Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6615 | Broj poruka: 26360

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


srcana mana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

merisa1

18.06.2014. 21:15

Postovani doktore.imam bebu staru dva i pol mjeseca. Zamolila bih vas da mi pojasnite ovaj nalaz.: IVS u integritetu.nema pat,protoka duz IVS u sredisnjem dijelu IAS ispad ehogenosti koji odgovara defektu vel oko 5mm. Iznad kojeg se u d.predkomori registruje turbulencija koja ukazuje na mali L D sant. AAortna valvula je trivelarna sa centralnom tackom koaptacije urednog dijametra i sistolne separacije. Aortali luk lijevo protok na valvuli tokom sistole i dijastole uredan PV izgleda normalno protok laminaran.
Beba dobro jede i napreduje.za mjesec je dobila 1250gr.nisam primjetila nikakve simptome. Izgleda mi kao zdrava beba.molim vas da mi vi kazete da li je nesto ozbiljno.unaprjed zahvalna.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.06.2014. 19:15

Prema nalazu ultrazvuka ostoji maleni otvor u pregradi između pretklijetki (pretkomora - atrija) koji ne radi nikakve smetnje te je stoga dijete dobro. Treba samo raditi kontrolne preglede (ultrazvuk srca) - najveći su izgledi da će se otvosr zatvoriti ili smanjiti tako da postane beznačajan (bez utjecaja na zdravlje, rast i razvoj djeteta).

Alumatik

18.08.2014. 23:05

Poštovani doktore,
Moja beba ima 8 mjeseci.I ima sledeci nalaz:
Situs solitus.Venske drenaze normalne.Leva pretkomora normalnih dimenzija, prečnika 12mm.Na IAS-u pukotinski defekt malog LD šanta.A-V sklad.AV valvule normalne morfologije, pokreta i protoka.Na IVS -u se u apikalnom delu registruje defekt na kome se kolor Doplerom registruje LD šant umerenog volumena, PG 65mm Hg.Leva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti(LVD 25mm, LVS 15mm, FS 0,4, IVS 3mm, ZZ 3mm).V-A sklad.Aorta triveralna, na analusu prečnika 10mm, normalne sistolne brzine protoka.Aortni luk levi, bez anomalija.A. pulmonalis na korenu prečnika 10mm, normalne morfologije i brzine protoka.
Dijagnoze VSD muskularni i normotenzivni FOA.
Molim vas da mi objasnite ovo, posto me hvata panika.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.08.2014. 11:45

Ultrazvučni pregled srca je pokazao da postoje dva otvora na srčanoj pregradi - jedna povezuje pretkomore a druga komore. Radi se o malim otvorima tako da "bježanje" krvi s lijeve strane u desnu nije značajno i nema odraza na rad srca. Za očekivati je da će se oba otvora ili barem jedan od njih (između pretkomora) zatvoriti spontano. U svakom slučaju treba se javljati na kontrole kako je kardiolog preporučio. Nema razloga za brigu a kamoli za paniku.