Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stafiloko kod prematurusa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

luzac

22.01.2011. 19:35

Poštovani,
moja beba je rođena u 25. tjednu trudnoće sa 660g. Sada je stara 7 tjedana i ima 1015g. Na respiratoru je od rođenja, te joj ga svaki dan smanjuju.
Prošli tjedan otkrili su da ima stafilokok (mislim u krvi), CRP 10, te su sve bebe na neonatologiji pod respiratorom dobile istu bakteriju.
Davaju joj Tazocin i Targocit. Pročitala sam da nisu istraženi lijekovi za tako male bebe.

Molila bi Vaše mišljenje, te kolika je opasnost po život ovako malih beba sa spomenutom bakterijom.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.01.2011. 22:55

Niti 20% lijekova koji se daju nisu ispitani u djece, a još bitno manje u novorođenčadi.
Ako se lijekovi ispituju, odmah svi,osobito u Hrvatskoj, skoče u zaštitu naše djece, pa neće nama netko eksperimentirati na djeci, i tome sl.
Ako se vi toga bojite, recite doktorima da prestanu davati te lijekove. To je vaše pravo. Samo, morat ćete se potpisati na svoju izvjavu, nema tu verbalnog dogovaranja.
Mislim da ja apsurdno od mene, ili bilo koga, tražiti da komentiram tekuće liječenje bolesnika koji nije moj, dakle, niti ga vidim, niti ga liječim, niti imam 1 pro mille odgovornosti za njega. Odakle hrvatskim roditeljima ta nemoralna manira za koju niti ne ćute koliko je amoralna, nego, dapače, uvrštavaju je u "svoja prava"? Nemoralno je prema liječnicima vašeg djeteta, nemoralno je u manjoj mjeri i prema meni, a štetno je za vaše dijete. To je simptom nepovjerenja u one, kojima ste predali dijete na liječenje. A to je nemoralno. Ili imate povjerenja, pa s njima raspravite svoje dileme, ili ga nemate, pa si tražite druge. Nema srednjeg puta. Svaki srednji ili drugačiji put, nemoralan je.