroj različitih razloga. Jedna od mogućnosti, kod dojenja, jest i prehrana majke, koja djetetu svmeta. Ako vi provodite neku posebnu prehranu, samo radi ovog dojenja, onda je to kazna za to zastranjenje.

EYES

23.05.2009. 22:40

Hvala na odgovoru.Dijete Je dobilo 1900 grama u 2 mjeseca, mislim da je to dovoljno, a i nije mu svaki dan isti.Neki dan je čak bez grčeva a neki se grči .Evo i danas je imao tri sluzave stolice i to dosta obilne.Neznam da li mi preporučujete učiniti kakve pretrage ili da to ostavimo da vrijeme pokaže jer beba zaista dobro napreduje?Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.05.2009. 05:00

Ma ja u principu od početka namam povjerenja u vašu priču. To će reći, da ni ništa ne zvoni, opis je slab, netočan i izmudren, i da bi meni na pregledu dijete izgledalo, najvjerojatnije, sasvim uredno.

EYES

24.05.2009. 12:00

Ne kažem da je djetetovo opće stanje loše, ali ipak ima učestale sluzave sluzave proljeve.Pazim na prehranu što jedem, jedem uglavnom samo kuhano,zato me malo muči to što je dijete nakon antibiotika i dalje nastavilo s takvim stolicama.Neki razlog bi trebao biti, a Vas molim da mi predložite da li da ga tražim ili da se pojavi sam.I ako da gdje da počnem?

Darko Richter, dr. med.

24.05.2009. 12:35

Evo, meni nije bistro što vi to imate paziti na neku svoju prehranu. Zbog čega i iz kojeg razloga vi nešto "pazite"? Zašto stvari nikada ne mogu biti normalne? Ako doktor kaže NE PUŠITI, svi puše, ali, "doktore, samo na terasi", i slične gluposti. Ali, ako doktor NE kaže da pazite na prehranu, vi baš "pazite" (i skoro svi drugi). Tako da imate to što imate, jer ne slušate, i na kraju uvijek sve radite po svome. I ne znam zašto se doktore pita za tako banalne stvari, koje su žene, glupe, nepismene, ne-emancipirane, bez ženskih prava, ne-menadžerice, radile zadnjih skoro 1 milijun godina, perfektno, a danas je sve problem, pa se od podoja do podoja, u međupauzi, ako je uopće ima, pita doktora u koliko točno sati da mu dam drugu dojku, itd. Pa ne mogu ja hraniti vaše dijete, još manje dojiti. Ja bih tako shvatio ovu situaciju.

EYES

24.05.2009. 15:15

Evo, rekli ste sve ali i ne odgovor na moje pitanje.Budite direktni pa recite da Vas više ništa ne pitam.Uz nadu pomoći ja budem popljuvana.Pa gledajte, ja sam u rodilištu dobila savjete žene koja radi s djecom po mojoj procjeni već 30 i više godina, koja mi je poakzivala kako dojiti, rekla što jesti a što izbjegavati zbog nekih mogućih razloga.Da bi nešto znao čovjek mora probati!Očito je da svatko ima svoje mišljenje vezano za to, i da sam ja po Vašem dobila krivi savjet.A što se tiče mojih problema oni i dalje stoje na svom mjestu i tu baš mi baš ne želite dati nikakvu pomoć.Moja beba i dalje ima sluzavi proljev, jake vjetrove, grči se i jede manje od uobičajenog.Svejedno hvala!

Darko Richter, dr. med.

24.05.2009. 22:25

Ja vam pokušavam poručiti da upitate sebe.
Pa koga su pitale žene zadnjih 1 milijun godina. Išle su na internet?
Ja upravo gledam jedno leglo mačića okje je jedna maca omacila prije 10-a dana. Nikoga ona ne pita, sve joj je jasno, dođe jedino malo pojesti, premjesti mačiće tu i tamo na novo mjesto, i malo se i sama da pomaziti. Svi su joj mačići živi i na broju, još uvijek. Mi se ne petljamo.

28.05.2009. 15:15

Da je moje dijete isključivo na majčinom mlijeku, ja se ne bih brinula oko stolice dokle god dijetetovo opće stanje djeluje normalno.

Pitam se smijem li to pravilo prepisati i na malo veću bebu na dohrani? Naime moja curica od 10,5 mj. već 5 dana ima sluzavu stolicu. Samo dva puta je to bila rijetka stolica i prva dva puta smrdljivija. Ostalo su normalne zlatnožute čvrste do kašaste stolice (zelene samo kad je jela blitvu) ali uvijek sa sluzi.

Dijete je inače posve normalno. Nema temperature, mislim da nema ni grčeve jer bi u tom slučaju pretpostavljam ozbiljno palkala, a ona plače samo kad joj se spava.

Počela sam joj prekjučer davati Prolife. Je li to dobra odluka? Treba li nešto drugo poduzeti? Treba li biti na dijeti i kakvoj? (prošla dva dana je jela rižu s mrkvom, jabuku i bananu i dosta prokuhane vode + redovite obroke dojenja. Danas sam mislila dodati laganu mesnu juhu...)

Hvala puno na odgovoru i srdačan pozdrav!



28.05.2009. 15:15

Ne znam ima li relevantnosti u činjenici da je prije epizode sluzi beba dva dana imala tvrđu stolicu: svako par sati bi u peleni bila kuglica doslovce.

Inače prije toga je imala normalnu stolicu od početka dohrane.

Darko Richter, dr. med.

28.05.2009. 19:20

"Počela sam joj prekjučer davati Prolife. Je li to dobra odluka? Treba li nešto drugo poduzeti? Treba li biti na dijeti i kakvoj? (prošla dva dana je jela rižu s mrkvom, jabuku i bananu i dosta prokuhane vode + redovite obroke dojenja. Danas sam mislila dodati laganu mesnu juhu...)"
Odakle ja da znam je li vi donosite dobre odluke? Vaša je savijest samo vaša i postupate po njoj.
Ja ne znam niti što je Prolife. A znam, npr., što je Courvoisier. Da ste me to upitali, znao bih vam reći da sigurno niije dobro, bez obzira na subjektivnu dimenziju svačije savijesti.

28.05.2009. 21:30

Zanemarimo onda ispravnost mojih odluka. To ću sama vrednovati.

Možete li mi odgovoriti onaj dio pitanja o sluzi u stolici?

Recimo ovaj dio: "Da je moje dijete isključivo na majčinom mlijeku, ja se ne bih brinula oko stolice dokle god dijetetovo opće stanje djeluje normalno.
Pitam se smijem li to pravilo prepisati i na malo veću bebu na dohrani? "

I još možda ovaj: "Treba li nešto poduzeti? Treba li biti na dijeti i kakvoj?"

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

28.05.2009. 22:45

"Možete li mi odgovoriti onaj dio pitanja o sluzi u stolici?
Recimo ovaj dio: Da je moje dijete isključivo na majčinom mlijeku, ja se ne bih brinula oko stolice dokle god dijetetovo opće stanje djeluje normalno. Pitam se smijem li to pravilo prepisati i na malo veću bebu na dohrani? "
I još možda ovaj: "Treba li nešto poduzeti? Treba li biti na dijeti i kakvoj?"

U medicini su različite analogije, po tipu, "ako je ovdje ovako, nije li logično da je ondje onako", uglavnom opasne, i netočne.
Opće stanje i stolice mogu i ne moraju biti u velikoj vezi. I vrijednost stolica može se određivati prema općem stanju, ali i ne. Npr., ako su takve, da su očito loše, a opće stanje (još) nije poremećeno.
Tako da nemam snage odgovarati na dosada sročena pitanja, već bi bilo dobro da otvorite novu temu i novo pitanje, malo bolje, istinitije i konkretnije sročeno. Kod toga bi bilo dobro da se upitate: je li moje dijete bolesno. Ako nije, nemojte niti postavljati pitanje. Ja neću znati odgovor.