Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26345

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


stafilokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marina

29.03.2006. 08:21

Prije 3-4 tjedna moja curica se zarazila stafilokokom. Iza oba uha se pojavio osip, kojeg je ona dalje prenosila po licu. Po uputi pedijatrice mazali smo Betrionom i tretirali sa manganovim peroksidom. Nakon tjedan dana osip je prošao, da bi se nakon 2 tjedna opet vratio. Opet mažemo Betrionom, vidim da već prolazi, ali me zanima zašto se vraća?
Usput, prije 4 mj. ju je u vrtiću nešto ugrizlo (?), lijevi obraz je jako natekao, istovremeno je imala opstrukcijski bronhitis (prvi put). Otprilike nakon toga je koža na obrazima postala suha i često ima nekakav osip (za kojeg naša pedijatrica kaže da će proći čim dođe ljepše vrijeme).
Tragovi ugriza u još vidljivi, opstrukcijski bronhitis se još jednom ponovio, koža na obrazima je često osuta i nekada stvarno ružno izgleda (poprimi nekakvu ljubičastu boju). Nakon svega se pojavio stafilokok.

Molim da mi odgovorite postoji li kakva veza između svega ovoga?

P.S. Jučer smo dobili uputnice za dermatologa i bris nosa, tako da nemam više podataka.

Unaprijed hvala,
Marina

Dr. Darko Richter

29.03.2006. 15:40

Osip koji se pojavio na obrazima i drugdje najvjerojatnije je ekcem, koji može imati alergijsku podlogu. Ako dobiva i opstrukcijske bronhitise, sa spazmom, ili sviranjem u grudima, tada je vrlo vjerojatno da je alergija u podlozi. Stafilokok se vrlo rado naseli na ekcem, pa ga treba tretirati Betrionom ili Garamycinom, uz ostale mjere lokalnog liječenja ekcema. Preporučio bih vam pregled alergologa i alergološku obradu. Inače, stafilokok se najčešće zadržava u nosu, pa se odatle vrlo lako vraća na okolna područja kože.

saraf

19.11.2008. 11:35

prije dva tjedna sam sa sinom lezala u bolnici zbog iste bakterije stafilokok, prvo je 2 dana imao jaku temperaturu pa mu se pojavio osip pa tijelu, uradili su sve nalaze tako da je bila prisutna u nosu, grlu, mokraći kasnije su ga dva dana pratili bolovi u bubrezima, da li je i to mozda poslijedica bakterije??
sada nema nikakvih simptoma da je bakterija jos u tijelu, osim sto je nakon kada se povukao osip s tijela ostale suhe i bijele fleke koje neznam da li treba bilo cime mazati?
Da li se bakterija moze vratiti i kako se mogao zaraziti njome?

Darko Richter, dr. med.

19.11.2008. 18:15

Nije jasno da li ste ležali zbog sebe, ili s djetetom. Ne znam koliko je dijete staro. Ne znam ništa, pa vam ništa ne mogu reći. Svi smo mi puni klica, kojih na nama i u nama ima više od naših vlastitih stanica od kojih smo sazdani, pa nije tako jednostavno reći baš od koje klice, i da ali uopće od neke klice, potječu simptomi za koje si je netko stavio u glavu da moraju biti od stafilokoka. A stafilokoka također ima više vrsta.

saraf

20.11.2008. 16:25

lezala sam zbog sina za mjesec dana puni 6 godina, radili su mikrobioloske nalaze gdje je bio negativan na septokok ali su utvrdili da se radi o stafilokou! zanima me da li se moze vratiti, kakve su njene poslijedice, kako se prenosi, ide u vrtic ali iz vrtica nije nitko imao tu bakteriju mada je bila prisutna septokok kod neke djece.

sad se bojim poslati djete ponovo u vrtic da se nebi opet neto razvilo?!

Darko Richter, dr. med.

20.11.2008. 16:45

Koja je bila dijagnoza na otpusnom pismu?

saraf

22.11.2008. 16:25

osip, i upaljeno grlo pise u otpusnici!!!

Darko Richter, dr. med.

22.11.2008. 19:10

Onda je to bilo to, bilo pa prošlo.

Željka13

13.12.2019. 13:40

Poštivanje,

nalaz urinokulture je pokazao je je prisutan
Stafilokok aureus<10'5 CFU/ML.
Propisan mi je antibiotik NINUR 50mg(2x12h).
S obzirom da mi doktorica nije objasnila ništa o toj bakterija moje pitanje je sljedeće.
Dali mogu zaraziti ukučane te raditi u kontaktu sa strankama?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Stafilokok aureus (zlatni) je česti stanovnik kože i gornjih dišnih puteva. U odraslih ne uzrokuje infekcije mokraćnih organa te stoga nije utemeljeno davanje antibiotske terapije. Pranjem ruku se prijenos značajno ograničava. Ako radite s posebno osjetljivim skupinama ljudi ili u prehrambenoj industriji nakon pranja je dobro koristiti dezinficijens za ruke.