Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


smrt nedonošćeta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tuzna mama

13.09.2010. 20:35

Molim vas za pomoć..
Dobila sam izvještaj o sekciji u kojem mi sve dijagnoze pišu na latinskom jeziku, a nekako nakon mjesec i pol dana provedenih u bolnici, radi neuspjelog čuvanja trudnoće, više nikome ne vjerujem. ukratko moja bebica je prijevremeno rođena u 23+2 tjednu i nakon tri dana umro. šok mi je bio prevelik!!!! zanima me što je točno se desilo a nitko nema vremena da mi objasni nalaz.
Dijagnoza:
Neonatus praetemporarius
Immaturitas universalis
Atelectases et emphysema pulmonum
Oedema et haemmorhagiae pulmonum
Status post aspirationem liquoris amnii
Pneumonia focalis bilateralis
Cyanosis universalis
Haematocephalus internus
Oedema cerebri



Unaprijed puno zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

13.09.2010. 23:00

Neonatus praetemporarius - nedonošče
Immaturitas universalis - opća nezrelost
Atelectases et emphysema pulmonum - pluća dijelom neprodisana (stisnuta) a dijelom prenapuhana
Oedema et haemmorhagiae pulmonum - voda i krvarenje u plućima
Status post aspirationem liquoris amnii - udahnuta amnijska tekućina
Pneumonia focalis bilateralis - žarišna mjesta upale pluća
Cyanosis universalis - opća cijanoza
Haematocephalus internus - masivno krvarenje u glavu
Oedema cerebri - edem mozga (voda u moždanom tkivu).

Sve je ovo bilo i klinički jasno tijekom tih mjesec i pol dana liječenja ili pokušaja liječenja. Tako da, ako niste shvatili tada, teško da će vam ikada to biti jasnije.
Vas možda čudi da je dijete liječeno, a ipak je umrlo. Međutim, konačno bi trebalo porgovoriti i o pitanjima kome, na temelju razumne i profesionalne, timske, kliničke procjene, pripada koji stupanj liječenja. Naime, vidim iz trajanja liječenja (tj. dužine preživljenja), te ovih dijagnoza, da su bile primijenjene maksimalne metode liječenja.
Ima nekih jako razvijenih zemalja u kojima se formuliraju stavovi koji nisu uvijek za maksimalno liječenje - jer, jednostavno, njime nije moguće postići ništa više od istog ishoda kao i da se dijete liječi blaže, ili samo palijativno.
No, kada razgovaram s roditeljima oboljele djece, na intenzivnoj jedinici, vidim da jednim dosta znatnim dijelom uopće ne razumiju niti stanje, niti prognozu, niti liječenje. Obično se fiksiraju na neki ultrazvuk, ili krvnu sliku, a ne vide da je dijete u katastrofalnom kliničkom stanju, često bezizlaznom. I kada se desi ono što je cijelo vrijeme, od prvog dana, iminentno, neki od tih roditelja doživljavaju šok kao da je naglo umrlo inače zdravo dijete. Ja znam za nedonoščad od 22 ili 23 tjedna koja su preživjela, no ne znam niti za jedno da nije ostalo s teškim oštećenjima mozga i drugih organa, poglavito pluća.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2010. 12:30

Smanjeni lijevu bubreg koji u istoj mjeri i slabije funkcionira, najvjerojatnije je posljedica VUR-a, i, može biti razlogom da se VUR stupnjuje u teži stupanj, i da se ide na operaciju.

tuzna mama

14.09.2010. 19:00

puno Vam zahvaljujem na odgovoru!!!!
iz svega sam shvatila da ,relativno, nije moja krivnja nego da je dijete jednostavno bilo nerazvijeno. samo me zanimalo jer ima kakvih dodatnih dijagnoza. najveći problem što na samom početku trudnoće nisu mi napravljeni cervikalni brisevi, nego tek kada sam došla u bolnicu. Naivno sam vjerovala svom prijašnjem ginekologu da je napravio sve potrebne pretrage a nisam se nigdje informirala. Još jednom vam puno zahvaljujem na odgovoru, sada znam gdje se informirati o svemu ubuduće i gdje pronaći odgovore. iako to ne umanjuje moju bol....no, tu nema pomoći. teško je vidjeti svoje živo dijete, vidjeti kako reagira na moju prisutnost i glas i da ona umre.

Darko Richter, dr. med.

15.09.2010. 20:50

Evo, vi odmah potvrđujete ono o čemju ja kukam, fiksirali ste se na nekakve briseve. Nti bi njega bilo kakvi brisevi spasili, niti su njegovi problemi imali bilo kakvu vezu s jednim stvari vidljivom u tim brisevima - mogućom infekcijom. Infekcije je bilo, ali od svega što je u obdukcijskom nalazu navedeno, upravo u najmanjoj mjeri, u odnosu na sve ostalo.